Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Pompierii dorohoieni: 165 de ani în slujba comunităţii
Data 12.09.2016 - 11:18:01
Local
Ziua Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an pe 13 septembrie, va avea o triplă semnificaţie pentru personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
DISTRIBUIE           
Ziua Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an pe 13 septembrie, va avea o triplă semnificaţie pentru personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.

 

La împlinirea a 168 de ani de la sacrificiul eroilor pompieri din Dealul Spirii, se vor aniversa 165 de ani de când pompierii dorohoieni veghează la siguranţa comunităţii, fiind un reper al curajului, spiritului de sacrificiu şi devotamentului pentru oameni şi Ziua Informării Preventive.

În anul 1851, la Dorohoi s-a înfiinţat prima unitate militară de pompieri, cu sediul în actuala clădire a Şcolii nr. 5.

De atunci, dezastrele generate de natura dezlănţuită ori inconştienţa umană i-au găsit, de fiecare dată, la datorie. Tot acolo, unii dintre eroii anonimi ai luptei cu stihiile naturii sau umane şi-au dat viaţa pentru semenii lor.

Peste 16 decenii de tradiţie militară conferă pompierilor din Dorohoi două elemente cheie pentru înfăptuirea oricărui lucru durabil: curaj şi devotament.

De la prima atestare documentară, pompierii dorohoieni au străbătut, generaţii la rând, un drum marcat de sacrificiu până să fie parte din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, instituţie modernă care veghează ca viaţa şi avutul semenilor să fie în siguranţă.

Au crescut, de la o structură de pompieri care avea în dotare o tulumbă (pompă de incendiu care funcţionează cu un furtun), 2 sacale (saca – butoi aşezat pe un cadru cu două sau patru roţi, cu care în trecut se transporta apă de la fântână sau râu), o scară, un clopot şi 10 topoare, la o puternică entitate profesională, cu peste 30 de mijloace tehnice de intervenţie, ale căror performanţe le permit să-şi îndeplinească atribuţiile cu rezultate foarte bune şi în condiţii de siguranţă.

De la incendiul din 1907, când au ars turnul, foişorul de foc şi acoperişul primăriei din Dorohoi,ultimul incendiu devastator din istoria Dorohoiului, până în prezent, pompierii dorohoieni au marcat trecutul cu fapte de bravură, intrate în memoria colectivă. Au acţionat, neîntrerupt, pentru stingerea incendiilor, salvarea semenilor din faţa naturii dezlănţuite sau din accidente, explozii, avarii, alunecări şi prăbuşiri de teren, de sub apă sau din pâmânt.

Cel mai mare dezastru natural au fost inundaţiile din vara anului 2010, când şase oameni şi-au pierdut viaţa şi o treime din municipiul Dorohoi a fost sub ape.

Împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare de pompieri din Dorohoi şi Ziua Pompierilor din România, vor fi marcate printr-un ceremonial militar, care se va desfăşura pe 13 septembrie, începând cu ora 11.00, pe strada Dumitru Furtună, zona Pieţei Centrale, din municipiul Dorohoi.

„Ziua Informării Preventive”, sărbătorită în fiecare zi de marţi, 13, va fi marcată printr-o serie de activităţi menite să conştientizeze şi să sensibilizeze populaţia, dar şi să o pregătească pentru astfel de situaţii, în cea mai apreciată locaţie de shopping şi entertainment din Botoşani. Astfel, pe parcursul întregii zile, clienţii complexului comercial vor avea posibilitatea să descopere tainele meseriei de pompier. Botoşănenii care vor alege să vină pe 13 septembrie la Uvertura Mall Botoşani vor avea ocazia să vizioneze o parte din tehnica de intervenţii a ISU Botoşani şi să primească sfaturi preţioase în ceea ce priveşte prevenirea situaţiilor de urgenţă din partea inspectorilor de prevenire.

Încă de la ora 10.00, pe esplanada din faţa Uvertura Mall, vor fi amplasate autospeciale de intervenţie, precum şi un punct de informare, unde toţi cei interesaţi vor putea să afle informaţii care pot face diferenţa într-o situaţie limită. Pe lângă sfaturi, botoşănenii care se vor întâlni cu pompierii vor primi materiale informative din cadrul campaniilor naţionale „F.O.C.– Flăcările Omoară Copii”, “R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale!”, “Vreau să fiu voluntar!” şi „Nu tremur la cutremur”. Cunoştinţele dobândite vor oferi clienţilor posibilitatea câştigării unor premii la concursurile care se vor desfăşura începând cu ora 17.00, la etajul IV al complexului comercial.  Patru dintre clienţi vor putea câştiga câte un detector de fum, oferite de E.ON România, dacă vor răspunde corect la întrebări cu specific în domeniul situaţiilor de urgenţă.

În cadrul activităţilor organizate la Uvertura Mall, vor fi prezentate ţinutele purtate în diverse situaţii de urgenţă sau la momente festive. Un moment special va fi întâlnirea cu plutonierul major Iulian Rotariu, primul român care a participat la ultramaratonul Gobi March, purtând cu mândrie steagul românesc până pe locul IV în clasamentul general şi locul I la categoria de vârstă 40 – 49 de ani.

          Pe 13 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani invită toţi botoşănenii şi dorohoienii să participe la activităţile prilejuite de Ziua Pompierilor din România, Ziua Informării Preventive şi împlinirea a 165 de ani de la înfiinţarea primei unităţi militare de pompieri din Dorohoi.

Pe perioada desfăşurării antrenamentului, respectiv a ceremonialului militar, pentru evitarea accidentelor sau a altor incidente neplăcute, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe strada Dimitrie Pompeiu – strada Dumitru Furtună – strada Zadurovici – strada Ştefan Airinei – sens giratoriu Bulevardul Victoriei – strada Dumbrava Roşie – sediul Detaşamentului de Pompieri Dorohoi, în ziua de 12 septembrie, între orele 11.30 – 13.00 şi în ziua de 13 septembrie, între orele 10.00 – 12.30.

          Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani cere scuze participanţilor la trafic pentru eventualele neplăceri cauzate de această acţiune şi mulţumeşte pentru înţelegere.

Totodată, face un apel către întreaga populaţie să respecte regulile stabilite de autorităţi.

 

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
DOROHOI - Noul Centru comunitar de vaccinare inaugurat în prezența oficialităților - video&fotogalerie
Jandarmeria Botoșani la ora bilanțului
Bărbat din Ungureni, cu arsuri grave, după ce a aprins focul cu benzină
Dorohoienii de pe strada Grigore Ghica nu vor avea apă la robinete, mâine, 20 ianuarie, din cauza unei avarii
Locuințe salvate de pompieri
Locuință distrusă la Mileanca de jarul căzut din sobă - VIDEO
Recomandările pompierilor pentru zilele geroase care urmează
Adăpost de păsări aprins de un scurtcircuit. 6000 de pui au murit în incendiu
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
10.21 °C
Minim: -0.89 °C
Maxim: 10.5 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Se deschide Centrul comunitar de vaccinare. Este al doilea spațiu cu această destinație, după cel inaugurat în incinta Spitalului municipal
695
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
600
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
365
ACS Juniorul Dorohoi face ÎNSCRIERI
269
Bărbat arestat pentru 30 de zile, pentru viol
253
Agresiune pe o stradă din Dorohoi, oprită de un jandarm trecut în rezervă
249
Dorohoienii de pe strada Grigore Ghica nu vor avea apă la robinete, mâine, 20 ianuarie, din cauza unei avarii
247
Doi tineri din Hudești reținuți pentru contrabandă
226
PNL Botoșani respinge acuzațiile deputatului PSD Dan Șlincu
209
Comunicat CJ: Acord de principiu pentru deblocarea situației de la Nova Apaserv
202
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord