Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
DOROHOI - Mesajul transmis de primarul Dorin Alexandrescu cu ocazia Zilei Naționale a României
Realitatea DorohoianăData 01.12.2020 - 12:05:11
Local
Cu ocazia Zilei Naționale a României, primarul Dorin Alexandrescu a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, un mesaj adresat dorohoienilor. Redăm integral mesajul primarului.
DISTRIBUIE           

Dragi dorohoieni,

În 1918 la 1 Decembrie, se înfăptuia Romania Mare, prin revenirea Basarabiei, a Bucovinei și a Transilvaniei la România. Era momentul în care românii au înțeles rolul și importanța unității lor în contextul marilor provocări din Europa. Ziua de 1 Decembrie este sărbătoarea de suflet a tuturor românilor. Reprezintă momentul împlinirii idealului nostru de libertate, unitate și demnitate națională. Atât pentru cei mai tineri cât și pentru cei mai în vârstă, cred că 1 Decembrie este momentul în care trebuie să privim cu gratitudine către trecut și cu speranță către viitor. Într-o astfel de zi solemnă, trebuie să ni-i amintim pe cei care, prin jertfa lor de sânge și de muncă, au făcut posibilă această mare sărbătoare a întregii națiuni române: ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, oamenii politici și diplomații care s-au dedicat acestui deziderat, personalitățile marcante ale culturii românești și, în mod special, oamenii simpli, români din toate provinciile istorice, moldoveni, munteni, transilvăneni, banățeni, bucovineni, basarabeni, maramureșeni - care au crezut neîncetat și cu tărie în idealul de unitate națională.

Cei peste 100 de ani de Românie modernă ne-au pus în fața marilor provocări ale istoriei, trecând prin război și prin dictatură. Dar totodată, am avut și șansa uriașă de a ne recâștiga libertatea – iarăși prin jertfă – în Decembrie 1989  și de a ne bucura de democrație și respect pentru cel puțin câteva idealuri mărețe: drepturile omului, demnitate națională și prosperitate.

Momentul 1 Decembrie 1918 ne oferă modele umane fără pereche. Ne vorbeşte despre hotărârea de neclintit a îndeplinirii unui ideal, despre înțelepciunea, cinstea și modestia factorilor decizionali din acea perioadă, despre patriotismul profund, despre civismul fără compromisuri degradante, despre pregătirea intelectuală și noblețea oamenilor politici, despre discursul lor mobilizator, despre credința în Dumnezeu și în virtuțile poporului român, despre dăruirea firească, până la sacrificiu, pentru generațiile care vor veni.

Dar, mai presus de orice, în aceste vremuri fără precedent, 1 Decembrie 1918 trebuie să ne învețe ce înseamnă solidaritatea sufletească a națiunii, ce rol uriaș are unitatea de fapt a conducătorilor, a politicienilor de elită, dincolo de opinii personale și interese meschine, ce înseamnă să te pui în slujba intereselor majore ale țării, în perioadele de mare cumpănă ale istoriei. Trăim și acum un moment de mare cumpănă dar, cu gândul la istorie și privirea optimistă către viitor, ar trebui să rostim cuvintele marelui domnitor Petru Rareș: “Vom fi iarăși ce-am fost, și mai mult decât atât”.


 

Cu stimă și prețuire, vă urez multă sănătate, putere și încredere!

La mulți și binecuvântați ani, dragi români!

PRIMAR,

ing. Dorin Alexandrescu

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Maraton de vaccinare în weekend la Uvertura Mall
Dorohoi – Comunicat SVSU privind rata de infectare în municipiu
Comune fără apă și presiune scăzută în unele zone din municipiul Botoşani, în urma unei avarii
AJOFM Botoșani recomandă agenților economici folosirea poștei electronice pentru transmiterea documentelor
Comunicat SVSU Dorohoi: Rata de incidență la nivelul municipiului
DOROHOI - HOTĂRÂRE privind aprobarea unor măsuri specifice în vederea prevenirii și controlului infecțiilor generate de virusul SARS-COV-2 la nivel local, având în vedere depășirea ratei de icidență 3/1000 de locuitori
Peste 10.000 de cărți funciare eliberate gratuit în județul Botoșani
Camion scăpat de sub control, a intrat în curtea unor botoșăneni
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
8.29 °C
Minim: 5.32 °C
Maxim: 14.5 °C
Cele mai citite
DOROHOI – 5 TO GO, o nouă cafenea în municipiu. „Smile, there’s coffee!”, este sloganul care convinge! - FOTOGALERIE
2031
ANUNŢ - În atenţia cetățenilor Municipiului Dorohoi, solicitanţi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie!
1533
Delegație militară Româno-Americană în vizită la Dorohoi - FOTOGALERIE
1273
Mesaj de condoleanțe la trecerea în neființă a doamnei învățătoare Doina Zahariuc
934
ALERTĂ DOROHOI! - COMUNICAT – Rata de infectare cu virusul SARS-COV 2 a depășit trei cazuri la mia de locuitori. Vezi interdicțiile impuse!
844
Amenzi de peste 10000 de lei aplicate de către jandarmi în acest week-end
682
Comunicat SVSU Dorohoi: Rata de incidență la nivelul municipiului
576
DOROHOI – Locuitorii de pe mai multe străzi, fară apă la robinete, din cauza unei avarii
562
Dorohoi – Comunicat SVSU privind rata de infectare în municipiu
539
Spitalul Municipal Dorohoi angajează electrician
458
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
PRIMĂRIA DOROHOI - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
ANUNŢ - În atenţia cetățenilor Municipiului Dorohoi, solicitanţi de ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie!
PRIMĂRIA DOROHOI - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
DOROHOI – 5 TO GO, o nouă cafenea în municipiu. „Smile, there’s coffee!”, este sloganul care convinge! - FOTOGALERIE
VÂND CASĂ ÎN DOROHOI
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord