Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Cum s-ar putea răzbuna Rusia pentru sancţiunile care i-au fost impuse de Occident
Data 17.09.2014 - 20:42:13
Vladimir Putin afirma, la câteva ore după ce Washingtonul şi Bruxelles-ul anunţau noile sancţiuni impuse Moscovei, săptămâna trecută, că va reflecta la măsuri de retorsiune, relatează The Moscow Times, care prezintă 14 opţiuni ce pot ajunge pe biroul preşedintelui rus.
DISTRIBUIE           

Moscova a trecut deja la acţiune, interzicând în august importuri de produse alimentare din ţări occidentale în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari anual. Ministrul rus pentru Dezvoltare Economică Aleksei Uliukaiev a declarat marţi că măsurile de retorsiune nu vor fi extinse în afara sectorului agricol, dar unele voci mai belicoase au îndemnat Moscova să fie mai îndrăzneaţă.

The Moscow Times scrie că a analizat opţiunile care pot ajunge pe biroul lui Putin, prezentând 14 măsuri vehiculate, despre care afirmă că merg de la "plauzibil la fantezie":

1. Închiderea spaţiului aerian rus pentru companiile aeriene occidentale.
Măsura ar oferi un avantaj competitiv companiilor asiatice şi ar "falimenta" un număr de firme europene, afirma premierul Dmitri Medvedev săptămâna trecută. Însă britanicul Richard Branson, deţinătorul Virgin Airlines, avertizează că măsura ar lovi cel mai puternic Rusia, care ar pierde aproximativ 300 de milioane de dolari pe an reprezentând taxe de survolare, şi i-ar determina pe occidentali să adopte contramăsuri.

2. Închiderea robinetului gazelor naturale către Europa.
UE îşi acoperă o treime din consum din Rusia, iar Gazprom a întrerupt în iunie - a treia oară în decurs de opt ani - livrările către Ucraina. În ultimele zile un număr de state est-europene au raportat reduceri neanunţate ale volumelor livrărilor. Însă această opţiune "nucleară" va crea probleme Moscovei, iar gigantul gazifer, deja vizat de sancţiuni, ar pierde bani, în contextul în care anul trecut a livrat Europei gaze în valoare de 60-70 de miliarde de dolari.

3. Interzicerea importurilor de vehicule din Occident.
Consilierul prezidenţial Andrei Belousov a lansat această ameninţare la câteva ore după ce UE a anunţat implementarea noilor sancţiuni, joi. Rusia este cea mai mare piaţă auto de desfacere a Germaniei.

4. Interzicerea importurilor de haine din Vest.
A doua ameninţare a lui Belousov viza importurile din anumite state europene de haine şi textile. La fel ca Europa, Rusia importă mai ales din Asia (peste patru cincimi). Conducătorul Asociaţiei industriei textile Şahmal Ildarov a îndemnat la un astfel de embargo, subliniind că ar stimula producţia locală.

5. Încetarea ajutorului acordat US Army în legătură cu Afganistanul.
Din 2008, Statele Unite au plătit Rusiei aproximativ un miliard de dolari pe an, pentru a facilita evacuarea unor echipamente NATO din Afganistan via Volga şi oraşul Ulianovsk. Kremlinul poate anula înţelegerile, crescând costul evacuării pentru Washington.

6. Încetarea utilizării dolarului.
Rusia are rezerve în valută străină în valoare de 400 de miliarde de dolari. În martie, când a anexat Crimeea, Banca centrală rusă a vândut obligaţiuni emise de Trezoreria americană în valoare de peste 100 de milioane de dolari. De asemenea, Moscova, al doilea exportator de petrol din lume, ar putea să nu mai vândă petrol în dolari. Măsura necesită timp şi renegocierea contractelor, dar vocile care o susţin sunt tot mai puternice. De asemenea, Rusia şi China - care doreşte să slăbească dolarul - au decis săptămâna trecută să efectueze jumătate din schimburile lor comerciale în ruble sau yuani şi nu în dolari.

7. Alierea cu Iranul în pofida sancţiunilor occidentale.
Putin şi preşedintele iranian Hassan Rohani s-au întâlnit săptămâna trecută şi au semnat acorduri multiple. Susţinerea rusă ar slăbi impactul sancţiunilor occidentale impuse Teheranului din cauza ambiţiilor militare nucleare iraniene. Însă Iranul este un potenţial rival al Rusiei în domeniul exportului de energie, putând livra gaze naturale Europei, diminuând poziţia Gazpromului.

8. Livrări de armament avansat inamicilor Occidentului.
Rusia este al doilea exportator mondial de armament, după Statele Unite, cu 27% din vânzări la nivel global. După destrămarea URSS, Moscova a aderat la reglementări în domeniul controlului armamentului (de exemplu al tehnologiilor pentru rachete). Dacă Moscova renunţă la aceste acorduri, ar putea furniza Iranului şi Coreei de Nord, între altele, rachete balistice intercontinentale. De asemenea, ar putea vinde armament antiaerian, inclusiv sisteme de rachete de tip S-300 şi S-400, Siriei şi Iranului.

9. Refuzul împărtăşirii unor informaţii despre ameninţări teroriste.
Agenţiile ruseşti - moştenitoarele fostului KGB sovietic - participă la combaterea ameninţării teroriste. Ultimul atac terorist de pe teritoriul american, la Maratonul din Boston, în 2013, a fost comis de doi imigranţi etnici ceceni, iar eşecuri în împărtăşirea informaţiilor între agenţii ruseşti şi americane au fost acuzate că au permis dublul atentat. Schimburile de acest fel sunt reglementate, iar Moscova ar putea decide să se retragă.

10. Crearea arhitecturii unui serviciu financiar rival, în contextul în care companiile occidentale din domeniul serviciilor financiare - sisteme de plată, sisteme de decontare, agenţii de rating şi canale de comunicare - domină comerţul global.

11. Acţiuni de lobby vizând crearea unor organizaţii internaţionale non-occidentale.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM) datează de la al Doilea Război Mondial. Ţările emergente, membrii BRICS, au pus în iulie bazele unor organizaţii rivale FMI şi BM - care reflectă echilibrul global al puterii din anii '40 - şi se aşteaptă ca Rusia, afectată de primele valuri de sancţiuni, impuse din cauza implicării în conflictul din Ucraina, să desfăşoare acţiuni de lobby prin care să le susţină.

12. Vizarea unor mărci occidentale care operează în Rusia, ca McDonald's.
În sectorul alimentaţiei publice, ar putea urma lanţuri de restaurante ca Burger King, Subway and KFC.

13. Întreruperea cooperării spaţiale.
Măsura ar putea afecta interesele americane în domeniul securităţii prin reţinerea livrărilor de motoare de rachetă de tip RD-180 către colosul american din domeniul industriei spaţiale United Launch Alliance. Acest tip de motor este utilizat pentru propulsarea rachetei de tip Atlas V, utilizată în lansarea aproape a tuturor sateliţilor militari şi de spionaj americani. Statele Unite au rezerve doar pentru doi ani de lansări şi ar avea nevoie de cinci ani pentru a dezvolta un motor similar.

14. Închiderea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).
Rusia ar putea să refuze să mai transporte astronauţi americani pe ISS, un proiect la care iau parte 15 ţări, în valoare de 100 de miliarde de dolari. Rusia are un tun la bordul ISS - singura ţară care beneficiază de acest drept - şi ar putea "anexa" segmentul american (aproape jumătate din staţie). Un impact real şi de durată asupra programului ISS va marca sfârşitul cooperării civile în spaţiu de după Războiul Rece. Moscova ar putea opta să devină partenera Beijingului, în locul Washingtonului. Măsura ar avea consecinţe dezastruoase, în contextul în care cooperarea între toate naţiunile este o măsură-cheie de descurajare a militarizării spaţiului.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Autoturism căutat de autoritățile din Italia, depistat la graniță
Circulație în siguranță pe timp de iarnă – Recomandările polițiștilor rutieri!
Test PCR fals, descoperit la controlul de frontieră
Cetăţean depistat la frontieră cu test PCR fals, cercetat pentru fals material şi uz de fals
La plimbare cu un autovehicul fără drept de circulaţie în România
Muniție letală, ascunsă şi nedeclarată, descoperită la frontiera de est
A falsificat un test PCR, pentru a nu sta în carantină
Cetățean din R. Moldova căutat de autorităţi, reţinut la controlul de frontieră
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-1.28 °C
Minim: -3.4 °C
Maxim: 1.16 °C
Cele mai citite
40 de arbori de mici dimensiuni tăiați, de doi inconștienți, la Ibănești. Jandarmii le-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală
1767
UPDATE [email protected] - Sicriul cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani
1767
VIDEO&FOTO - Un ultim omagiu adus medicului Ovidiu Alexa de către colegii din Spitalul Municipal Dorohoi. Înmormântarea are loc astăzi la Cimitirul Pacea din Botoșani
1716
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
1347
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
701
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic pentru județul Botoșani, pentru următoarele două zile
500
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
399
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
378
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec
315
Incendiu la Vlăsinești, provocat de joaca unui copil cu focul - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări. Vezi despre ce posturi este vorba
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează consilier
Scrisoare de mulțumire din partea conducerii Spitalului Municipal Dorohoi adresată sponsorilor, colaboratorilor și pacienților
Mesaj de condoleanțe din partea Organizației Județene a PSD Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord