Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Tamara Ciofu, PSD: „Persoanele nevăzătoare trebuie integrate complet la nivel social prin creșterea accesului la mijloace asistive care să le îmbunătățească condițiile de viață”
Realitatea DorohoianăData 15.10.2020 - 12:10:19
Politic
Deputat Tamara Ciofu, PSD
Ziua bastonului alb este marcată, anual, la data de 15 octombrie, pentru a recunoaște mișcarea persoanelor nevăzătoare de la dependență la participarea deplină în societate. În România trăiesc 110.000 de adulţi şi copii nevăzători şi slab văzători.
DISTRIBUIE           

Cu ocazia Zilei Internaționale a nevăzătorilor, deputatul social-democrat Tamara Ciofu a prezentat demersurile pe le-a inițiat la nivel parlamentar pentru susținerea copiilor și adulților cu dizabilități, inclusiv a celor cu deficiențe de vedere.

În urma modificărilor legislative pe care le-am elaborat, începând cu anul școlar 2017-2018, elevii cu cerințe educaționale speciale beneficiază de utilizarea echipamentelor şi softurilor asistive în susţinerea examenelor de orice tip şi nivel. De asemenea, alături de colegii parlamentari am redactat legea care prevede asigurarea de către programele de televiziune cu acoperire naţională a unui interpret în limbajul mimico-gestual şi prin titrare sincron în timpul unei durate programate de cel puţin 30 de minute din programele de ştiri. În același timp, am rezolvat situația privind copiii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul preuniversitar de masă care beneficiază de doi ani de sprijin din partea statului. În urma demersurilor realizate, toţi copiii cu CES din învăţământul special din Botoşani beneficiază de asistenţă socială completă, iar elevii cu autism, boli hematologice, surditate și alte afecțiuni cronice beneficiază de burse sociale”, a declarat Tamara CIofu.

În cadrul Comisiei pentru drepturile omului la inițiativa deputatului Tamara Ciofu au fost organizate periodic mai multe consultări publice privind problemele persoanelor cu dizabilități. Aici au fost invitate persoane cu diferite tipuri de dizabilități fizice sau mentale, reprezentanți de la mai multe ministere și membrii ai organizațiilor care se ocupă de educația și integrarea copiilor cu autism și a celor nevăzători și surzi. În urma acestor dezbateri au început să fie preluate problemele acestora în vederea creșterii nivelului lor de integrare în comunitate.

O problemă care afectează toate persoanele cu probleme de vedere este cea a circulației în zonele publice cu trafic intens. În acest caz, deputatul PSD a propus o serie de modificări legislative. Deși se prevede în OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice că mijloacele de semnalizare rutieră pot fi însoțite și de dispozitive speciale de avertizare, nefiind o normă obligatorie, acest lucru nu se respectă.

În prezent, în majoritatea orașelor din țară nevăzătorii așteaptă instalarea sistemelor sonore la semafoare. Acest lucru am întețels că se poate face, doar după ce administrațiile locale vor implementa noi sisteme de semaforizare pentru managementul de trafic. În opinia mea este obligatorie montarea de instalații acustice pentru nevăzători la semafoarele aflate în principalele locuri aglomerate din orașe”, a subliniat Tamara Ciofu.

O altă problemă constă în facilitarea accesul persoanelor cu handicap la transport. Autorităţile publice locale au obligaţia să ia măsuri pentru adaptarea mijloacelor de transport în comun, adaptarea staţiilor, inclusiv marcarea prin pavaj tactil a spaţiilor de acces spre uşa de intrare în mijlocul de transport, montarea panourilor de afişaj corespunzătoare nevoilor persoanelor cu handicap vizual şi auditiv în mijloacele de transport public şi imprimarea cu caractere mari şi în culori contrastante a rutelor şi a indicativelor mijloacelor de transport în comun.

Consider că se impun adoptarea unor măsuri imediate la nivel legislativ în vederea creşterii calităţii monitorizării, coordonării şi controlului activităţii autorităţilor publice centrale şi locale implicate în acordarea drepturilor persoanelor cu handicap”, a precizat deputatul social-democrat botoșănean.

În Guvernarea PSD au fost aprobate actele normative prin care persoanele cu dizabilități sunt susținute de stat pentru achiziționare de mijloace de asistență pentru desfășurarea unei vieți independente și pentru integrarea pe piața muncii.

Astfel, din 2019, copiii și adulții cu dizabilități primesc vouchere pentru achiziția de echipamente moderne, precum cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator, produse asistive pentru desen şi scriere. De asemenea, fiecare angajator care oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilități beneficiază de o subvenție lunară în valoare de 2.250 de lei, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată.

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
COMUNICAT PNL: Cum a reuşit PSD să distrugă fabrica de vaccinuri a României, renumitul Institut Cantacuzino
Costel Pătrăuceanu, candidat PSD la Camera Deputaților: „PSD știe să guverneze bine, să atragă fonduri europene, să facă investiții, să crească veniturile românilor!”
COMUNICAT PNL: Singurul vinovat pentru criza din sistemul sanitar este PSD
COMUNICAT - PSD le garantează botoșănenilor și tuturor românilor siguranța locurilor de muncă prin Programul ,,Muncă și Demnitate Socială”, în timp ce PNL a generat peste 800.000 de șomeri
Candidatul dorohoian PSD, pentru Camera Deputaților, Dan Șlincu, validat, alături de ceilalți candidați PSD Botoșani, de către Consiliul Politic Național al partidului
Liberalii botoșăneni au validat lista pentru Senat și Camera Deputaților
COMUNICAT: Un dorohoian pe listele PSD pentru Parlament. PSD Botoșani și-a ales candidații care vor reprezenta județul în Parlamentul României cu cinste, profesionalism și dedicare
Liberalii botoșăneni și-au stabilit candidații pentru Parlament
Sondaj
Ați accepta să fiți vaccinat împotriva infecției cu COVID-19, în eventualitatea apariției unui vaccin?
Vremea în DOROHOI
Noros
6.38 °C
Minim: 4.02 °C
Maxim: 10.68 °C
Cele mai citite
Direcția de Asistență Socială Dorohoi – ANUNȚ ANGAJARE
2065
Rata de infectare în Dorohoi a scăzut, astăzi, sub patru la mia de locuitori!
1727
Investiție majoră a Primăriei Municipiului Dorohoi în sistemul de sănătate
1207
Dorohoiul fără apă, astăzi, joi, 22 octombrie!
848
FOTOGALERIE - Noul Consiliu Local Dorohoi a fost constituit. Primarul și noii consilieri au depus jurământul. Colegii de partid ai primarului, de la nivel județean, nu au fost prezenți la ceremonia depunerii jurământului
685
COMUNICAT PNL: Singurul vinovat pentru criza din sistemul sanitar este PSD
255
Primarul Alexandrescu și consilierii dorohoieni vor depune jurământul mâine. Viceprimarul și membrii comisiilor de specialitate vor fi aleși și votați într-o ședință ulterioară
241
Direcția Administrației Piețelor și Oborului - Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
226
Dorohoian cu alcoolemie de 0,83 mg/l alcool pur în aerul expirat, depistat pe Bulevardul Victoriei. I s-a făcut dosar penal
218
BECJ Botoșani a respins candidaturile Partidului Noua României
208
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Direcția de Asistență Socială Dorohoi – ANUNȚ ANGAJARE
Direcția Administrației Piețelor și Oborului - Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
COMUNICAT Primăria Dorohoi – 6 noi cazuri de infectări înregistrate marţi, 13 octombrie. 220 de persoane în carantină la domiciu, astăzi, 14 octombrie
Societate de construcţii ANGAJEAZĂ URGENT!
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale pentru gradiniţă aferente lunii SEPTEMBRIE 2020
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord