Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Poeți în dialog la Ipotești: Doru Mareș și Crista Bilciu
Realitatea DorohoianăData 22.10.2021 - 14:06:56
Educatie
Pe data de 24 octombrie 2021, la ora 16.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează ediția din octombrie a lecturilor Poeți în dialog. Invitații Memorialului sunt Doru Mareș și Crista Bilciu, laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. Discuția va fi moderată de Lucia Țurcanu.
DISTRIBUIE           

Evenimentul se va desfășura on-line și va putea fi urmărit pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești: https://www.facebook.com/Memorialul-Ipotesti-Centrul-National-de-Studii-Mihai-Eminescu-432404520184709/.

DORU MAREȘ (n. 24.11.1957, Pucioasa, Dâmbovița) este poet, critic de teatru, eseist, traducător.

A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București (1982). A fost unul dintre liderii Cenaclului de Luni. Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, al Uniunii Teatrale din România și al Uniunii Scriitorilor din România. A beneficiat de Bursa pentru traducători a Centrului Național al Cărții din Franța. A tradus peste 70 de titluri din limba franceză pentru editurile: Humanitas, Nemira, Trei etc. și pentru teatrele: Nottara și Odeon din București, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. A colaborat la mai multe reviste, publicând peste 2000 de articole de critică de teatru și literatură, reportaj cultural și social, eseu, poezie. În prezent, colaborează cu articole de critică teatrală la revistele „Teatrul Azi” și „Yorick on-line”.

A debutat cu versuri în 1998, cu volumul Mimând orgasmul social (Editura Cartea Românească, București), pentru care i s-au decernat Premiul „Poesis”al Filialei Satu Mare a Uniunii Scriitorilor din Romania (1998), Premiul „Tomis”al Filialei Constanța a Uniunii Scriitorilor din România (1998), Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM (1999), fiind primul laureat al acestui premiu. Este prezent în antologiile: Viele… File (Editura Arcuș, București, 2001); Porcul de Postul Mare (volumul I/2001, volumul II/2002, Editura Márkus-Barbarossa János); Pagini literare.ro – literary pages.ro – pages littéraires.ro (ediția a II-a, Forumul European al Revistelor Literare, Balcic, 2008); Poeți laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA PRIMA (1998-2008) (Editura AXA, Botoșani, 2010); 111 cele mai frumoase poezii ale Generației ’80 (Editura Nemira, București, 2015); Antologia Festivalului Internațional de Poezie (ediția a III-a, Editura Muzeului Literaturii Române, București, 2015); Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, 2017).

 

CRISTA BILCIU (n. 19 iulie 1978, Târgu-Mureș) este poetă, dramaturg, regizoare. A absolvit, în 2002, Facultatea de Științe și Litere a Universității „Petru Maior”, iar în 2004 – Universitatea de Artă Teatrală din Târgu-Mureș. A mai studiat la Universitatea Media din București, specializarea Regie de Film și Televiziune.

A debutat editorial în 2011, cu Poema desnuda (Editura Cartea Românească, București), pentru care a obținut, în 2012, Premiul Național pentru Poezie „Mircea Ivănescu” – Opera Prima și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. Este prezentă în volumele colective de poezie: Antologia Artgothica (Editura A.T.U., Sibiu, 2012) și Exerciții de neclintire. Antologia poeților laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM. 1999-2017 (Casa de Editură „Max Blecher”, Bistrița, 2017). Este autoarea piesei Pe jumătate cântec, montată la Teatrul Odeon. Are colaborări la revistele: „Vatra”, „Cafeneaua literară”, „Luceafărul”, „România literară”, „Hyperion”, „Familia”, „LiterNet”, „Dilema veche” etc.

Sursa: Comunicat de presă  Memorialul Ipotești

Comentarii


Articole din aceeași categorie
FOTOGALERIE - Copii și tineri din mai multe școli și licee din județ, implicați în proiectul educațional „Orice ar fi, Românie te iubim!”
Campania „Bucurie în familie – pizza pentru fapte bune”, ediția a V-a, în școlile din Dorohoi. Acţiune desfăşurată de către Protopopiatul Dorohoi
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII 26 NOIEMBRIE - 2 DECEMBRIE
Memorialul Ipotești lansează concursul pentru Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu – OPUS PRIMUM
O nouă expoziție de artă la Memorialul Ipotești
10 efecte ale pandemiei în interiorul omului - Explicațiile psihologului
Premii lauriene pentru un condei ”fair-play”
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII 19 - 25 NOIEMBRIE
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
0.73 °C
Minim: -1.68 °C
Maxim: 4.53 °C
Cele mai citite
Accident rutier la ieșirea din Dorohoi, la Dealu Mare - FOTO
1483
DOROHOI – Ziua Națională a României sărbătorită în condiții de pandemie. Fără fasole cu cârnați și vin fiert
1307
DOROHOI - Conductă de gaz ruptă, locatarii din zonă în pericol. Pompierii au intervenit
595
Adolescentă de 16 ani ajunsă la spital urma unui accident rutier
569
Femeie rănită într-un accident rutier
409
Femeie cercetată pentru înșelăciune. A fost prinsă de către polițiștii din Mihăileni
382
Accident rutier în Botoșani. Șoferul a părăsit locul faptei
314
Incendiu de vegetație uscată, de amploare, la Mateieni. Pompierii dorohoieni au intervenit. Trenul Iași – Dorohoi blocat pe șine
269
Campania „Bucurie în familie – pizza pentru fapte bune”, ediția a V-a, în școlile din Dorohoi. Acţiune desfăşurată de către Protopopiatul Dorohoi
246
Minora din Dorohoi dată dispărută a fost găsită la Iași
239
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul Municipal Dorohoi angajează electrician!
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări!
DOROHOI – Loc de joacă și recreere în cartierul Drochia, derulat printr-un program destinat integrării romilor
Primăria Dorohoi: ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Anunț de ANGAJARE la Jandarmeria Botoșani!
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord