Evenimentul a fost organizat de către Asociația ”Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, condusă de către Dr. în istorie, profesorul Vasile Adăscăliței, în parteneriat cu Casa Municipală de Cultură Dorohoi, reprezentată de către directorul instituției, Dr. în filologie Emanuela Chitic Ciurciun. La eveniment au participat aproximativ 40 de persoane, printre care s-au numărat Laura Cronț, subprefect al județului, Tiberiu Manolache, administrator public al municipiului, reprezentanți ai clerului, cadre didactice.
Manifestarea a început la ora 10, cei prezenți fiind întâmpinați cu pâine și sare. Până la începerea activității, ei au putut admira o expoziție de pictură și caricatură, expusă pe holul Casei Municipale de Cultură. Desfășurată în una din sălile instituției de cultură dorohoiene, activitatea dedicată Micii Uniri a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmată de rostirea rugăciunii Tatăl Nostru.
”În tradiția asociației noatre, această zi o marcaăm în mod deosebit, în fiecare an, cu invitați din Ucraina și Republica Moldova. Din păcate, la manifestarea din acest an nu vor participa invitații tradiționali din Ucraina și Republica Moldova, din cauza restricțiilor de circulație impuse de coronavirus. De ce la Dorohoi o astfel de emulație? Pentru că Dorohoiul a fost unul dintre cele mai importante centre unioniste, care s-a implicat profund în unirea principatelor și sprijinirea lui A.I. Cuza. Acest lucru se explică prin faptul că deputat în Adunarea ad-hoc a Moldovei, în 1857, din partea Ținutului Dorohoi a fost Mihail Kogălniceanu, care era reprezentant al marilor proprietari de pământ. Tatăl său avea mari moșii la Mateeni și Corlăteni. Așa se explică prezența celui mai important om politic din a doua jumătate a secolului al XIX-lea la Dorohoi”, a explicat profesorul Vasile Adăscăliței, organizatorul acțiunii.
Manifestarea de la Casa Municipală de Cultură a continuat cu un simpozion intitulat ”Unirea națiunea a făcut-o”, simpozion susținut de profesorii Lucian Fedor, Monica Ciobanu și Vasile Adăscăliței.
Manifestarea a fost încheiată cu un program de cântece patriotice susținut de Corul ”George Enescu” din Dorohoi urmat de ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Mihail Kogălniceanu, amplasat în intersecția din dreptul Bibliotecii Municipale și Muzeului de Științele Naturii.
Vezi VIDEO la sfârșitul fotogaleriei