Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Comunicat: Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită de PSD Botoșani
Realitatea DorohoianăData 25.01.2021 - 11:41:58
Politic
Ziua de 24 ianuarie, sărbătorită de PSD Botoșani
Organizația Județeană PSD Botoșani a sărbătorit ziua de 24 ianuarie printr-o acțiune menită să îmbogățească sărbătoarea Micii Uniri. Social-democrații s-au deplasat de la sediul PSD pe Pietonalul Unirii, până pe Bulevardul Mihai Eminescu, cu steaguri tricolore, dar și cu o coroană comemorativă, pe care au depus-o la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, situat în fața Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
DISTRIBUIE           

La evenimentul organizat de social-democrații botoșăneni au participat președintele organizației Doina Federovici, prim-vicepreședintele Marius Budăi, primarul municipiului Botoșani Cosmin Andrei, parlamentarii PSD, vicepreședinți ai organizației, consilieri județeni, consilieri locali din municipiul Botoșani, precum și colegi din organizația de tineret. De asemenea, a fost prezent și primarul comunei Viișoara, medicul veterinar Laurențiu Rîmbu.

Iar pentru că ziua de 24 ianuarie nu ar fi devenit sărbătoare națională fără contribuția inestimabilă a lui Alexandru Ioan Cuza, social-democrații au ținut să evidențieze unele dintre efectele reformelor domnitorului de la nivelul județului nostru.

Anul acesta, s-a discutat despre singura localitate din județ care amintește de numele domnitorului român, Cuza Vodă. Așezarea rurală se află în componența comunei Viișoara, iar detalii despre istoricul localității au fost oferite de primarul comunei Viișoara.

Satul Cuza Vodă s-a înființat în urma împroprietăririi însurățeilor din anul 1882, în baza Legii rurale a lui Alexandru Ioan Cuza, din anul 1864. În semn de recunoștință față de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, locuitorii au denumit așezarea Cuza Vodă. Împroprietărirea s-a făcut în moșia Păltiniș, pe partea numită Dealul Ciorbenilor. Satul cu numele Cuza Vodă este menționat pentru prima dată documentar, la 15 decembrie 1898, când pământul rezervat pentru școala și biserica din sat, câte cinci hectare pentru fiecare instituție, este arendat pentru o perioadă de cinci ani lui Ioan Ștefan Ciopron. În documentele oficiale, satul Cuza Vodă este menționat în anul 1908, în comuna Păltinișul. În 1912, satul Cuza Vodă din comuna Bivolul avea 98 case locuite de 98 familii cu 240 bărbați și 214 femei. În prezent, satul Cuza Vodă are o populație de peste 550 de locuitori.”, au fost explicațiile primarului Laurențiu Rîmbu.

Denumirea satului amintește numele primului domnitor al Principatelor Române Unite, cel care a promulgat Legea rurală din 1864 prin care clăcașii au fost împroprietăriți.

Sub domnia lui Cuza s-au pus bazele statului român unitar modern, iar unirea dintre Moldova și Țara Românească, la data de 24 ianuarie 1859, au determinat un proces ireversibil – recunoașterea la nivel internațional a unui singur stat: România.

La mulți ani, români!

La mulți ani, România!

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Ionuț-Bogdan Cărăușu, șeful ”Frăției Ortodoxe” Botoșani: „La pomul lăudat să nu te duci cu sacul”
Grațiela Gavrilescu, deputat umanist: Nu vrem să fim părtași la săparea prăpastiei economice și sociale spre care guvernul Cîțu ne împinge fără nicio remușcare!
Marius Budăi: „Este un buget al austerității, care intră în istorie prin recordul negativ de a se fi acceptat zero amendamente!”
Dan Șlincu, deputat PSD: „Interesele prioritare ale județului Botoșani nu se negociază”
Lucian Trufin: “Dezvoltarea județului Botoșani nu se află pe lista priorităților actualului Guvern!”
Marius Budăi: „Care dezvoltare, domnilor liberali? Dați-ne măcar un singur exemplu al unui proiect pe care l-ați susținut pentru județul Botoșani!”
PSD Botoşani: Guvernul Cîțu și parlamentarii Dreptei lasă jumătate din populația județului Botoșani fără apă potabilă în următorii ani!
Europarlamentarul Maria Grapini cere oficial explicații Comisiei Europene privind riscul încălcării dreptului la liberă circulație al cetățenilor statelor UE
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Senin
-1.89 °C
Minim: -3.05 °C
Maxim: 9.07 °C
Cele mai citite
Un nou medic în echipa Spitalului Municipal Dorohoi
1501
Administratorul Spitalului din Dorohoi, găsit fără suflare în birou
897
Accident de circulație grav la intrarea în Botoșani
629
Mesaj de condoleanțe transmis de Organizația Județeană PSD Botoșani
489
Mesaj de condoleanţe transmis de angajaţii Spitalului Municipal Dorohoi
489
DOROHOI - Cupa ”Mărțișorului” la fotbal pentru copii și juniori, o nouă competiție sportivă în municipiu - FOTOGALERIE
373
DOROHOI - ANUNŢ DAS: Începe redistribuirea pachetelor cu produse alimentare şi de igienă către persoanele cu handicap grav şi accentuat
334
DOROHOI - „Un mărțișor pentru Ion Creangă” - Comori folclorice cu oameni de poveste - Ediția a II-a - FOTOGALERIE
241
Câine agresiv lăsat în libertate. Stăpânii amendați de jandarmi
233
Dan Șlincu: „Coaliția Austerității Naționale a tăiat cu 37% bugetul pentru modernizarea drumurilor din județul Botoșani față de 2019”
228
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DOROHOI – A fost stabilit calendarul comisiei de analiză a solicitărilor de locuințe sociale, în regim de închiriere
DOROHOI - Peste 1200 de persoane au primit pachete cu alimente și produse de curățenie, în cadrul Programului Operaţional de Ajutorare a persoanelor Defavorizate 2021
Un nou medic în echipa Spitalului Municipal Dorohoi
DOROHOI - ANUNŢ DAS: Începe redistribuirea pachetelor cu produse alimentare şi de igienă către persoanele cu handicap grav şi accentuat
Mesaj de condoleanţe transmis de angajaţii Spitalului Municipal Dorohoi
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord