Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Bilanţul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani pentru anul 2019
Realitatea DorohoianăData 22.01.2020 - 19:42:34
Local
Bilanţul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani
Pentru personalul din cadrul S.T.P.F. Botoşani, anul 2019 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră şi nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupţie din rândul personalului propriu.
DISTRIBUIE           

Realizări în domeniul propriu de competență

În anul 2019 prin punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Botoşani au fost înregistrate în total peste 1.101.000 treceri persoane şi 364.000 treceri de autoturisme. La PTF Stânca au fost înregistrate peste 779.000 treceri de persoane şi peste 231.000 treceri de autoturisme, în creştere faţă de anul 2018. În schimb, prin PTF Rădăuţi Prut au fost înregistrate peste 322.000 treceri de persoane şi peste 133.000 treceri de autoturisme, în uşoară scădere faţă de anul 2018.

Acţiunile şi misiunile poliţiştilor de frontieră au vizat în principal combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind acţiuni organizate atât independent cât şi în cooperare cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Structurile Poliţiei de Frontieră din judeţul Botoşani au constatat pe timpul îndeplinirii misiunilor un număr de 372 fapte penale, astfel:

 

  • 36 infracţiuni de trecere frauduloasă a frontierei de stat
  • 4 infracţiuni de trafic de migranţi
  • 126 infracţiuni de contrabandă
  • 3 infracţiuni de constituire şi iniţiere a unui grup infracţional organizat
  • 34 infracţiuni de fals şi uz de fals
  • 85 infracţiuni de braconaj
  • 75 infracţiuni la regimul circulaţiei

 

În cursul anului trecut, au fost confiscate peste 198.000 pachete de ţigări în valoare de 2.140.617 lei. De asemenea, poliţiştii de frontieră au indisponibilizat 11 autoturisme în valoare de 202.282 lei şi 115,25 litri alcool în valoare de peste 3500 lei.

Au mai fost depistate şi reţinute 346 materiale pirotehnice, 2 grame de canabis, un pachet de produse psihotrope precum şi alte bunuri cu o valoare totală de 132.145 lei. În total, poliţiştii de frontieră de pe raza judeţului nostru au indisponibilizat bunuri în valoare totală de 2.478.553 lei şi au aplicat 411 contravenţii în valoare de 248.070 lei.

Migraţia ilegală

În anul 2019, la frontiera cu R. Ucraina, în zona de competență a SPF Dorohoi și SPF Darabani, au fost înregistrate cazuri in domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite persoane provenind din Bangladesh, Pakistan, Siria, care au incercat sa treacă ilegal frontiera în tara noastra. In toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat autorităţile de frontieră ucrainene in vederea punerii în aplicare acordul de readmisie.
 

Cazuri inregistrate:

În data de 13 martie 2019, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Dorohoi, în cooperare cu poliţişti din cadrul IPJ Botoşani şi poliţişti din cadrul Biroului pentru Imigrări au declanşat o acţiune, în urma căreia au fost depistaţi 8 cetăţeni bangladesh și pakistan, care au trecut ilegal frontiera de stat din Ucraina în România, cu scopul de a ajunge într-un stat Schengen. Cele 8 persoane au fost predate autorităţilor ucrainene. Cazuri de migraţie au mai fost înregistrate la nivelul judeţului nostru de-a lungul anului, iar în urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca migranţii treceau ilegal frontiera de stat din Ucraina in Romania fiind ajutati de calauze din Ucraina pe teritoriul Ucrainei, iar cand ajungeau pe teritoriul Romaniei erau preluati de membrii unei grupari cu preocupari din sfera traficului de migranti.

Finalizarea activităţilor în cazurile de migraţie înregistrate pe raza judeţului Botoşani în anul 2019 s-a realizat în luna noiembrie 2019, când au fost puse în aplicare mandate de percheziție si mandate de aducere, iar activitatea infracțională a fost documentată cu sprijinul structurilor de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul IGPF, BCCO Suceava şi IPJ Botosani.

Contrabanda și infracțiunile conexe

    Se menține în continuare riscul de introducere ilegală a țigaretelor în țară prin trecere peste râul Prut,  folosind mijloace plutitoare,  a sacilor de polietilenă sau cu unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră. 
Ca factor de noutate, cetățeni de origine R. Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor.

În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate,  false sau falsificate. 


Cazuri inregistrate:

*În vederea valorificării unor date şi informaţii aflate în lucru la S.P.F. Stânca, în data de 06.03.2019, a fost declanşată o actiune pe linia combaterii contrabandei, la care au participat lucratori din cadrul S.P.F. Stânca, C.S.O. al S.T.P.F. Botosani şi S.P.F. Radauti Prut, în cooperare cu lucrători din cadrul I.P.J. Botoşani. A fost observat un autoturism de teren ce se deplasa de la malul raului Prut către interior, care nu a oprit la semnalele regulamentare ale poliţiştilor de frontieră, motiv pentru care au fost executate 12 focuri de arma cu armamentul din dotare, iar ulterior in apropierea localitatii Hanesti, la aproximativ 50 metri de un drum agricol au fost descoperite abandonate un numar de 26 cutii conţinând 13.000 pachete tigari.

 

*În 24.10.2019, pe direcţia localităţii Dersca, au fost observate mai multe persoane care încărcau colete cu ţigări într-un autoturism înmatriculat în Anglia. La vederea poliţiştilor de frontieră, persoanele au fugit către R. Ucraina, iar şoferul autoturismului de teren nu a oprit la semnalele regulamentare ale poliţiştilor de frontieră, motiv pentru care au fost executate 12 focuri de arma cu armamentul din dotare, dintre care 3 către pneurile autoturismului. În coletele cu ţigări au fost inventariate 22.996 pachete cu ţigări în valoare de peste 222.000 lei.

 

Documente false/Uz de fals

În cursul anului 2019 au fost înregistrate 34 de infracţiuni de fals şi uz de fals, în special în punctele de trecere a frontierei de stat. De precizat că documentele false nu sunt folosite cu scopul de a trece frontiera de stat, ci sunt ascunse asupra cetăţenilor non UE pentru a fi folosite în ţările din vestul Europei, în vederea obţinerii facile a unui loc de muncă.   

 

Cazuri inregistrate:

*În data de 22 septembrie 2019, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, ca pasager într-un microbuz, cetățeanul din R. Moldova B.N., în vârstă de 33 de ani.

La controlul de frontieră, asupra bărbatului au fost descoperite, într-un buzunar interior al unei haine, două documente, un permis de conducere şi o carte de identitate, cu însemnele autorităților române, care nu îndeplineau condițiile de formă și fond ale unor documente autentice, fiind false. Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentele în schimbul sumei de 500 de euro, cu scopul de a obţine mai uşor un loc de muncă într-un stat din vestul Europei.

 

*În data de 28 ianuarie 2019, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-au prezentat pentru a intra în ţară, ca pasageri într-un autoturism ce se deplasa către Germania, N. T. cu dublă cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 37 de ani, şi cetăţenii din R.Moldova I.T. și V.V., în vârstă de 25, respectiv 32 de ani.

La controlul de frontieră, în momentul solicitării documentelor de identitate colegii noștri au descoperit asupra cetăţeanului N. T., ascunse și nedeclarate, două cărţi de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care erau imprimate fotografiile celor doi cetăţeni din R.Moldova din acelaşi autoturism.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentele în cauză sunt false. Cu privire la cele constatate, I. T. şi V V. au declarat că au procurat cărţile de identitate de la conaționali, plătind suma de 100 de euro, respectiv 450 de euro și că acestea urmau a fi folosite în Germania, pentru a ocupa mai ușor un loc de muncă.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Locuință distrusă la Mileanca de jarul căzut din sobă - VIDEO
Recomandările pompierilor pentru zilele geroase care urmează
Adăpost de păsări aprins de un scurtcircuit. 6000 de pui au murit în incendiu
Acțiuni ale polițiștilor privind prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS COV 2
La un pas de dezastru. Nu aprindeți focul cu benzină!
Protestele din această săptămână, ale sindicaliștilor botoșăneni, supravegheate de jandarmi
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
Panică într-un bloc din Botoșani, în urmă cu puțin timp. Lucrurile din balconul unui apartament au luat foc. Pompierii au intervenit
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-10.54 °C
Minim: -13.24 °C
Maxim: -7.22 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
2009
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
720
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
535
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
419
Tragedie la Văculești. Bărbat strivit de propria mașină
364
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
265
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
254
ACS Juniorul Dorohoi face ÎNSCRIERI
206
Bărbat arestat pentru 30 de zile, pentru viol
190
Percheziții domiciliare efectuate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale
189
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord