Părintele Director, prof. Chichioacă Petru-Georgel a informat elevii, cadrele didactice și partenerii cu privire la obiectivul activității: acela de a-i ajuta pe elevi și pe profesori să se gândească la lucrurile pe care le avem în comun și care ne permit să trăim împreună într-o societate mixtă favorabilă incluziunii.
Reprezentanți ai Complexului de Apartamente „Casa Mea” Dorohoi (director – Ionescu Daniela, psiholog – Stoleru Nina, instructori de educație – Guragata Emilian, Roman Doina) au definit și recomandat comunicarea asertivă, modalitate care contribuie la evoluția pe plan personal, școlar, social și profesional.
Îmbinând jocul, creativitatea și experiența umană, didactică și profesională a celor implicați, s-au derulat trei activități care au fost pe placul elevilor. Aceștia s-au exprimat încrezători unii în alții, cu bucuria că au simțit deschiderea către prietenii sincere și de durată.
Noile informații au fost integrate de elevi într-o manieră practică, prin răspunsurile și soluțiile oferite de ei pe parcursul activităților reușind să formeze abilități de identificare a relațiilor de prietenie comparativ cu relațiile disfuncționale din cadrul grupului.
Implicarea tuturor elevilor în acest schimb de experiență întărește ideea că indiferent de experiențele personale din viața fiecăruia, educația și comunicarea oferă căi pentru prevenirea și soluționarea eventualelor conflicte. Nonviolența este o alegere personală care va aduce mereu mai multe beneficii decât opțiunea de a răspunde cu violență diferențelor de opinie sau emoțiilor puternice.
Toate emoțiile pe care le trăiește o persoană sunt de acceptat, dar nu sunt de tolerat orice tipuri de comportament. Elevii au învățat în cadrul proiectului că autocontrolul ține de ei înșiși și pot alege să aibă comportamente decente și nonviolente chiar și atunci când îi încearcă unele emoții negative precum furia, frica, dezgustul.
Pr. prof. CHICHIOACĂ Petru-Georgel