Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Mica Unire sărbătorită, la Dorohoi, în avans - VIDEO&FOTOGALERIE
Dan MăzurașuData 23.01.2021 - 17:15:28
Educatie
Mica Unire sărbătorită la Dorohoi
Casa Municipală de Cultură Dorohoi a găzduit astăzi, 23 ianuarie, un eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire de la 24 ianuarie1859.
DISTRIBUIE           

Evenimentul a fost organizat de către Asociația ”Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, condusă de către Dr. în istorie, profesorul Vasile Adăscăliței, în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură Dorohoi, reprezentată de către directorul instituției, Dr. în filologie Emanuela Chitic Ciurciun. La eveniment au participat aproximativ 40 de persoane, printre care s-au numărat Laura Cronț, subprefect al județului, Tiberiu Manolache, administrator public al municipiului, reprezentanți ai clerului, cadre didactice.

Manifestarea a început la ora 10, cei prezenți fiind întâmpinați cu pâine și sare. Până la începerea activității, ei au putut admira o expoziție de pictură și caricatură, expusă pe holul Casei Municipale de Cultură. Desfășurată în una din sălile instituției de cultură dorohoiene, activitatea dedicată Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de rostirea rugăciunii Tatăl Nostru.

În tradiția asociației noatre, această zi o marcaăm în mod deosebit, în fiecare an, cu invitați din Ucraina și Republica Moldova. Din păcate, la manifestarea din acest an nu vor participa invitații tradiționali din Ucraina și Republica Moldova, din cauza restricțiilor de circulație impuse de coronavirus. De ce la Dorohoi o astfel de emulație? Pentru că Dorohoiul a fost unul dintre cele mai importante centre unioniste, care s-a implicat profund în unirea principatelor și sprijinirea lui A.I. Cuza. Acest lucru se explică prin faptul că deputat în Adunarea ad-hoc a Moldovei, în 1857, din partea Ținutului Dorohoi a fost Mihail Kogălniceanu, care era reprezentant al marilor proprietari de pământ. Tatăl său avea mari moșii la Mateeni și Corlăteni. Așa se explică prezența celui mai important om politic din a doua jumătate a secolului al XIX-lea la Dorohoi”, a explicat profesorul Vasile Adăscăliței, organizatorul acțiunii. 

Manifestarea de la Casa Municipală de Cultură a continuat cu un simpozion intitulat ”Unirea națiunea a făcut-o”, simpozion susținut de profesorii Lucian Fedor, Monica Ciobanu și Vasile Adăscăliței.

Manifestarea a fost încheiată cu un program de cântece patriotice susținut de Corul ”George Enescu” din Dorohoi urmat de ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Mihail Kogălniceanu, amplasat în intersecția din dreptul Bibliotecii Municipale și Muzeului de Științele Naturii.

 

Vezi VIDEO la sfârșitul fotogaleriei

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Frăția Ortodoxă din Botoșani și Dorohoi, în acțiune. Au ajutat pe preotul din Oneaga, care construiește un așezământ social pentru 50 de copii orfani - FOTOGALERIE
DOROHOI - „Un mărțișor pentru Ion Creangă” - Comori folclorice cu oameni de poveste - Ediția a II a
Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mărțișor Dorohoian” - Ediția a XXXVII-a, 6 martie 2021 - Sala Teatrului Dorohoi. Dan Bitman în recital
Slujbă de pomenire, pentru eroul anticomunist botoșănean Mugur Iulian Călinescu, organizată de Frăția Ortodoxă, Scut botoșănean și Uniunea ”Vatra Noastră Românească”
Alege să fii salvator! - Pompierii botoșăneni fac recrutări. Pot participa și femei. Vezi condițiile de participare
Cursuri de calificare în domeniul agricol, organizate de Direcția pentru Agricultură Județeană Botoșani
„Unire-n cuget și-n simțiri”, concert online pus în scenă de „Rapsozii Botoșanilor”
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Dorohoi – VIDEO &FOTOGALERIE
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Senin
15.15 °C
Minim: -0.58 °C
Maxim: 16.07 °C
Cele mai citite
Actor, născut în Dorohoi, mort după o grea suferință
1560
Bătaie între două femei, în piața din Dorohoi, din cauza geloziei
1453
DOROHOI - Asociația Clara dorește să își extindă echipa!
1057
Șoferiță din Dorohoi, cu permisul suspendat, implicată într-un accident rutier în Bistrița
593
Administratorul Spitalului din Dorohoi, găsit fără suflare în birou
453
AVERTIZARE meteo de ninsori emisă de meteorologi
422
Copil de trei ani ajuns la spital după ce a înghițit o monedă
286
Spitalul Municipal Dorohoi amendat de ISU, cu 10.000 de lei, pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu
260
Guvernul a decis: nu vor fi majorate pensiile, nu se mai dau vouchere de vacanță, se taie anumite sporuri
258
Frăția Ortodoxă din Botoșani și Dorohoi, în acțiune. Au ajutat pe preotul din Oneaga, care construiește un așezământ social pentru 50 de copii orfani - FOTOGALERIE
256
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ANUNŢ IMPORTANT DAS – Începe distribuirea pachetelor cu alimente și produse de igienă
DOROHOI - Asociația Clara dorește să își extindă echipa!
Primăria Dorohoi – Administrația Piețelor și Oborului: Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT )
M Food, ofertă generoasă pentru dorohoieni. Produse naturale cu gust unic. Serviciu de livrare la domiciliu
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord