Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
DOROHOI - Precizări privind Poliţia Locală
Realitatea DorohoianăData 30.01.2020 - 09:23:42
Administratie
Foto generic
Având în vedere că în spaţiul public se rostogolesc o serie de informaţii, din păcate nu toate reale şi verificate privind scopul si activitatea Poliţiei Locale Dorohoi, venim cu o serie de precizări:
DISTRIBUIE           

A. – Atribuţiile Poliţiei Locale sunt stabilite prin Legea 155/ 2010, în următoarele domenii:

           1. Ordine şi linişte publică, precum şi paza bunurilor:

                    -poliţiştii locali pot acţiona pentru identificarea cerşetorilor, a copiilor lipsiţi de supravegherea şi ocrotirea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, a persoanelor fără adăpost şi procedează la încredinţarea acestora  serviciului public de asistenţă socială în vederea soluţionării problemelor acestora, în condiţiile legii;

                 - constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind liniştea şi ordinea publică, aşa cum este prevăzut în Legea 61/1991, republicată şi adăugită;

                 -asigură protecţia personalului din aparatul de specialitate al primarului din instituţiile sau serviciile publice de interes local la efectuarea unor controale sau acţiuni specifice;

                 - participă, împreună cu alte autorităţi competente, la asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia mitingurilor şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane.

         2. Circulaţia pe drumurile publice:

                 -poliţiştii locali pot constata contravenţii şi aplica sancţiuni pentru: încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis;

                - încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule;

                -încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală;

                 -nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap.

        3. Disciplina în construcţii şi afişajul stradal.

                          - efectuarea unor controale pentru: identificarea lucrărilor de construcţii executate fără autorizaţie de construire sau desfiinţare, după caz, inclusiv a construcţiilor cu caracter provizoriu;      identificarea persoanelor care nu respectă autorizaţia de executare a lucrărilor de reparaţii a părţii carosabile şi pietonale;

                           -verifica respectarea normelor legale privind afişajul publicitar, afişajul electoral şi orice altă formă de afişaj/reclamă, inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfăşurare a activităţii economice.

        4. Protecţia mediului.

                          - controlează respectarea prevederilor legale privind condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere şi industriale;

                            -sesizează autorităţilor şi instituţiilor publice competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonică.

                            - verifică asigurarea salubrizării străzilor, a căilor de acces, a zonelor verzi, a rigolelor, îndepărtarea zăpezii şi a gheţii de pe căile de acces, dezinsecţia şi deratizarea imobilelor.

                  5. Activitate comerciala:

                           - au atribuţii sporite, având posibilitatea să verifice modul de respectare a legii în derularea activităţilor comerciale.

                  6. Evidenţa persoanelor.

                           - poate verifica, la cererea autorităţilor competente, datele cu caracter personal.

                            -constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea normelor legale privind domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

                  7. Acţiuni comune cu Poliţia Română şi Jandarmeria.

                            -„În cazul executării în comun cu unităţile/structurile Poliţiei Române sau cu cele ale Jandarmeriei Române, a unor misiuni în domeniul menţinerii sau asigurării ordinii publice, ori pentru dirijarea circulaţiei rutiere, efectivele Poliţiei Locale acţionează sub coordonarea directă a Poliţiei Române sau Jandarmeriei Române, după caz”, prevede legea Poliţiei Locale.

                   Procesele verbale de constatare a contravenţiei întocmite de Poliţia Locală pot fi contestate în instanţă în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal de contravenţie.

     B.- Infracţiuni:

                          - când elementele constitutive ale unei fapte/acţiuni întrunesc condiţiile unei infracţiuni ( agresiune, furt, tâlhărie, contrabandă/vânzarea produselor de contrabandă, etc.) acestea sunt instrumentate de strucurile M.A.I. care sunt abilitate în acest sens.

