Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Nicolae Iorga comemorat de pompierii botoşăneni - FOTOGALERIE
Data 27.11.2019 - 19:39:26
Astăzi, în cadrul ceremoniei de comemorare a 79 de ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Iorga, cel mai mare istoric român din toate timpurile și al cărui nume îl poartă inspectoratul, pompierii botoșăneni au depus o jerba de flori la statuia din fata instituției.
DISTRIBUIE           

Născut Nicu N. Iorga, la 5 iunie 1871, la Botoșani, și decedat 79 de ani mai târziu, botoșăneanul Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român și este cunoscut în lumea largă ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei.

A făcut gimnaziul și liceul (după 1881) la Colegiul Laurian din Botoșani, unde a obținut rezultate excelente, și, din anul 1883, a început să ofere meditații colegilor pentru a crește veniturile familiei. La vârsta de treisprezece ani, în timpul unei vizite la unchiul matern Emanuel „Manole” Arghiropol, și-a făcut debutul în presă în ziarul celui din urmă, Românul, unde publica anecdote și editoriale despre politica în Europa. Anul 1886 a fost descris de Iorga ca fiind „catastrofa vieții mele de școlar în Botoșani”, deoarece a fost eliminat temporar pentru că nu salutase un profesor. Rebelul Iorga alege să părăsească orașul și să se înscrie la Colegiul Național din Iași, fiind admis, primind bursă și fiind lăudat de director, filologul Vasile Burlă. Tânărul vorbea deja fluent franceza, italiana, latina și greaca, mai târziu referindu-se la studiile grecești ca fiind „cea mai rafinată formă a rațiunii umane”.

La vârsta de șaptesprezece ani, Iorga a devenit și mai rebel. Devenise interesat de activități politice, dar are convingeri cu care mai târziu va fi puternic împotrivă: auto-declarat marxist, Iorga a promovat revista de extremă stânga Viața Socială și a ținut prelegeri despre Capitalul lui Marx. Văzându-se în pensionul „urât și dezgustător” al Colegiului Național, a încălcat regulile și a fost suspendat pentru a doua oară, pierzând bursa. Pentru a-și putea ajuta în continuare familia cu bani se reapucă de dat meditații. A fost din nou suspendat pentru că citea în timpul unei ore. Iorga a fost unul din cei mai buni absolvenți (cu media 9,24).

Mai târziu, a absolvit Universitatea din Iași într-un singur an cu diploma "magna cum laude", apoi a continuat studiile universitare la Paris, Berlin și Leipzig, obținând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

A fost cofondator al partidului Partidul Naționalist-Democrat în 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru. Copil minune, polimat și poliglot, cu o activitate științifică prolifică, Iorga a scris 1003 volume, 12755 articole și studii și 4963 recenzii, aceasta culminând cu Istoria României, în zece volume.

A predat la Universitatea din București, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internațional de Studii Bizantine și Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE). A transformat orașul Vălenii de Munte într-un centru academic și cultural.

În paralel cu contribuțiile sale științifice, Nicolae Iorga a fost un activist de centru-dreapta, ale cărui orientări politice au inclus elemente ale conservatorismului, naționalismului și agrarianismului.

Deși în ultima parte a liceului a intrat sub influența marxismului, Nicolae Iorga a depășit acest episod în timpul universității, având să adere pentru scurt timp la grupul literar conservator Junimea. Nicolae Iorga a fost o figură centrală a Sămănătorului, revistă populistă și a fondat reviste conservatoare ca Neamul Românesc, Drum Drept, Cuget Clar și Floarea Darurilor. A militat în cadrul Ligii pentru Unitatea Culturală a tuturor Românilor.

A fost o figură proeminentă în tabăra pro-Antanta în timpul Primului Război Mondial, datorită susținerii cauzei românilor din Austro-Ungaria și a avut un rol politic important în România Mare în perioada interbelică. A inițiat campanii pentru a apăra cultura României. A stârnit controverse datorită retoricii antisemite. A fost adversar al Partidului Național Liberal și al Partidul Național Român.

S-a opus grupării fasciste Garda de Fier și, după o perioadă de cumpănire, s-a hotărât să îl susțină pe rivalul acesteia, Regele Carol al II-lea, intrând după dizolvarea tuturor celorlalte partide în partidul unic, de sorginte corporatistă și autoritaristă, Frontul Renașterii Naționale. Pentru că fusese implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii Corneliu Zelea Codreanu, contribuind astfel fără voie la uciderea sa, Iorga și-a atras antipatia legionarilor. A rămas o voce independentă a opoziției după ce Garda a instaurat Statul Național-Legionar, fiind în cele din urmă asasinat de un comandou legionar. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități și academii din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Proiectil exploziv găsit de un bărbat, pe un câmp din Rădăuți Prut
Cod Galben de vânt pentru județul Botoșani, mâine, între orele 11:00 – 23:00
Accident rutier grav la Dorohoi! O femeie a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni - VIDEO&FOTOGALERIE
Camion încărcat cu pietriș, răsturnat la Prăjeni. Accidentul a fost anunțat prin sistemul eCall
DOROHOI - Bucuria Învierii celebrată la Centrul de zi pentru copiii și tinerii cu dizabilități
Copiii Centrului „Jurjac” aduc bucurie seniorilor de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Dorohoi - FOTOGALERIE
Controale premergătoare sărbătorilor pascale efectuate de DSVSA
Tânără din Ștefănești dată dispărută
Sondaj
Cele mai citite
Accident rutier grav la Dorohoi! O femeie a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni - VIDEO&FOTOGALERIE
3294
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Direcției de Asistență Socială Dorohoi
1579
Copiii Centrului „Jurjac” aduc bucurie seniorilor de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Dorohoi - FOTOGALERIE
390
Tâlhari din Dorohoi prinși de jandarmi. Telefonul sustras a fost restituit proprietarului
328
Șofer depistat cu o alcoolemie record reținut de polițiști în noaptea de Înviere
302
Colegiul Național "Grigore Ghica" Dorohoi - Amplă activitate de împădurire - FOTOGALERIE
241
Cine va reprezenta Protopopiatul Dorohoi la etapa eparhială a Concursului Naţional Catehetic? - FOTO
224
DOROHOI - Bucuria Învierii celebrată la Centrul de zi pentru copiii și tinerii cu dizabilități
220
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic neurolog
184
Aproximativ 300 de abateri constatate de către polițiștii botoșăneni în două zile
174
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Direcției de Asistență Socială Dorohoi
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic neurolog
APEL UMANITAR - O luptă pentru viață: Nona Bianca, studenta la Drept care are nevoie de ajutorul nostru
Primăria Dorohoi - COMUNICAT cu privire la combaterea buruienii AMBROZIA
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Spitalului Municipal Dorohoi
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord