Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
România a înregistrat CEA MAI ABRUPTĂ SCĂDERE din lume a averii populaţiei
Data 19.10.2012 - 09:43:11
Averea populaţiei a scăzut cu 36% în România în perioada iulie 2011 - iunie 2012, cel mai abrupt declin din lume ca procent, unul dintre motive fiind problemele economice generate de criza din zona euro, potrivit unui raport realizat de Credit Suisse.
DISTRIBUIE           

Analiştii băncii elveţiene au luat în calcul valoarea activelor financiare şi imobiliare (în cea mai mare măsură locuinţe) deţinute de gospodării, din care au extras datoriile. Activele din fondurile private de pensii sunt incluse în estimare, însă nu şi contribuţiile la sistemul public de pensii. De asemenea, indicatorul se referă numai la populaţia adultă.

România este urmată de Ungaria (-25%), cu menţiunea că topul este selectiv, prezentând ţările care au printre cele mai abrupte scăderi şi creşteri în procente.

Potrivit datelor BNR, cursul leu-dolar a urcat în perioada analizată cu 19%, de la 2,97 lei/dolar la 3,55 lei/dolar, erodând semnificativ valoarea în monedă americană a activelor deţinute de români.

Datorită unui curs de schimb stabil în raport cu dolarul SUA şi unei creşteri de 11% a capitalizării de piaţă la nivel naţional, Columbia a reuşit cea mai importantă creştere a averii populaţiei în perioada analizată, de 16%. Algeria, Hong Kong, Peru şi Uruguay au înregistrat avansuri de peste 5%.

Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate în zona euro şi Europa de Est: Grecia, Franţa, Irlanda, Suedia, Italia, Finlanda, Cehia, Polonia, Portugalia, Spania şi Cehia au consemnat declinuri între 10% şi 20%, întrecute însă de România şi Ungaria.

În raportul Credit Suisse se remarcă patru ţări care au înregistrat creşteri de peste 100 miliarde de dolari în privinţa averii populaţiei, în perioada iulie 2011 - iunie 2012, respectiv SUA (1.300 miliarde dolari), China (560 miliarde dolari), Japonia (370 miliarde dolari) şi Columbia (100 miliarde dolari).

Cele mai puternice pierderi au fost înregistrate în Franţa (2.200 miliarde dolari), Italia (2.100 miliarde dolari), Germania (1.900 miliarde dolari) şi Spania (870 miliarde dolari). Scăderile din Europa sunt accentuate de evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb faţă de dolar, pentru euro şi alte monede.

Astfel, în euro, pierderile de avere din Germania reprezintă numai 50 miliarde euro, 148 miliarde euro în Franţa, 177 miliarde euro în Spania, respectiv 286 miliarde euro în Italia, notează Credit Suisse.

Cursul dolarului faţă de euro a scăzut cu 16% în perioada analizată, de la 1,4264 dolari/euro la 1,2288 dolari/euro.

La nivel mondial, averea populaţiei a scăzut cu 5,2%, la 223.000 miliarde de dolari, primul declin de la criza financiară mondială din 2007-2008, estimează Credit Suisse.

Scăderea a fost cauzată în principal de incertitudinile de natură economică din ultimul an, mai ales în zona euro, de intrarea a numeroase economii în recesiune, dar şi de scăderea puternică a preţurilor de pe burse şi turbulenţele de pe pieţele imobiliare.

Sursa: Gandul

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
APEL UMANITAR - Suferința unui copil de 6 anișori. De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător - FOTO
Peste 200 de sticle de vin nedeclarate la intrarea în ţară, descoperite de polițiștii de frontieră
APEL UMANITAR - Operație pe coloană vitală pentru Maria, o fetiță care visează să danseze - FOTO
APEL UMANITAR - Frate și soră, tratament experimental în cazul unei boli genetice rare - FOTO
APEL UMANITAR - Speranță într-un zâmbet - Operația care o poate salva pe Ema costă peste 26.000 de euro
Aproape 250 de locuri de muncă în Uniunea Europeană, prin rețeaua EURES
APEL UMANITAR - Speranță împachetată în două genți: Povestea disperată a unor părinți deciși să-și salveze bebelușul de leucemie
UMANITAR - Miruna dansează din nou! Intervenția chirurgicală ce i-a salvat viața și i-a redat viitorul
Sondaj
Cele mai citite
Corneliu Tărnăuceanu, coordonatorul zonal al AUR, și-a depus astăzi candidatura pentru primăria Șendriceni
1129
DOROHOI - Rezultate deosebite și calificări la etapa Națională obținute de elevii dorohoieni la Olimpiada de Religie Ortodoxă
699
Focuri de armă pe străzile Dorohoiului. Polițiștii rutieri din municipiu au făcut uz de armă pentru oprirea unui șofer - VIDEO
688
Copil de trei ani, din Dorohoi, rămas blocat în apartament. Pompierii din municipiu au intervenit
426
Minoră din Botoșani dată dispărută. Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!
317
Femeia din Coșula, dată dispărută ieri, a fost găsită. Zeci de forțe de ordine mobilizate pentru găsirea acesteia
316
Spitalul Municipal Dorohoi angajează îngrijitor
275
Campanie ISU Botoșani - Detectoare de fum și de monoxid de carbon, instalate gratuit în locuințele familiilor nevoiașe din județ - FOTOGALERIE
260
Spitalul Municipal Dorohoi angajează brancardier
254
Pensiunea Splendid - Bucură-te de sărbătorile pascale cu bucate alese. COMANDĂ ACUM!
246
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Pensiunea Splendid - Bucură-te de sărbătorile pascale cu bucate alese. COMANDĂ ACUM!
ANUNȚ - Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic în specialitatea Obstretică Ginecologie
Spitalul Municipal Dorohoi angajează brancardier
Spitalul Municipal Dorohoi angajează îngrijitor
Spitalul Municipal Dorohoi angajează asistent medical generalist pentru Secția chirurgie generală
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord