Comunicat: Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită de PSD Botoșani
Realitatea DorohoianăData 25.01.2021 - 11:41:58
Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită de PSD Botoșani
Organizația Județeană PSD Botoșani a sărbătorit ziua de 24 ianuarie printr-o acțiune menită să îmbogățească sărbătoarea Micii Uniri. Social-democrații s-au deplasat de la sediul PSD pe Pietonalul Unirii, până pe Bulevardul Mihai Eminescu, cu steaguri tricolore, dar și cu o coroană comemorativă, pe care au depus-o la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, situat în fața Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

La evenimentul organizat de social-democrații botoșăneni au participat președintele organizației Doina Federovici, prim-vicepreședintele Marius Budăi, primarul municipiului Botoșani Cosmin Andrei, parlamentarii PSD, vicepreședinți ai organizației, consilieri județeni, consilieri locali din municipiul Botoșani, precum și colegi din organizația de tineret. De asemenea, a fost prezent și primarul comunei Viișoara, medicul veterinar Laurențiu Rîmbu.

Iar pentru că ziua de 24 ianuarie nu ar fi devenit sărbătoare națională fără contribuția inestimabilă a lui Alexandru Ioan Cuza, social-democrații au ținut să evidențieze unele dintre efectele reformelor domnitorului de la nivelul județului nostru.

Anul acesta, s-a discutat despre singura localitate din județ care amintește de numele domnitorului român, Cuza Vodă. Așezarea rurală se află în componența comunei Viișoara, iar detalii despre istoricul localității au fost oferite de primarul comunei Viișoara.

Satul Cuza Vodă s-a înființat în urma împroprietăririi însurățeilor din anul 1882, în baza Legii rurale a lui Alexandru Ioan Cuza, din anul 1864. În semn de recunoștință față de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, locuitorii au denumit așezarea Cuza Vodă. Împroprietărirea s-a făcut în moșia Păltiniș, pe partea numită Dealul Ciorbenilor. Satul cu numele Cuza Vodă este menționat pentru prima dată documentar, la 15 decembrie 1898, când pământul rezervat pentru școala și biserica din sat, câte cinci hectare pentru fiecare instituție, este arendat pentru o perioadă de cinci ani lui Ioan Ștefan Ciopron. În documentele oficiale, satul Cuza Vodă este menționat în anul 1908, în comuna Păltinișul. În 1912, satul Cuza Vodă din comuna Bivolul avea 98 case locuite de 98 familii cu 240 bărbați și 214 femei. În prezent, satul Cuza Vodă are o populație de peste 550 de locuitori.”, au fost explicațiile primarului Laurențiu Rîmbu.

Denumirea satului amintește numele primului domnitor al Principatelor Române Unite, cel care a promulgat Legea rurală din 1864 prin care clăcașii au fost împroprietăriți.

Sub domnia lui Cuza s-au pus bazele statului român unitar modern, iar unirea dintre Moldova și Țara Românească, la data de 24 ianuarie 1859, au determinat un proces ireversibil – recunoașterea la nivel internațional a unui singur stat: România.

La mulți ani, români!

La mulți ani, România!

Ionuț-Bogdan Cărăușu, șeful ”Frăției Ortodoxe” Botoșani: „La pomul lăudat să nu te duci cu sacul”
Grațiela Gavrilescu, deputat umanist: Nu vrem să fim părtași la săparea prăpastiei economice și sociale spre care guvernul Cîțu ne împinge fără nicio remușcare!
Marius Budăi: „Este un buget al austerității, care intră în istorie prin recordul negativ de a se fi acceptat zero amendamente!”
Dan Șlincu, deputat PSD: „Interesele prioritare ale județului Botoșani nu se negociază”
Lucian Trufin: “Dezvoltarea județului Botoșani nu se află pe lista priorităților actualului Guvern!”
Marius Budăi: „Care dezvoltare, domnilor liberali? Dați-ne măcar un singur exemplu al unui proiect pe care l-ați susținut pentru județul Botoșani!”
PSD Botoşani: Guvernul Cîțu și parlamentarii Dreptei lasă jumătate din populația județului Botoșani fără apă potabilă în următorii ani!
Europarlamentarul Maria Grapini cere oficial explicații Comisiei Europene privind riscul încălcării dreptului la liberă circulație al cetățenilor statelor UE
-1.89 °C
Un nou medic în echipa Spitalului Municipal Dorohoi
Administratorul Spitalului din Dorohoi, găsit fără suflare în birou