Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Populația României nu va fi afectată de sistarea gazelor rusești către Ucraina
Data 16.06.2014 - 13:41:13
Populația României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze rusești către Ucraina, întrucât există o cantitate suficientă de gaze înmagazinate, o capacitate adecvată de extracție, iar, la ora actuală, producția internă depășește consumul, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, luni, AGERPRES.
DISTRIBUIE           

Gazele pe care le importă România din Rusia tranzitează Ucraina.

"Am avut în această dimineață, împreună cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Mediaș, o analiză a situației, iar, din datele primite, rezultă că avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, în ultima lună și, inclusiv, în prezent, producția internă a României depășește consumul național, ceea ce ne ajută foarte mult. Și să nu uităm că vin luni de vară, în care consumul scade natural", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Totuși, Departamentul pentru Energie a elaborat un plan de măsuri pe care-l va implementa în cazul în care situația de conflict dintre Rusia și Ucraina se va prelungi.

"Guvernul dă asigurări că o problemă în alimentarea cu gaze naturale a populației din România este exclusă nu numai acum, dar și în lunile de iarnă. Dar, cu toate acestea, sperăm ca această dispută dintre Rusia și Ucraina pe tema gazelor să se soluționeze cât mai rapid", a adăugat Răzvan Nicolescu.

Tocmai de aceea, ministrul delegat pentru Energie a solicitat Comisiei Europene să se implice în calitate de mediator în soluționarea rapidă a acestui diferend.

Gazprom a anunțat, luni, că a avertizat Comisia Europeană în legătură cu "posibile perturbări" în aprovizionarea cu gaze a țărilor europene dacă Ucraina, căreia a decis să-i aplice sistemul de plată în avans pentru gazele furnizate, va preleva gaze din volumul destinat tranzitului, relatează agenția de presă France Presse.

Potrivit concernului rus, operatorul de gaze ucrainean Naftogaz "este obligat să garanteze tranzitul" spre Europa în virtutea contractului în vigoare și în volumul prevăzut.

''Comisia Europeană a fost informată în legătură cu posibile perturbări în tranzitul de gaze în cazul în care Naftogaz ar preleva din gazele destinate tranzitului'', a indicat Gazprom.

Gazprom a anunțat, luni dimineață, că va continua să livreze consumatorilor europeni întreaga cantitate de gaze naturale contractată și cerut companiei ucrainene de stat Naftogaz să asigure tranzitul prin Ucraina, transmite Reuters.

"Întreaga cantitate de gaze naturale pentru consumatorii europeni este livrată și solicităm Naftogaz să asigure tranzitul", le-a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanov.

Surse de la Gazprom au declarat, pentru Reuters, că au fost reduse livrările de gaze naturale către Ucraina imediat după ora 06.00 GMT, când a expirat termenul limită anunțat de Gazprom pentru ca Naftogaz să achite cel puțin o parte din datoria acumulată.

Aproximativ 15% din gazele naturale consumate de Uniunea Europeană tranzitează Ucraina și precedentele 'războaie ale gazelor' între Moscova și Kiev în 2006 și 2009 au afectat aprovizionarea cu gaze a UE.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Autoturism căutat de autoritățile din Italia, depistat la graniță
Circulație în siguranță pe timp de iarnă – Recomandările polițiștilor rutieri!
Test PCR fals, descoperit la controlul de frontieră
Cetăţean depistat la frontieră cu test PCR fals, cercetat pentru fals material şi uz de fals
La plimbare cu un autovehicul fără drept de circulaţie în România
Muniție letală, ascunsă şi nedeclarată, descoperită la frontiera de est
A falsificat un test PCR, pentru a nu sta în carantină
Cetățean din R. Moldova căutat de autorităţi, reţinut la controlul de frontieră
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-1.72 °C
Minim: -3.4 °C
Maxim: 1.82 °C
Cele mai citite
40 de arbori de mici dimensiuni tăiați, de doi inconștienți, la Ibănești. Jandarmii le-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală
1767
UPDATE [email protected] - Sicriul cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani
1767
VIDEO&FOTO - Un ultim omagiu adus medicului Ovidiu Alexa de către colegii din Spitalul Municipal Dorohoi. Înmormântarea are loc astăzi la Cimitirul Pacea din Botoșani
1716
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
1347
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
701
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic pentru județul Botoșani, pentru următoarele două zile
500
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
399
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
380
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec
315
Incendiu la Vlăsinești, provocat de joaca unui copil cu focul - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări. Vezi despre ce posturi este vorba
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează consilier
Scrisoare de mulțumire din partea conducerii Spitalului Municipal Dorohoi adresată sponsorilor, colaboratorilor și pacienților
Mesaj de condoleanțe din partea Organizației Județene a PSD Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord