Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Companiile miniere mai presus de lege!
Data 30.08.2013 - 01:28:00
Guvernul a votat în şedinţă proiectul de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere România. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul României, la initiativa Guvernului, se pregăteste să voteze în timp record un proiect devastator pentru România, transmite intr-un comunicat Alburnus Maior. "Legea specială propusă de guvern stipulează astfel că pentru proiectul propus la Rosia Montană compania nu mai trebuie să respecte nici o lege, statul român acordând toate derogările necesare si obligându-se să dea toate avizele pentru începerea proiectului în afară tuturor procedurilor legale în vigoare", se spune in comunicatul pe care il prezatam in continuare:
DISTRIBUIE           
"Principiul separării puterilor în stat e încălcat prin avizarea de catre Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui să se supună normelor si procedurilor Executivului, în urma unei analize critice si tehnice a specialistilor. Prin transferarea către Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmează să fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu detin pregătirea profesională necesară sau informatia deosebit de complexă ce trebuie parcursă. Miile de pagini de informatie tehnică cuprinse în studiul de impact asupra mediului si rapoartele independente depuse de specialisti ai societătii civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu. Complicata procedură de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedură initiată în 2004 si aflată în desfăsurare) este pur si simplu anulată. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbări legislative de natură derogatorie, necesare în mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal într-unul acceptat aparent democratic.

Atitudinea de subjugare a Guvernului român în profitul companiei miniere este deplină si conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului national si anularea suveranitătii justitiei. Chiar dacă este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public naţional deosebit (Art. 1, pct. 2), urmând ca cei care se opun proiectului să fie expropriati (Art. 62.) Rosia Montană Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricărui imobil necesar exploatării miniere asupra cărora statul român deţine un drept de proprietate în numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7). În cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licenţei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier, în scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4)"

„Guvernul îi prosteste pe parlamentari. Asa cum nu se votează asupra modului de realizare a unei interventii chirugicale pe inimă, tot asa este de neconceput supunerea la vot, în afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe bază de cianuri cu potential devastator asupra tării si asupra noastră, a locuitorilor din Rosia Montană. Chiar dacă legea trimisă de către Guvern în Parlament este cu dedicaţie pentru Roşia Montana Gold Corporation, menită să îndepărteze unul câte unul obstacolele juridice întâmpinate de companie, odată votată ca lege, ea va afecta direct viaţa fiecărui cetăţean român.
Comentarii


Articole din aceeași categorie
Permis de conducere fals cumpărat cu 300 de euro
Transport ilegal de sturioni și alte specii de pește depistat de polițiștii de frontieră
Tată și fiu, s-au ales cu dosare penale
Rusia reacționează la declararea „persona non grata”, de către România, a unui diplomat rus acuzat de spionaj
Liviu Dragnea, fostul lider PSD, ar putea fi eliberat din închisoare astăzi, 27 aprilie
Diplomat rus expulzat din România. Ar fi agent GRU și desfășura activități de spionaj
Tânăr cu dublă cetățenie cercetat pentru că nu avea permis de conducere corespunzător
Munca fără forme legale – un pas mai aproape de traficul de persoane
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
7.82 °C
Minim: 6.4 °C
Maxim: 13.08 °C
Cele mai citite
Dorohoi, Broscăuți și Șendriceni rămân astăzi fără apă la robinete, în urma unei avarii
696
DOROHOI - Stejari plantați de conducerea primăriei, în onoarea veteranilor de război
376
DOROHOI – Elicopterul SMURD a aterizat astăzi de două ori pe stadion, pentru a prelua pacienți în stare gravă
374
Casă din Dorohoi distrusă de flăcări. Proprietarii transportați la spital pentru evaluarea stării de sănătate
347
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PUBLIC)
336
Cunoscut medic psihiatru din Botoșani, în stare critică cu Covid. A fost transferat cu elicopterul la un spital din București
325
Transport ilegal de sturioni și alte specii de pește depistat de polițiștii de frontieră
322
Spitalul Municipal Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spatii (domeniul PUBLIC )
276
Incendiu provocat de copii. Explozia a 40 de butelii evitată la limită
257
Elicopterul SMURD, din nou, la Dorohoi. Femeie din Iezer, cu afecțiuni cardiace, transportată la Iași - VIDEO&FOTO
193
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul Municipal Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spatii (domeniul PUBLIC )
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PUBLIC)
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Direcția Administrației Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Primăria Dorohoi - Anunţuri de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord