Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Pompierii botoşăneni la ora bilanţului: 11% mai multe misiuni în 2019
Realitatea DorohoianăData 23.01.2020 - 16:32:25
Local
Bilanţ ISU Botoşani
410 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii. Alte 5.365 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.
DISTRIBUIE           

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9.030 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de cca. 25 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2018, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a crescut cu 11%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 661 incendii (202 incendii de vegetație uscată), 5.449 intervenţii SMURD și 2.506 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodatădegajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, etc.).

În 414 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

În urma incendiilor şi-au pierdut viaţa 3 persoane, în scădere față de anul 2018, când s-au înregistrat 16 victime. Scăderea numărului de victime se datorează și numeroaselor acțiuni de informare și educare preventivă derulate în cadrul campaniilor naționale „F.O.C. – Flăcările Omoară Copii”, ”R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile Sunt Catastrofale”, a campaniei de informare, conștientizare și responsabilizare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, derulate la nivelul județului, unică la nivel național, inclusiv a măsurilor luate de către ISU Botoșani în cooperare cu autoritățile administrației publice locale pentru punerea în aplicare a Planului de măsuri privind intensificarea activităţilor preventive la nivelul unităţilor administrativ – teritoriale pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor în cazul producerii unor situaţii de urgenţă la gospodăriile populaţiei – Botoşani 2019.

Cele mai frecvente cauze stabilite pentru incendiile produse anul trecut sunt: instalații/aparate electrice defecte/sub tensiune (123 incendii); coș, burlan de fum defect/necurățat sau neprotejat față de materiale combustibile (104 incendii); foc deschis în spații deschise/închise (65 incendii); acțiune intenționată (41 incendii); fumatul în locuri nepermise (30 incendii); cenușă/jar scântei (25 incendii); sisteme/mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate (24 incendii); jocul copiilor cu focul (12 incendii); autoaprindere/scântei mecanice (11 incendii); scurgeri produse inflamabile (6 incendii); alte cauze (trăsnet, defecțiuni tehnice în exploatare – 18 incendii). Jumătate din numărul incendiilor au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

          Valoarea bunurilor salvate, în urma intervenţiei forţelor ISU Botoşani, se ridică la cca. 40.000.000 lei. Pagubele au fost estimate la cca. 7.000.000 lei.

          Majoritatea incendiilor (84,53%) s-au produs în gospodăriile cetățenești.

 

Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare

Anul trecut, 5 365 botoşăneni, dintre care 459 copii, au fost salvaţi/asistaţi de medicii, asistenţii şi paramedicii Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Botoşani. Personalul medical care deserveşte ambulanţele SMURD (echipaje de prim ajutor, echipajul de terapie intensivă mobilă și echipajul de pe autospeciala de transport personal și victime multiple) a avut în medie 15 intervenţii pe zi.

         Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a salvat, anul trecut, 544 de persoane, dintre care 75 copii.

În general, echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical bolnavilor aflaţi în stare de inconştienţă, policontuzionaţi şi politraumatizaţi sau în stop cardiorespirator.

          Anul trecut, ca urmare a solicitărilor medicale, 73 botoşăneni în stare gravă au fost transportaţi cu elicopterul SMURD la diferite centre medicale de specialitate din ţară.

 

Pericole înlăturate de inspectorii de prevenire ai ISU Botoşani

2.600 de stări de pericol, cauze potenţiale de incendiu şi alte nereguli au fost înlăturate în urma celor 1.244 de controale şi verificări efectuate de inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, anul trecut, la operatori economici, instituţii şi localităţi. O parte dintre deficiențe au fost înlăturate pe timpul controalelor. Au fost aplicate 1.745 sancțiuni contravenționale dintre care 207 amenzi în cuantum de 379.000 lei.

          Cele mai frecvente nereguli constatate se referă la modul defectuos de exploatare a instalaţiilor (electrice, de gaz, de încălzire locală), neverificarea mijloacelor de primă intervenţie (stingătoare), neinstruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă și fumatul în locuri nepermise.  

          În 2019, au fost înregistrate 547 de solicitări pentru emiterea de avize/autorizații de securitate la incendiu/protecție civilă. Pentru mai bine de jumătate dintre solicitări au fost emise avize/autorizații de securitate la incendiu/protecție civilă.

 Anul trecut, inspectoratul a primit, înregistrat şi soluţionat un număr de 45 petiţii şi sesizări în domeniile apărării împotriva incendiilor şi protecţiei civile. Toate petiţiile şi sesizările adresate unităţii au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege.

 

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Recomandările pompierilor pentru zilele geroase care urmează
Adăpost de păsări aprins de un scurtcircuit. 6000 de pui au murit în incendiu
Acțiuni ale polițiștilor privind prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS COV 2
La un pas de dezastru. Nu aprindeți focul cu benzină!
Protestele din această săptămână, ale sindicaliștilor botoșăneni, supravegheate de jandarmi
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
Panică într-un bloc din Botoșani, în urmă cu puțin timp. Lucrurile din balconul unui apartament au luat foc. Pompierii au intervenit
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-7.21 °C
Minim: -10.3 °C
Maxim: -6.03 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
1919
Protest fără precedent al polițiștilor botoșăneni. Acuzații grave la adresa șefilor
1799
ANUNȚ – Spitalul municipal Dorohoi efectuează investigații medicale pentru determinarea COVID-19
1045
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
779
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
651
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
454
DOROHOI – Patru cazuri noi de infectare. Vezi rata de incidență
408
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
396
Tragedie la Văculești. Bărbat strivit de propria mașină
318
Apel către populația care se încadrează în etapa a II-a a vaccinării anti-Covid
259
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord