Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Mica Unire sărbătorită, la Dorohoi, în avans - VIDEO&FOTOGALERIE
Dan MăzurașuData 23.01.2021 - 17:15:28
Educatie
Mica Unire sărbătorită la Dorohoi
Casa Municipală de Cultură Dorohoi a găzduit astăzi, 23 ianuarie, un eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire de la 24 ianuarie1859.
DISTRIBUIE           

Evenimentul a fost organizat de către Asociația ”Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, condusă de către Dr. în istorie, profesorul Vasile Adăscăliței, în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură Dorohoi, reprezentată de către directorul instituției, Dr. în filologie Emanuela Chitic Ciurciun. La eveniment au participat aproximativ 40 de persoane, printre care s-au numărat Laura Cronț, subprefect al județului, Tiberiu Manolache, administrator public al municipiului, reprezentanți ai clerului, cadre didactice.

Manifestarea a început la ora 10, cei prezenți fiind întâmpinați cu pâine și sare. Până la începerea activității, ei au putut admira o expoziție de pictură și caricatură, expusă pe holul Casei Municipale de Cultură. Desfășurată în una din sălile instituției de cultură dorohoiene, activitatea dedicată Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de rostirea rugăciunii Tatăl Nostru.

În tradiția asociației noatre, această zi o marcaăm în mod deosebit, în fiecare an, cu invitați din Ucraina și Republica Moldova. Din păcate, la manifestarea din acest an nu vor participa invitații tradiționali din Ucraina și Republica Moldova, din cauza restricțiilor de circulație impuse de coronavirus. De ce la Dorohoi o astfel de emulație? Pentru că Dorohoiul a fost unul dintre cele mai importante centre unioniste, care s-a implicat profund în unirea principatelor și sprijinirea lui A.I. Cuza. Acest lucru se explică prin faptul că deputat în Adunarea ad-hoc a Moldovei, în 1857, din partea Ținutului Dorohoi a fost Mihail Kogălniceanu, care era reprezentant al marilor proprietari de pământ. Tatăl său avea mari moșii la Mateeni și Corlăteni. Așa se explică prezența celui mai important om politic din a doua jumătate a secolului al XIX-lea la Dorohoi”, a explicat profesorul Vasile Adăscăliței, organizatorul acțiunii. 

Manifestarea de la Casa Municipală de Cultură a continuat cu un simpozion intitulat ”Unirea națiunea a făcut-o”, simpozion susținut de profesorii Lucian Fedor, Monica Ciobanu și Vasile Adăscăliței.

Manifestarea a fost încheiată cu un program de cântece patriotice susținut de Corul ”George Enescu” din Dorohoi urmat de ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Mihail Kogălniceanu, amplasat în intersecția din dreptul Bibliotecii Municipale și Muzeului de Științele Naturii.

 

Vezi VIDEO la sfârșitul fotogaleriei

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII 15 - 21 OCTOMBRIE
DOROHOI – Eveniment la Cinema Melodia: Avanpremiera serialului „6ASE” și concert cu vedetele din film - FOTOGALERIE
Event: “Complet Necunoscuți” - Spectacol de film la Cinema Melodia. Regizor, dorohoianul Octavian Strunilă - VIDEO
Zilele Municipiului Dorohoi – „Melodia Show”, un alt eveniment de succes! Acțiunile continuă până la sfârșitul săptămânii - FOTOGALERIE
Super-eveniment la Cinema Melodia - Avenpremiera serialului 6ASE, întâlnire cu actorii, sesiune de autografe
„Melodia Show”, spectacol susținut de către copiii talentați ai Dorohoiului, la Sala Teatrului
Expoziția pictorului ieșean Sorin Otînjac la Memorialul Ipotești
Casa Municipală de Cultură Dorohoi: „ Doar prin școală și prin educație creșterea noastră către Oameni întregi se realizează într-un mod trainic și armonios”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
8.29 °C
Minim: 5.32 °C
Maxim: 14.5 °C
Cele mai citite
DOROHOI – 5 TO GO, o nouă cafenea în municipiu. „Smile, there’s coffee!”, este sloganul care convinge! - FOTOGALERIE
2035
ANUNŢ - În atenţia cetățenilor Municipiului Dorohoi, solicitanţi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie!
1533
Delegație militară Româno-Americană în vizită la Dorohoi - FOTOGALERIE
1273
Mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a doamnei învățătoare Doina Zahariuc
934
ALERTĂ DOROHOI! - COMUNICAT – Rata de infectare cu virusul SARS-COV 2 a depășit trei cazuri la mia de locuitori. Vezi interdicțiile impuse!
844
Amenzi de peste 10000 de lei aplicate de către jandarmi în acest week-end
682
Comunicat SVSU Dorohoi: Rata de incidență la nivelul municipiului
576
DOROHOI – Locuitorii de pe mai multe străzi, fară apă la robinete, din cauza unei avarii
562
Dorohoi – Comunicat SVSU privind rata de infectare în municipiu
539
Spitalul Municipal Dorohoi angajează electrician
458
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
PRIMĂRIA DOROHOI - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
ANUNŢ - În atenţia cetățenilor Municipiului Dorohoi, solicitanţi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie!
PRIMĂRIA DOROHOI - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
DOROHOI – 5 TO GO, o nouă cafenea în municipiu. „Smile, there’s coffee!”, este sloganul care convinge! - FOTOGALERIE
VÂND CASĂ ÎN DOROHOI
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord