Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
STARE DE URGENŢĂ: Măsuri fără precedent anunţate de premierul Ludovic Orban
Realitatea DorohoianăData 15.03.2020 - 23:20:53
National
Premierul Ludovic Orban a anunţat măsuri fără precedent Sursa foto: capital.ro
Premierul Ludovic Orban a anunțat, duminică, o serie de măsuri care vor fi cuprinse în decretul prezidențial referitor la starea de urgență în care va intra, începând de luni, țara noastră. În plus, premierul a anunțat că ia în calcul plafonarea prețului la medicamente, măști și dezinfectanți.
DISTRIBUIE           

Până la această oră, în România au fost confirmate 139 de îmbolnăviri cu coronavirus. În ultimele ore, au mai fost confirmați pozitiv încă 16 pacienți.

Din cauza crizei provocate de virusul din China, autoritățile vor implementa noi măsuri de limitare a răspândirii COVID-19. Aflăm despre ce este vorba de la premier. Realitatea.net a transmis principalele declarații ale premierului.

“Faptul ca, in Romania, raspandirea virusului s-a realizat mai incet si numarul de cazuri diagnosticate este relativ mic e cea mai buna dovada ca masurile luate au fost eficiente si, chiar daca au parut severe, au produs rezultate cat se poate de bune. Odata cu votul de investitura, avem posibilitatea sa emitem acte normative cu valoare de lege, OUG. Am luat masuri pentru a imbunatati capacitatea de actiune a diferitelor institutii ale statului implicate in efortul de reducere a raspandirii virusului”, a spus Orban.

“Va cer sa respectati toate recomandarile formulate de specialisti, transmise prin intermediul unor anunturi de utilitate publica. E foarte important ca orice cetatean sa respecte masurile care se iau: carantinarea si izolarea la domiciliu”, a mai spus Orban.

“Urmarim cu mare atentie evolutiile din economie. Din pacate, epidemia are efect negativ. In domeniul transportului, industriei ospitalitatii, impactul epidemiei e foarte mare si Guvernul e pregatit, prin consultarea partenerilor sociali, sa adopte masuri rapide pentru sustinerea companiilor din domeniile afectate si ale angajatilor care lucreaza in ele. Economia trebuie sa functioneze, trebuie sa mearga cat de aproape de normal pentru ca reducerea impactului negativ in economie trebuie sa fie un efort conjugat”, a mai spus Orban.

“La solicitarea presedintelui, am cerut fiecarui ministru responsabil, care are nevoie de masuri speciale, sa vina cu acele masuri si vreau sa incredintez cetatenii ca vom lua doar acele masuri absolut necesare. Se stie ca e nevoie acuta de echipamente de protectie, medicamente, avem nevoie de proceduri de achizitii rapide, imediate. De asemenea, avem nevoie de masuri care sa intareasca toate institutiile care sunt in prima linie a bataliei. O alta masura care e posibil a fi luata e cea de a limita cresterile preturilor la medicamente si la astfel de produse care sunt foarte cautate acum pentru a nu exista o specula: masti, manusui, dezinfectanti, biocide. Orice masura care va inclusa in cadrul starii de urgenta va fi una pe care noi o vom considera absolut necesara”, a mai spus Orban.

“Am fost contact al unei persoane care a fost diagnosticata pozitiv. Chair daca sunt sanatos, in conformitate cu regulile stabilite, am obligatia de a sta in izolare 14 zile. Am decis sa ma izolez in aceasta resedinta pentru ca-mi permite sa-mi exercit integral prerogativele de premier. Practic, in aceasta locatie, am toate cele necesare pentru a-mi exercita toate atributiile pe care le am in calitate de premier”, a mai spus Orban.

Fac un apel la calm, responsabilitate, la respectarea simtului civic. Orice decizie luata nu are alt scop decat sa va fereasca de riscul de contaminare cu acest virus, a mai mentionat premierul.

“Va exista o forma finala a decretului prezidential care va cuprinde toate masurile care se iau. Propunerile noastre sunt legate si de masuri de sustinere a angajatilor de la aceste companii. Exista si posibilitatea unor rechizitii, din cate stiu, daca vom avea nevoie de spatii de carantina. Forma finala a decretului va fi prezentata de presedintele Romaniei. Obiectivul nostru este de a creste capacitatea de diagnosticare. Este nevoie de aparate, de kit-uri pentru realizarea lor, dar sa si crestem numarul de persoane care au competenta de a face astfel de analize. Suntem in curs de achizitie”, a asigurat Orban.

Printre masurile pe care le-am inclus e si posiblitatea rectificarii bugetare. Cu siguranta vom avea nevoie de una si o vom face. Am gandit ca masuri economice masura de plata a concediilor medicale care nu au fost decontate inca de CNAS. Aici vom avea clar nevoie de o crestere a bugetului Casei. Va fi si rectificare, a mai spus Orban.

 

In ceea ce priveste cozile de la magazine, nu trebuie sa va aprovizionati peste necesitatile normaleNu exista riscul de aparitie a unei lipse de anumite categorii de produse. Cumpararea poate lipsi pe altii pe moment de produsele care sunt cumparate in exces. Nu exista un risc real sa apara penurie in furnizarea unui produs“, a mai spus Orban.

Nu s-a discutat niciodata problema inchiderii Bucurestiului. A fost un fake news. In ceea ce priveste aprovizionarea magazinelor, farmaciilor, discutiile pe care le-am avut au fost in sensul in care aceste magazine au capacitatea de a se aproviziona cu produsele necesare. Sigur, exista o penurie de anumite produse de protectie, dar ea nu este numai in Romania. Proioritatea noastra este sa asiguram livrarea lor catre zona sanitara, urmand ca ce mai ramane disponibil sa distribuim si catre alte zone”, a dat asigurari premierul.

In ceea ce priveste metroul, niciodata, pana in acest moment, nu am avut pe masa decizia inchiderii metroului. Ministerul Transporturilor a dispus conducerii metroului sa ia masurile sanitare necesare in astfel de situatii. Masura de inchidere e una extrema, care nu are nicio fundamentare azi si care poate provoca perturbatii majore in ceea ce priveste mobilitatea cetatenilor din Bucuresti. In ceea ce priveste transportul public, STB-ul este in subordinea Primariei Capitalei. Nu trebuie sa ne inchidem cu totii in casa. Este de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate. Pot fi folosite mijloace de transport alternativ. Putem merge si pe jos. E de evitat sa te sui intr-un mijloc de transport foarte aglomerat. Dar, din punctul meu de vedere, serviciul de transport public trebuie asigurat, nu numai in Bucuresti, dar in conditii care sa respecte normele sanitare”, a mai spus Orban.

 

Despre izolarea persoanelor varstnice, nu vad de ce va trebui un sistem de izolare separat. Luam masurile pentru a reduce posibilitatea de infectare a persoanelor in varsta, care sunt mai vulnerabile. Ii sfatuiesc pe copii, pe nepoti, stiu ca-si iubesc parintii si bunicii, dar cea mai buna forma de manifestare a dragostei e sa evite contactele directe, pe toata aceasta perioada. Protejarea lor e foarte importanta pentru ca vulnerabilitatea e mai mare pentru persoanelor in varsta sau pentru cele care au si alte boli”, a mai spus Orban.

 

Sursa: realitatea.net

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Coronavirus România - Situaţia la zi. Botoşani, 1011 cazuri confirmate
Coronavirus România - Situaţia la zi. 995 de cazuri confirmate la Botoşani
Armata caută rezervişti pentru judeţul Botoşani şi alte 16 judeţe şi municipiul Bucureşti | MApN: Pentru anul 2020, sunt disponibile 1.059 de locuri
Coronavirus România - Situaţia la zi. 979 de cazuri la Botoşani
Coronavirus România - Situaţia la zi. A fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină sau izolare
Coronavirus România - Situaţia la zi. 956 de cazuri confirmate la Botoşani
ATENŢIE - Poșta Română ATACATĂ INFORMATIC!
Coronavirus România - Situaţia la zi. 921 de cazuri confirmate la Botoşani
Vremea în DOROHOI
Noros
22.72 °C
Minim: 18.69 °C
Maxim: 25.58 °C
Cele mai citite
Dorohoianca Anamaria-Teodora Zgîmbău a cucerit America! Rezultat de excepţie al unei eleve de la Colegiul Național “Grigore Ghica”
2651
Populaţia din Baranca evacuată din cauza creşterii nivelului râului Prut -VIDEO
2181
Dorohoiancă călcată de o betonieră. A murit în drum spre spital
2158
Dorohoienii de pe mai multe străzi rămân mâine fără apă la robinete
1750
DOROHOI: PERICOL DE INUNDAŢII – COD ROŞU. A fost emisă o avertizare RO-ALERT!
1731
COD ROSU pe Jijia, Başeu, Sitna, Miletin şi Putreda. Cota de pericol în creştere la Rădăuţi Prut
947
Dorohoian de 63 de ani mort după ce a căzut în fântână
647
Armata caută rezervişti pentru judeţul Botoşani şi alte 16 judeţe şi municipiul Bucureşti | MApN: Pentru anul 2020, sunt disponibile 1.059 de locuri
620
De mâine, se deschide piscina. Accesul condiţionat de noile reguli impuse de pandemie
580
DOROHOI - A fost decisă lista celor care vor primi o locuinţă de serviciu. Contestaţiile se pot face în termen de şapte zile lucrătoare, începând de mâine
534
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
PRIMĂRIA DOROHOI - ANUNŢ LICITAŢII
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT )
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT )
Primăria Dorohoi – Anunţ licitaţie
ANUNŢ PRIMĂRIA DOROHOI – Se redeschide Stadionul 1 Mai, pentru sporturile individuale în aer liber. Accesul pe bază de programare
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord