Îngrijorat de starea micuțului, tatăl a cerut ajutor la 112. La fața locului a fost direcționat cel mai apropiat echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță. În același timp a fost trimisă în întâmpinarea echipajului SAJ și ambulanța de terapie intensiva mobila SMURD.
La sosirea primului echipaj medical, copilul era conștient. La Stăuceni, echipajului Serviciului Județean de Ambulanță s-a alăturat medicul de pe SMURD - TIM, care a monitorizat starea parientului pe parcursul transportului la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoşani.
Copilul a ajuns la spital conștient și stabil hemodinamic.
Anul trecut, la Botoșani, 251 copilași au ajuns la spital după ce au înghițit corpi străini.
Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani recomandă:
- Atenție la obiectele mici care pot fi înghițite de copilași sau băgate în nas!
- Nu lăsați jucării de dimensiuni mici în preajma copiilor! Producătorii menționează această recomandare chiar pe ambalaj!
- Nu lăsați niciodată medicamente, țigări, tutun, baterii și alte produse la îndemâna copiilor!
- Nu lăsați la îndemâna celor mici boabe de mazăre, fasole, porumb, orice fel de semințe (miez sau coji) – copilul mic bagă în gură obiectele mici și riscă să le aspire în căile respiratorii.
- Nu îi spuneți, niciodată, copilului dumneavoastră că pastilele sunt „bomboane” sau medicamentul sub formă de sirop este „dulceață”! În lipsa unui adult, ar putea să le caute și să le mănânce/bea.
- Nu depozitați niciodată medicamente, produse de curățenie sau substanțe chimice în apropierea hranei. Pătrați-le doar în ambalajele originale și asigurați-vă că cel mic nu are acces la ele.
- Nu lăsați poșeta la îndemâna copilului! Acesta ar putea să găsească în ea obiecte mici precum bomboane, banuți, capace mici. Toate sunt periculoase pentru puști și pot provoca sufocare dacă le-ar înghiți.
- Atenție la obiectele cu care se joaca copilul dumneavoastră și ce jucării primește!
- Supravegheați în permanență copiii!