Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Premii internaționale câștigate de botoșăneni la festivalul lui Birlic
Realitatea DorohoianăData 27.08.2020 - 17:28:23
Educatie
Teatrul tinerilor botoșăneni rămâne pe podium chiar și în pandemie. Două trupe formate din liceeni și absolvenți de liceu din Municipiul Botoșani sunt printre laureații celei de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.
DISTRIBUIE           

Gala decernării premiilor a avut loc în seara zilei de 21 august, cu participarea ministrului culturii, pe scena mare a Festivalului, în curtea Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Date fiind restricțiile impuse de epidemia Covid-19, concursul de interpretare al trupelor de teatru a avut loc într-un mod diferit. Cele 10 trupe înscrise în competiție au trimis spectacolele în format electronic, acestea au fost vizionate pe DVD de un juriu alcătuit din actorul Dan Tudor, regizorul Gheorghe Balint, Silvia Ghilaș, profesorul Neculai Sturzu și tânăra actriță Ana Maria Fasolă.

În urma jurizării, Marele premiu al Festivalului ”Birlic” a fost acordat (Ex-aequo = în aceeași măsură) trupelor „e-Real”, din Corabia – județul Olt, și „Atelierul de Teatru”, din Botoșani, ai noștri fiind prezenți vineri la Fălticeni pentru a prezenta spectacolul câștigător pe scena din curtea interioară a Colegiului Național „Nicu Gane”.

Trupa de teatru antic „Katharsis”, din Botoșani, cu spectacolul „Nefericirile fericitului Augustin” a câștigat premiul al III-lea și am stat de vorbă cu Dorica Coca, profesorul coordonator a cărui concepție a asigurat textul, distribuția, costumele, coregrafia, fondul sonor și repetițiile, de multe ori interminabile.

”Ne-am mobilizat și am lucrat la o nouă piesă, am repetat în foișorul și livada Colegiului ”A.T.Laurian” și am trimis ulterior filmarea realizată în Aula Magna și iată că juriul a apreciat valoarea și mesajul piesei noastre. Bravo, copii!”,  este mesajul profesorului Dorica Coca.

Ineditul presupus de performanțele celor din trupa ”Katharsis” constă și în faptul că sunt singura trupă de teatru antic din țară, că pasiunea lor se simte și în vacanță și chiar în pandemie, dar și în faptul că, spre deosebire de alte trupe coordonate de unul sau chiar mai mulți oameni de teatru, aici coordonatorul este un profesor de limbi clasice.

” Nu am lucrat niciodată pentru premii, am lucrat pentru a forma tineretul în spiritul valorilor transmise de înțelepciunea Antichității care a pus bazele culturii europene de astăzi. Piesa de acum, ”Nefericirile Fericitului Augustin”, ne pune în față viața unui om care, deși a greșit mult la tinerețe, după cum ne mărturisește, fără nicio limită, în ”Confesiuni”, a regretat mult apoi, și ajunge Sfânt la catolici, Fericit la ortodocși. Piesa trebuie văzută pe viu pentru a simți vibrația pe care o transmit Monica, mama Fericitul Augustin, interpretată de inegalabila Ilona Dănilă, care a terminat deja C. N. ”A. T. Laurian” și Fericitul Augustin, interpretat de foarte talentatul Cosmin Lipovanu, de la C. N. ”Mihai Eminescu”. Sperăm să avem posibilitatea să vă purificăm prin teatru cât mai repede.”, ne-a explicat dr. Dorica Coca.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
„Unire-n cuget și-n simțiri”, concert online pus în scenă de „Rapsozii Botoșanilor”
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Dorohoi – VIDEO &FOTOGALERIE
Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință”, filiala Botoșani, l-a omagiat pe Eminescu - VIDEO
Poetul național Mihai Eminescu, evocat în Parohia Cobâla, Protopopiatul Dorohoi
DOROHOI - Manifestări organizate de către Casa Municipală de Cultură cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Vezi programul complet al zilei de 15 ianuarie
”PUNE DOROHOIUL CULTURAL ÎN VALOARE PRINTR-O CREATIVĂ POSTARE!” - Concurs dedicat Zilei Naționale a Culturii, 15 ianuarie 2021
Prăjituri pentru domnul Eminescu – Acțiune a micilor reporteri ai ziarului Buzz din municipiul Botoșani
Botoșani, capitala culturii românești pe 15 ianuarie. Vezi programul manifestărilor dedicate poetului Mihai Eminescu
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-8.66 °C
Minim: -15.83 °C
Maxim: -5.65 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
2016
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
747
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
559
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
423
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
293
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
292
ACS Juniorul Dorohoi face ÎNSCRIERI
227
Bărbat arestat pentru 30 de zile, pentru viol
207
DOROHOI – Se deschide Centrul comunitar de vaccinare. Este al doilea spațiu cu această destinație, după cel inaugurat în incinta Spitalului municipal
205
Doi tineri din Hudești reținuți pentru contrabandă
191
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord