Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Proiectul bugetului propriu al CJ a fost respins. Consilierii județeni nu au ajuns la un acord. Bugetul județului a picat cu 16 voturi pentru și 17 abțineri
Realitatea DorohoianăData 21.04.2021 - 17:03:58
Sursa foto: monitorulbt.ro
Întruniţi astăzi în şedinţă pentru a aproba bugetul judeţului pentru acest an, consilierii judeţeni nu au reuşit să ajungă la un acord. Astfel, proiectul bugetului propriu al Consiliului Judeţean a fost respins.
DISTRIBUIE           

Consilierii PNL, ALDE, USR și Pro România s-au abținut, iar proiectul întocmit de Executiv a picat cu 16 voturi pentru și 17 abțineri.

„Aceasta este consecința modului în care a fost creionat proiectul de buget. În mod normal, ar fi trebuit să fie o consultare măcar cu liderii de grup, ori noi am primit proiectul de buget la mapă, fel ca toți consilierii județeni, fără niciun fel de discuții. Mi se părea normal să existe măcar o rundă de consultări cu liderii  grupurilor politice din CJ”, a spus Bogdan Dăscălescu (ALDE), vicepreședintele CJ.

La rândul său, liderul grupului politic PNL din cadrul CJ, Viorel Iliuță, a precizat că acesta a fost rezultatul modului în care a fost construit proiectul de buget. „În proiectul de buget pe 2021 ne-am așteptat ca sumele prinse în dreptul capitolului Sănătate, respectiv Spitalul Județean, să fie mai consistente. Pe secțiunea de funcționare, de exemplu, sumele reprezintă doar 22 la sută în raport cu bugetul pe anul trecut, iar pe secțiunea de dezvoltare 32 la sută. Chiar dacă bugetul pe 2021 este un buget mai sărac, cum spune doamna președinte, deși nu este chiar așa, ne așteptam ca în situația pandemică a anului 2021 să fi tratat mai consistent acest capitol. În al doilea rând, am făcut niște amendamente în cursul anului trecut în care am primit răspuns că investițiile în Școala profesională specială Sf. Stelian se vor materializa anul acesta. Din păcate, nu am văzut prins în bugetul acesta. Avem doar o promisiune că se vor regăsi într-un buget la Compania Națională de Investiții. Acolo sunt multe proiecte, durata de așteptare este mare, iar nevoile pe care le are această școală sunt foarte , foarte mari. Acei copii trăiesc în niște condiții care nu sunt în regulă pentru secolul XXI, în municipiul Botoșani”, a explicat Viorel Iliuță. Pe lângă aceste argumente, au fost și voci care au solicitat repararea unei nedreptăți de anul trecut, cum ar fi cea a neacordării unor premii pentru profesorii care au avut elevi olimpici, deși legea era destul de clară și impune oferirea unor recompense și acestora, nu doar elevilor.

De partea cealaltă, Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, a opinat că la mijloc ar fi fost de fapt „un joc politic cu miză zero”, întrucât proiectul de buget s-a aflat în transparență publică timp de 45 de zile, fiind afișat și la sediul Consiliului Județean, iar în ședința pe comisii din cursul zilei de marți, 20 aprilie a.c. nu a avut nimeni de obiectat, proiectul primind avizul din partea tuturor comisiilor. În plus, a invocat Doina Federovici, prin luările de cuvânt consilierii județeni din taberele adverse nu au indicat în mod clar care ar fi nemulțumirile și motivele pentru care s-a ajuns la acest vot, existând suspiciunea că votul s-ar fi derulat pe baza indicațiilor primite de la liderii județeni ai organizațiilor politice.

„Am convocat pentru mâine, la ora 10, o ședință de îndată pentru aprobarea proiectului de buget al județului. Sper ca noaptea să fie un sfetnic bun și consilierii din cele trei partide să realizeze că avem nevoie de acest buget pentru a nu pune în pericol toate investițiile, în special Drumul Strategic, a căror contracte de execuție a lucrărilor se vor semna vineri. Să conștientizeze că mâine este ultima zi în care se mai poate vota bugetul fără a bloca activitatea județului, inclusiv a 19 instituții subordonate. De asemenea, să conștientizeze că printr-o abținere sau un vot împotrivă nu-i dau șah Doinei Federovici, nu dau șah PSD-ului, ci botoșănenilor, întregului județ, chiar și celor care i-au votat și care așteaptă de la noi toți, consilierii județeni, maturitate și aplecare asupra proiectelor de dezvoltare. Sper ca această perioadă premergătoare Sărbătorilor Pascale să le lumineze gândurile și să nu pună orgoliile politice sau personale mai presus de interesul public. Oamenii așteaptă să facem administrație, iar de politică să ne ocupăm înainte de alegeri. Prioritatea zero pentru toți ar trebui să fie dezvoltarea județului Botoșani”, a precizat Doina Federovici, președintele CJ.

Totuși, Viorel Iliuță, liderul grupului PNL, a lăsat de înțeles că bugetul nu va fi votat oricum. „Ne așteptăm ca în urma obiecțiunilor de astăzi să apară o serie de modificări în proiectul de buget și, dacă aceste modificări sunt convenabile, sigur vom vota. În general, noi am votat toate proiectele de investiții”, a adăugat Viorel Iliuță.

Surpriza care a avut loc astăzi în cadrul ședinței CJ este cu atât mai mare cu cât PSD și implicit reprezentanții acestei formațiuni politice din executiv, respectiv președintele Doina Federovici și vicepreședintele Dorin Birta, au fost abandonați de foștii aliați politici cu ajutorul cărora au reușit să impună, luna trecută, bugetul pentru drumurile județene și comunale, dar și noii reprezentanții ai CJ în Consiliul de Administrație de la Nova Apaserv.

Sursa: Monitorul de Botoșani

Vezi VIDEO pe Monitorul de Botoșani

Comentarii


Articole din aceeași categorie
DOROHOI - Expoziția temporară „Columbofilia – tradiție și pasiune”, ediția a XVI-a
Invitație la donare de sânge, de Ziua municipiului Dorohoi
Festival Național de Folclor în memoria lui Ioan Cobâlă
Tânăr reținut pentru viol și violare de domiciliu
Prins cu viteză peste limita legală, la Cucorăni
2.727 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani în perioada ianuarie-august 2022
Tânăr din Copălău, aflat sub influența alcoolului, a produs un accident rutier fără victime
Bărbat din Șendriceni cercetat de către polițiști pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
9.03 °C
Minim: 8.4 °C
Maxim: 21.68 °C
Cele mai citite
Zilele Municipiului Dorohoi, la 615 ani de la prima atestare documentară. Concerte, expoziții și CARLA’S DREAMS în recital. Vezi programul complet!
1673
Primarul Alexandrescu a semnat la București contractul de finanțare pentru construirea unei creșe în Dorohoi
488
Două persoane spitalizate în această seară în urma unui accident rutier - FOTO
459
EXERCIȚIU: Intervenție la un accident rutier cu 14 victime - FOTOGALERIE
420
O nouă investiție la Dorohoi. Primarul Alexandrescu a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Grădiniței nr. 8
409
Bărbat din Broscăuți prins conducând fără a deține permis de conducere
334
Prins cu viteză peste limita legală, la Cucorăni
317
Tânăr spitalizat după ce s-a răsturnat cu mașina!
277
VIDEO&FOTO - Tânăr din Botoșani, în vârstă de 23 de ani, reținut pentru viol și tâlhărie calificată
271
Armă deținută ilegal, ridicată de către polițiști
258
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ÎNCHIRIEZ ÎN DOROHOI
Primăria Dorohoi - Anunț privind scutirea majorărilor de întârziere la plata impozitelor și taxelor locale
Primăria Dorohoi – Anunț licitație publică
DOROHOI - Anunț privind acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță!
DAS Dorohoi - Anunț privind acordarea suplimentului de energie cu lemne, combustibili solizi şi/sau petrolieri
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord