Consilierii locali dorohoieni vor fi convocaţi în această săptămână pentru a dezbate şi vota bugetul local al municipiului pe anul în curs. Proiectul de buget a fost supus dezbaterii publice prin afişarea acestuia la sediul primăriei şi postarea pe site-ul primăriei. Potrivit reprezentanţilor primăriei, până în prezent nu au venit propuneri asupra structurii bugetului municipalităţii din partea cetăţenilor. Conform proiectului de buget, veniturile prognozate se ridică la 42.143.000 de lei, comparativ cu bugetul realizat pe 2014, în valoare de 51.791.000 lei. Valoarea mai mică a bugetului prognozat pe acest an comparativ cu bugetul realizat anul trecut nu este o problemă, conform directorului economic al primăriei,
Elena Gavril, care spune că de fiecare dată intervin ajustări de-a lungul anului, ceea ce duce la final la un buget mai mare decât cel prognozat.
Potrivit proiectului de buget, cele mai mari cheltuieli se vor înregistra la capitolul învăţământ, unde cheltuielile de personal, materiale, de capital şi burse se ridică la 18.331.000 lei. Cea mai mare parte din sumă, aferentă salariilor, va veni de la Ministerul Educaţiei.
Învăţământul este urmat de autorităţile publice locale unde cheltuielile de personal, bunurile şi serviciile şi cheltuielile de capital se ridică 4.333.000.
O pondere importantă o are capitolul Cultură, religie şi sport, căruia i-au fost alocaţi 3.834.000 lei dar şi capitolul asistenţă socială care are prins în buget suma de 3.381.000 lei.
Lista de investiţii propusă de executiv spre aprobarea Consiliului Local cuprinde nu mai puţin de 33 de obiective, unele aflate în continuare, altele urmând a fi realizate, precum şi dotări şi alte cheltuieli.
În lista de investiţii aflate în continuare, figurează modernizarea ambulatoriului Spitalului municipal Dorohoi, continuarea reabilitării urbane prinse în programul cu finanţare europeană, reabilitarea sediului clăririi fostei primării, continuarea lucrărilor la cele 24 de locuinţe sociale din cartierul Dumbrava Roşie, Cinematograful Melodia, sistemul de monitorizare video a traficului rutier, printr-un program transfrontalier, continuarea reabilitării Parcului Cholet, piscina semiolimpică, continuarea modernizării străzii Colonel Vasiliu, modernizare de trotuare, căi de acces şi străzi, extinderea reţelei de iluminat public spre cimitirul din Dealu Mare, reabilitarea instalaţiei de gaze la Grădiniţa nr. 6, precum şi continuarea programului de reabilitare a clădirii Şcolii nr. 5 „Spiru Haret”.
Lista de investiţii cuprinde, pe lângă obiectivele aflate în curs şi un număr de noi obiective, printre care, reabilitarea şi modernizarea pieţii centrale, calibrarea şi asanarea pârâului Dorohoi, crearea unui centru de informare şi promovare turistică, reabilitarea şi modernizarea câtorva parcuri din municipiu, reabilitarea bazei sportive „1 Mai”, a unor podeţe, a podului de peste pârâul Buhai, dar şi reamenajarea terenului de sport al Şcolii nr. 8 „Mihail Kogălniceanu”.
O sumă importantă, de 3.379.000 lei este prinsă în lista de investiţii la capitolul dotări şi alte cheltuieli, din aceşti bani dorind să se achiziţioneze diferite aparate electrice şi electronice pentru primărie şi instituţiile subordonate, programe informatice, aparate şi utilaje pentru dotarea Direcţiei de Asistenţă Socială, a Direcţiei Edilitare, a Casei Municipale de Cultură, şi a Spitalului municipal Dorohoi, dar şi pentru plata unor expertize sau expropieri.
Primarul Dorohoiului,
Dorin Alexandrescu spune că, la fel ca în anii trecuţi, bugetul municipiului a fost astfel gândit încât, majoritatea banilor să fie direcţionaţi spre investiţii, implicit cofinanţarea programelor cu finanţare europeană, ponderea acestora din urmă vizând în principal reabilitarea şi modernizarea infrastructurii oraşului.
(Dan MĂZURAŞU)