    C. – Salariul net al unui agent din Poliţia Locală Dorohoi este de max. 2300 lei, incluzând toate sporurile şi facilităţile primite.
    D. -  Sunt demersuri ca în cel mai scurt timp polițiştii locali să fie dotați cu camere care înregistrează audio şi video, în format HD, capsulate, tip body worn, cu stocarea imaginilor pe server, soluţii deja adoptate de Poliţiile Locale din alte localităţi. Acest sistem creaza cadrul ca dialogul poliţist local în misiune şi cetăţean să se  desfăşoare în condiţii de transparenţă totală. Polițistul local este obligat, înainte de toate, să îl înștiințeze pe cetățeanul oprit că întreaga discuție este înregistrată atât audio, cât și video, abia apoi să-l informeze ce faptă a săvârșit și care este sancțiunea. Această metodă considerăm că este un pas înainte către un serviciu modern si eficient, în slujba cetățeanului.

Sursa: Comunicat de presă

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Primăria Dorohoi - A început dezinfectarea scărilor de bloc
Comunicat de presă din partea primarului municipiului, Dorin Alexandrescu
A fost semnat contractul pentru lucrările de reabilitare a clădirii Stării Civile
Au început lucrările de modernizare şi reabilitare a 34 de străzi din Dorohoi - FOTOGALERIE
Primăria şi-a închis uşile pentru dorohoieni!
S-A SEMNAT CONTRACTUL PRIVIND EXTINDEREA SI MODERNIZAREA GRADINIȚEI NR. 7, MUNICIPIUL DOROHOI
Bazarul din Dorohoi închis timp de o săptămână - VIDEO
COMUNICAT - Se reiau lucrările de asanare a pârâului Dorohoi. Primarul Alexandrescu a semnat contractul
Vremea în DOROHOI
Senin
11.92 °C
Minim: 1.63 °C
Maxim: 22.31 °C
Cele mai citite
ATENŢIE - Spitalul Municipal din Dorohoi va fi transformat în unitate COVID
6674
Familie din Văculeşti, diagnosticată cu noul coronavirus
4971
REVOLTĂ ÎN DOROHOI - "Nu vrem secţie COVID 19 în oraşul nostru". Petiţie online semnată de sute de dorohoieni - Viceprimarul Lucian Topalagă, primul politician care susţine iniţiativa
4896
Primăria Dorohoi a alocat Spitalului municipal 150000. Vor fi achiziţionate trei tuneluri de dezinfecţie
2770
Comunicat de presă din partea primarului municipiului, Dorin Alexandrescu
2719
SPITALUL DOROHOI COVID - Primarul Alexandrescu luat prin surprindere de decizia forurilor judeţene: „Nici nu am fost consultat în această problemă”
2448
Pensiunea Splendid din Dorohoi transformată în spaţiu pentru CARANTINĂ!
2314
Clădirile vechi din centrul Dorohoiului demolate - VIDEO&FOTOGALERIE
1710
Femeie din comuna George Enescu prinsă conducând sub influenţa alcoolului şi cu permisul suspendat. S-a ales cu dosar penal
1597
Streinu-Cercel și autoritățile, desființate de un medic militar din Craiova: „Lasă-ne! Opriți acest joc pervers! „Spălați-vă pe mâini, noi vă spălăm creierul”
1507
Arhiva Video
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ANUNȚ - Direcţia de Impozite şi Taxe Locale amână termenele de plată a taxelor şi impozitelor şi a acordării bonificaţiei de 10% până la data de 30 iunie
AJOFM Botoşani - Relaţiile cu publicul se vor desfășura ÎN MOD OBLIGATORIU doar prin e-mail şi telefon
FOTO - Ajutor din partea DAS Dorohoi pentru persoanele vârstnice, de peste 65 de ani şi a celor aflate în autoizolare
DOROHOI: Primarul Alexandrescu a semnat contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de gaz în Satu Nou
Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale pentru gradiniţă aferente lunii Februarie 2020
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord