Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
COMUNICAT: USRPLUS - soluții pentru mediu
Realitatea DorohoianăData 28.11.2020 - 10:15:28
Politic
Eusebiu Iftode, candidat USR PLUS Botoșani pentru Camera Deputaților
În această perioadă se află în dezbatere publică un proiect propus de către USR ce vizează stimularea reciclării. Acesta urmează a fi adoptat prin hotărâre de guvern.
DISTRIBUIE           

Colegul nostru Eusebiu Iftode a lucrat alături de comisia națională USR la acest proiect privind protejarea mediului. Sebi e din Flămânzi și candidaează pentru Camera Deputaților pe lista USR PLUS Botoșani. Are 26 de ani, este consilier local al orașului Flămânzi, a studiat ingineria alimentară având și un master în domeniu. Acum coordonator zonal la un mare lanț de restaurante cunoscut și pe plan international iar în timpul liber este un militant convins pentru apărarea mediului.

În România rata de reciclare este undeva la 13%. În ultimele luni, am lucrat împreună cu alti experti din domeniul mediului, la un proiect amplu cu fonduri europene, de circa 100 milioane de euro. Acest proiect se intituleaza ”Sistem de garantie pentru ambalaje reciclabile”. Sistemul de garanţie este unul care are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. După implementarea acestui sistem în UE per total rata de returnare variază între 87 și 96% Se estimează că în România 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.

În plus, pe lângă impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2000-2200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie.” a declarat Eusebiu Iftode

USR propune un parteneriat real între producători-distribuitori, cetățeni și stat. Astfel:

retailer-ul va avea obligația să încaseze și să elibereze garanția, să ofere accesul publicului la sistemul de colectare și să administreze ambalajele returnate;

producătorul (ambalatorul) are răspunderea marcării ambalajelor returnabile, a decontării costurilor de funcționare a sistemului și a utilizării materialului reciclat în propriile ambalaje;

cetățeanul va achita garanția și returna ambalajul (pentru recuperarea garanției sale).

autoritățile de mediu și cele fiscale trebuie să asigure și să monitorizeze cadrul legal de funcționare a sistemului, în condiții de echitate, concurențialitate, transparență și respectarea drepturilor consumatorilor.

Pentru o implementare eficientă, USR propune să existe un singur nivel al garanției pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă). Nivelul recomandat este de 50 de bani / bucată.

Costurile pentru implementarea acestui proiect la nivel national se ridică la 100 milioane euro și sunt perfect eligibile printr-un proiect național inclus în procesul de pregătire a Programului Operațional Dezvoltare Durabilă (2021 – 2027), program operațional propus de Ministerul Fondurilor Europene.

Citește aici întregul nostru angajament și află toate măsurile pe care le propunem pentru o natură fără gunoaie: www.usrplus.ro/fara_gunoaie_in_natura

 

Protejarea mediului a fost una dintre prioritățile USR în acest mandat și va continua să fie și după 6 decembrie.

Mergi la vot, alege O Românie Fără Hoție.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
PNL Botoșani respinge acuzațiile deputatului PSD Dan Șlincu
Comunicat PNL Botoșani: 15 ianuarie 1850 - 15 ianuarie 2021, 171 de ani de eternitate eminesciană
Deputatul Grațiela Gavrilescu anunță înființarea Grupării parlamentare umaniste social-liberale
Dan Șlincu: „Guvernarea PNL-USR-UDMR, după ce a lăsat fără acces la educație zeci de mii de copii, a pus peste noapte politruci la conducerea unităților de învățământ”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR trebuie să plece de la guvernare pentru că a mințit românii! Uniunea Salvați-i pe Români de USR-PLUS!”
Comunicat PNL Botoșani: Vinovat de situația dezastruoasă de la Nova Apaserv este PSD Botoșani, în frunte cu cei care au condus în ultimii ani Consiliul Județean
Europarlamentarul umanist Maria Grapini condamnă “amestecul grosolan al politicului în Educație!”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR și PNL au pus la pământ sănătatea și asistența socială din prima lună de guvernare! Tăieri de venituri și zero finanțare pentru centrele de imunizare”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-6.98 °C
Minim: -15.83 °C
Maxim: -5.44 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
2015
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
737
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
556
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
423
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
290
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
273
ACS Juniorul Dorohoi face ÎNSCRIERI
219
Bărbat arestat pentru 30 de zile, pentru viol
201
Bărbat reținut pentru viol
187
Doi tineri din Hudești reținuți pentru contrabandă
186
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord