Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Seri duhovnicești în Protopopiatul Dorohoi alături de doi Părinți cu Har! - FOTOGALERIE
Realitatea DorohoianăData 12.12.2024 - 20:11:16
Educatie
În Postul Nașterii Domnului, Protopopiatul Dorohoi, la inițiativa părintelui protopop pr. Ionuț-Ștefan Apetrei, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a organizat două seri duhovnicești pline de har, spre zidirea creștinilor ortodocși.
DISTRIBUIE           

Prima conferință a avut loc pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României, începând cu orele 16.00, în Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului” din Dorohoi și a avut ca invitat pe părintele arhim. Melchisedec Sandu, starețul Mănăstirii ,,Sfânta Treime” Știubieni, iar tema abordată, ,,Sfinții lui Dumnezeu, izvoare de tămăduire și binecuvântare”, a adus laolaltă Biserica din cer: pe Sfântul Ierarh Nectarie și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou (ale căror moaște – aduse de părintele stareț – au făcut parte dintr-o procesiune organizată de protopopiat între 1-8 decembrie 2024), și Biserica de pe pământ: pe credincioșii care au venit nu doar să se închine cu evlavie la cei doi sfinți, ci și să afle Cuvânt de folos pentru întărirea și creșterea duhovnicească în acest Post al Nașterii Domnului.

Cuvântul de deschidere, rostit de către părintele protopop pr. Ionuț-Ștefan Apetrei, a fost urmat de prezentarea temei și de rugăciunile începătoare ale părintelui stareț Melchisedec care, cu modestie, bunătate și căldură sufletească, a povățuit credincioșii cu multă dragoste, amintindu-le în primul rând despre importanța rugăciunii în post, pe care a numit-o ,,hrană sufletească, precum și despre ceea ce însemnă a fi în ascultare și a avea un conducător duhovnicesc, condiții esențiale pentru creștinul care năzuiește să-și sfințească viața.

De asemenea, acesta a explicat faptul că omul contemporan se îngrijește prea mult de trup și uită de suflet, și astfel, timpul pe care noi, cei din lume, i-l dăm lui Dumnezeu e foarte puțin și fără intensitate în trăirea credinței.

Părintele a stăruit asupra importanței adevărului că suntem un ,,microcosmos”, ,,chip al lui Dumnezeu” și, prin urmare, avem datoria de a ne sfinți și mântui, fiecare în modul lui personal, cu talanții unici pe care Dumnezeu ni i-a dat pentru lucrarea pe care o avem de făcut în lume – cu trimitere la viețile celor doi sfinți: Sf. Ierarh Nectarie și Sf. Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, despre care a povestit cu multă evlavie.

A doua conferință a avut loc pe 8 decembrie, orele 17.00, în aceeași locație, avându-l ca invitat pe părintele arhim. Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți, și a avut tema: ,,Slujbele Bisericii, leacuri pentru omul contemporan”.

Părintele stareț Ioan, în preajma căruia este suficient doar să te așezi fără să întrebi nimic, ale cărui smerenie și blândețe ar liniști și cel mai tulburat suflet, și-a început Cuvântul prin a trezi în conștiința creștinului importanța desăvârșită a slujbelor Bisericii – ,,vistierie a Ortodoxiei – slujbe care ,,tratează omul de păcate, de moarte și de propriile limite. El numește Biserica ,,spital duhovnicesc de însănătoșire spirituală, fără de care omul nu poate trăi. Îndepărtarea omului de Dumnezeu este direct proporțională cu lipsa lui de la Sfintele Slujbe, al căror rol este de a preveni Neștiința, Uitarea și Nelucrarea. Neștiința se tratează la fiecare Liturghie, odată cu tâlcuirea Cuvântului lui Dumnezeu de către preoții bisericii și participarea activă și conștientă la slujbe (fără risipire și gânduri la cele lumești); cele mai frumoase rugăciuni învățate în biserică, spune părintele, sunt Doamne, miluiește! și Doamne, ai milă de robul Tău! Uitarea ne desparte de Dumnezeu în măsura în care amânăm participarea la Sfintele Slujbe și trăim ancorați în materie, comoditate și plăcere; și, totodată, când suntem Nelucrători și trândavi, ne îndoim constant de existența divinității și trăim în frică și anxietate.

În cartea sa, Omul, acest necunoscut (1935), doctorul francez Alexix Carrel spune că ,,toate bolile se datorează diminuării sau atrofierii simțului sacru, a sentimentului sfințeniei” și, în consecință, acest simț se pierde când omul se desparte de Slujbele Bisericii. ,,Sfințenia restaurează organele bolnave”, amintește părintele stareț, de aceea, participarea din generație în generație la Sfintele Slujbe înseamnă că ,,acestea poartă în ele lucrul Duhului Sfânt pe care ni-l transmit și nouă”.

La sfârșitul Cuvântului de învățătură a urmat o sesiune de întrebări din partea credincioșilor, cărora părintele le-a răspuns cu răbdare și delicatețe, pe înțelesul tuturor (copii și adulți). Ne rămân vii îndemnurile sale: de a ,,căuta să-i dăm lui Dumnezeu tot ceea ce este mai bun”, de a înțelege că ,,rugăciunea de dimineața este temelia fiecărei zile”, de a încerca ,,să ne rugăm la lumânare” și de a fi convinși că întotdeauna ,,credincioșii sunt împreună slujitori cu preotul” la Sfintele Liturghii, amintindu-ne totodată că ,,un preot bun este un preot cuminte și ascultător” (Sfântul Ioan Gură de Aur).

Toți cei care au participat la această seară duhovnicească vor rămâne cu povețele rostite cu dragoste de părintele Ioan – să luăm aminte că ,,Biserica este modelul societății ideale” și doar ,,creștinii care iubesc slujbele rămân verticali” –, cu rugăciunea pe care a citit-o la finalul conferinței pentru vindecarea sufletelor și a trupurilor noastre, precum și cu bucuria extraordinară de a ne binecuvânta pe fiecare, în drumul său liniștit la ieșirea din catedrală.

Conchid prin a spune că sfințenia părintelui Melchisedec și a părintelui Ioan se simte sau se măsoară după ceea ce aceștia au semănat în sufletele noastre: bucurie, liniște, speranță și dorința arzătoare de a Îi dărui lui Dumnezeu mai mult din timpul nostru, de a Îi arăta mai multă recunoștință și iubire zi de zi.

Dacă reușim să ducem cu noi, din cele două seri duhovnicești, câteva din învățăturile părinților stareți și să le ,,lucrăm doar pe acelea în toată săptămâna care va urma, apoi în toată viața”, precum spune mereu părintele duhovnic Ciprian, atunci cu siguranță că viața noastră va fi una nu doar de sănătate trupească și sufletească, ci cu adevărat de creștere duhovnicească. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Enoriaș,

prof. Gianina Magdalena CUCOREANU

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Cine va reprezenta Protopopiatul Dorohoi la etapa eparhială a Concursului Naţional Catehetic? - FOTO
Colegiul Național "Grigore Ghica" Dorohoi - Amplă activitate de împădurire - FOTOGALERIE
DOROHOI - Concertul „Răsărit-a Primăvara”- O sărbătoare a credinței și a cântului bisericesc - FOTOGALERIE
Seară duhovnicească în parohia Cristinești – O întâlnire cu rost și har - FOTO
CINEMA MELODIA - FILMELE DIN PERIOADA 11 - 17 APRILIE 2025
„SUB semnul naturii”, la Colegiul „Grigore Ghica”
Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi - liceul TĂU!
Elev al Colegiului „Grigore Ghica” calificat la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză
Sondaj
Cele mai citite
Accident rutier grav la Dorohoi! O femeie a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni - VIDEO&FOTOGALERIE
3294
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Direcției de Asistență Socială Dorohoi
1579
Copiii Centrului „Jurjac” aduc bucurie seniorilor de la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice din Dorohoi - FOTOGALERIE
390
Tâlhari din Dorohoi prinși de jandarmi. Telefonul sustras a fost restituit proprietarului
328
Șofer depistat cu o alcoolemie record reținut de polițiști în noaptea de Înviere
301
Colegiul Național "Grigore Ghica" Dorohoi - Amplă activitate de împădurire - FOTOGALERIE
241
Cine va reprezenta Protopopiatul Dorohoi la etapa eparhială a Concursului Naţional Catehetic? - FOTO
224
DOROHOI - Bucuria Învierii celebrată la Centrul de zi pentru copiii și tinerii cu dizabilități
220
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic neurolog
184
Aproximativ 300 de abateri constatate de către polițiștii botoșăneni în două zile
174
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Direcției de Asistență Socială Dorohoi
Spitalul Municipal Dorohoi angajează medic neurolog
APEL UMANITAR - O luptă pentru viață: Nona Bianca, studenta la Drept care are nevoie de ajutorul nostru
Primăria Dorohoi - COMUNICAT cu privire la combaterea buruienii AMBROZIA
Mesaj de condoleanțe transmis de colectivul Spitalului Municipal Dorohoi
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord