Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Rachete cu iodură de argint lansate deasupra judeţului pentru combaterea grindinei-FOTO
Data 12.04.2016 - 19:21:17
Local
Prefectul Dan Nechifor şi Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean, au asistat marţi, 12 aprilie, la o prezentare a sistemelor antigrindină şi a variantelor de finanţare pe care judeţul Botoşani le are la dispoziţie pentru a beneficia, pe viitor, de protecţie împotriva căderilor de grindină.  
DISTRIBUIE           
Prefectul Dan Nechifor şi Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean, au asistat marţi, 12 aprilie, la o prezentare a sistemelor antigrindină şi a variantelor de finanţare pe care judeţul Botoşani le are la dispoziţie pentru a beneficia, pe viitor, de protecţie împotriva căderilor de grindină.  

Colonelul (r) Dan Axinte, reprezentant al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1, sosit la Botoşani în contextul în care Guvernul şi-a propus şi în acest an extinderea sistemului antigrindină, a explicat câteva variante prin care autorităţile judeţului pot beneficia de astfel de proiecte.

Un prim pas ar putea fi solicitarea de la Ministerul Agriculturii a unor studii de pre/fezabilitate privind înfiinţarea unui grup de combatere a grindinii pe judeţul Botoşani, cu cca. 10-12 puncte de lansare a rachetelor  sau a substanţelor menite să anuleze procesul de formare a fenomenului periculos. În acest sens, Prefectura Botoşani, alături de Consiliul Judeţean, se vor adresa ministrului agriculturii în perioada imediat următoare, fundamentând solicitarea cu informaţiile privind pagubele create în judeţ în ultimii ani de acest fenomen meteorologic.      

Tehnic vorbind, influenţarea procesului de formare a grindinii se face fie prin intermediul unor rachete lansate de la sol, fie prin folosirea unor generatoare terestre, substanţa activă folosită fiind, în ambele cazuri, iodura de argint, produs netoxic, ce nu afectează factorii de mediu. Aceasta are ca prim efect stimularea precipitaţiilor, iar, ca finalitate, transformarea grindinii în ploaie sau reducând consistent dimensiunea nucleelor de gheaţă.

Autorităţile judeţene au în vedere combinarea celor două modalităţi de combatere, astfel încât să se acopere o cât mai mare suprafaţă a judeţului.

Pentru realizarea proiectelor se ia în calcul şi accesarea unor fonduri europene privind reducerea factorilor de risc ai unor fenomene meteo extreme, Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean analizând posibilitatea de asociere cu judeţele din Nordul Moldovei, eventual şi de peste graniţe, pentru realizarea şi depunerea unor astfel de documentaţii.

Cele mai mari prejudicii aduse locuitorilor judeţului Botoşani de grindină au fost, în ultimii ani, cele din 2012, când, gheaţa căzută în noaptea de 15 iulie a cauzat pagube de peste 50 de miliarde de lei vechi, doar la case şi anexe. Acestora li s-au adăugat peste 17.000 de hectare de teren, pe care grindina a compromis în totalitate culturile fermierilor.

„Tot ceea ce ţine de Prefectură se va face, pentru că este evidentă utilitatea unui astfel de sistem. Şi cel mai bine ştiu acest lucru cei care au fost afectaţi de căderile de grindină. Este păcat că România a rămas atât de în urmă, în comparaţie chiar şi cu statele vecine, în dezvoltarea unor astfel de sisteme. Ceea ce în altă parte se face de 80 de ani, noi abia implementăm.”, este comentariul prefectului Dan Nechifor.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Recomandările pompierilor pentru zilele geroase care urmează
Adăpost de păsări aprins de un scurtcircuit. 6000 de pui au murit în incendiu
Acțiuni ale polițiștilor privind prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS COV 2
La un pas de dezastru. Nu aprindeți focul cu benzină!
Protestele din această săptămână, ale sindicaliștilor botoșăneni, supravegheate de jandarmi
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
Panică într-un bloc din Botoșani, în urmă cu puțin timp. Lucrurile din balconul unui apartament au luat foc. Pompierii au intervenit
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-4.84 °C
Minim: -6.96 °C
Maxim: -1.45 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
1901
Protest fără precedent al polițiștilor botoșăneni. Acuzații grave la adresa șefilor
1799
ANUNȚ – Spitalul municipal Dorohoi efectuează investigații medicale pentru determinarea COVID-19
1037
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
770
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
640
PRIMĂRIA DOROHOI: Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri - PRIVAT
597
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
437
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
396
DOROHOI – Patru cazuri noi de infectare. Vezi rata de incidență
389
Tragedie la Văculești. Bărbat strivit de propria mașină
312
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord