Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Revista „Glose”, prezentată în cadrul dialogului „Eminescu ~ Ipotești ~ Viena ~ Berlin ~ Ipotești
Realitatea DorohoianăData 18.06.2021 - 13:44:14
Educatie
În 15 ianuarie 2020, Memorialul Ipotești anunța apariția primul număr al Revistei de Studii Românești „Glose“ (nr. 1-2/2019), cu un program ce propunea construirea unei platforme participative, dedicată cooperării în rețea și deschisă universitarilor din mediului academic român și din mediile academice din străinătate.
DISTRIBUIE           

Revista Glose descinde din ideile a doi eminescologi, Petru Creția și Dumitru Irimia, în legătură cu activitatea unui centru de studii eminesciene.

Într-un memoriu adresat Academiei Române în anul 1991, Petru Creţia propunea înființarea unui Institut Eminescu. Vastul proiect gândit de Petru Creția presupunea inclusiv editarea unui „buletin al centrului: recenzii, articole de informare sau de orientare, studii, dări de seamă, bibliografie curentă”.

La doisprezece ani de la înființarea Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu” de la Ipotești, Dumitru Irimia propunea conceptul unei reviste semestriale de studii eminesciene cu titlul GLOSE. Publicația ar fi trebuit să apară în colaborare cu Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, în 2004, după cum reiese din macheta copertei, păstrată la Ipotești.

Anul 2020 a fost însă un an cu totul neasemenea pentru toată lumea: pandemia, ivită printre noi din inima” imprevizibilului, a schimbat agenda globală, iar multe inițiative, culturale mai ales, fie au fost amânate, fie au trebuit să asume reformulări dintre cele mai creative. Proiectul Revistei de la Ipotești, chiar dacă nu a fost scutit el însuși de inevitabile tangaje, a mers mai departe. Simpla constatare a evidențelor este de natură a oferi un sentiment tonic, menit a încuraja continuarea demersurilor de dezvoltare a acestui proiect. Într-un astfel de context, ne bucurăm că numărul de pagini al revistei a crescut, geografia colaborărilor a înscris nume noi, iar tematica propusă s-a confirmat, cuprinzând și alte domenii care au consolidat-o.

Astfel, în deschiderea noului număr (nr. 3-4/2021), revista oferă comunității de colaboratori și cititori ai Revistei „Glose“ un interviu maraton, „de colecție, acordat de Excelența Sa, Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin, în care sunt prezentate multe subtilități ale „bătăliilor“ duse într-una din cele mai efervescente capitale culturale ale Europei, pentru promovarea patrimoniului cultural, de sensibilitate și cunoaștere din spațiul românesc. De asemenea, interviul oferit de Luisa Valmarin, Profesor Emerit al Universității din Pisa (Italia), clarifică distincția dintre studiul științific și lectura diletantă în cazul operei lui Eminescu, așa cum apare în teritoriile studiilor românești din Italia.

Semnalăm, de asemenea, cu deosebită bucurie și gratitudine inițierea Consiliului Onorific al Revistei „Glose“ prin acceptul generos al participării doamnelor Ilina Gregori (Profesor, Universitatea Liberă din Berlin – Germania) și Christina Zarifopol-Illias (Profesor Emerit, Indiana University – SUA), alături de Acad. Klaus Bohman (Academia Saxonă din Leipzig, director al Institutului Moldova din Leipzig, Profesor Emerit al Universității din Leipzig). Pentru Revista Ipoteștiului, participarea și girul implicit acordat acestui proiect de către acești trei corifei ai studiilor românești din străinătate, reprezintă fără îndoială un privilegiu și, totodată, o imensă responsabilitate. Și pentru că, este evident, proiectul nu mai are cum să dea înapoi, putem spune cu toată recunoștința că suntem bucuroși să contribuim în continuare și cât mai serios la construirea unei comunități a specialiștilor în studii românești, reunind deopotrivă pe cei mai interesanți universitari din România și centrele de românistică din străinătate.

În 15 iunie al acestui an, Revista „Glose” a fost prezentată în cadrul unui dialog – „Eminescu~Ipotești~Viena~Berlin~Ipotești” – între dr. Iulian Costache, autor al cărții „Eminescu. Negocierea unei imagini” (2008), şi diplomat, actualmente ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Berlin, și dr. Florin Oprescu, de la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena, autor al cărții „(In)actualitatea lui Eminescu” (2016), dialog care a fost difuzat pe paginile de Facebook ale Institutului de Romanistică al Universităţii din Viena, ICR Viena / Rumänisches Kulturinstitut Wien şi a Ambasadei României la Viena.

Despre Eminescu, „Glose” și Ipotești, în acest dialog, se poate asculta aici: https://www.youtube.com/watch?v=ijRcSEpd3pk

Revista „Glose” poate fi citită aici:

http://www.eminescuipotesti.ro/docpdf/Glose,%20an%20II,%20nr%201-2%20(3-4),%202020%20web2.pdf

https://issuu.com/memipotesti/docs/glose__an_ii__nr_1-2__3-4___2020_web2


Comunicat de presă

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Elevi și cadre de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, voluntari în acțiunea de colectare a deșeurilor
Activitate preventivă în rândul elevilor, desfășurată de jandarmii botoșăneni
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII 24 - 30 SEPTEMBRIE
Atelierele de interpretare a textului CreativLit la Ipotești
420 de posturi vacante scoase la concurs, prin încadrare directă, la nivelul Poliției de Frontieră Române
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII
Mesajul Doinei Federovici, președintele CJ Botoșani, la începerea noului an școlar
Festivități de începere a noului an școlar de maxim o oră și jumătate și participanți numai cu măști, sunt impunerile stabilite de autorități
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
10.31 °C
Minim: 9.7 °C
Maxim: 22.48 °C
Cele mai citite
ALERTĂ! Frați minori din Pomârla dați dispăruți
2777
Zilele Municipiului Dorohoi 2021, sărbătoare în umbra pandemiei
953
Frații minori din Pomârla, dați dispăruți, au fost găsiți
850
Spitalul Municipal Dorohoi – Concurs pentru ocuparea unor posturi vacante
728
Rezultat excepțional pentru micii fotbaliști ai „ACS Juniorul Dorohoi”. Au câștigat trofeul turneului ”Cupa Academicienilor„ de la Năsăud, în fața echipelor din Ardeal - FOTO&VIDEO
711
Anunț - Vând apartament în Dorohoi!
588
Comunicat SVSU Dorohoi – Situația COVID-19 în municipiu - FOTO document
479
Sărbătoare la Mihăileni, odată cu întoarcearea acasă a lui Mugurel Semciuc. Interviu cu vicecampionul olimpic
390
420 de posturi vacante scoase la concurs, prin încadrare directă, la nivelul Poliției de Frontieră Române
354
Elevi și cadre de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, voluntari în acțiunea de colectare a deșeurilor
325
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunț - Vând apartament în Dorohoi!
Spitalul Municipal Dorohoi – Concurs pentru ocuparea unor posturi vacante
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Mesaj de condoleanțe – Consiliul Județean Botoșani
Primăria Dorohoi - ANUNȚ desfășurare Nunta de aur 2021
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord