Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Polițiștii de la Serviciul Rutier Botoșani, anchetați de DNA, au fost eliberați din arest
Realitatea DorohoianăData 08.06.2021 - 20:42:00
Sursa foto: monitorulbt.ro
Toți cei opt polițiști arestați în urma anchetei DNA sunt liberi. Astăzi, Curtea de Apel Suceava a admis contestațiile acestora și a înlocuit măsura arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 25 de zile.
DISTRIBUIE           

Astfel, cei opt vor trebui să respecte mai multe măsuri stabilite de judecători. Totodată, instanța a dispus punerea lor în libertate de îndată. Fiind vorba de o decizie definitivă, cei opt vor reveni acasă. „Soluția pronunțată de judecătorii de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Suceava este una corectă, iar măsura controlului judiciar dispusă este suficientă pentru asigurarea bunei desfășurări a urmăririi penale”, a spus avocatul Georgiana Vargan, care i-a reprezentat pe unii dintre inculpați.

Procurorii au anunțat că vor solicita, însă, corectarea controlului judiciar întrucât instanța a omis să facă mențiuni cu privire la protejarea martorilor care au acceptat să dea declarații în dosar. Asta pentru că, potrivit deciziei Curții de Apel Suceava, cei opt polițiști au doar interdicția de a discuta între ei. Totodată, procurorii DNA spun că a mai fost omis un aspect, respectiv cel al aplicării măsurii privind interzicerea desfășurării activității în exercitarea căreia au fost săvârșite faptele. Asta pentru că, din punct de vedere strict juridic, polițiștii cercetați care sunt încă în activitate ar putea reveni la serviciu chiar pe funcțiile deținute anterior reținerii, adică în Serviciul Rutier. „Vom modifica conținutul controlului judiciar astfel încât masurile să fie aceleași pentru toți cei cercetați în dosar. Dacă nu sunt de acord, să se adreseze instanței și tot instanța să decidă dacă procurorii au greșit sau nu”, au spus procurorii DNA.

Măsuri impuse de judecători

Potrivit judecătorilor, polițiștii anchetați trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemați, trebuie să informeze de îndată judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară, ori instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, trebuie să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat și nu au voie să depăşească limita teritorială a județului Botoşani, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară, sau a instanţei de judecată. Totodată, ei nu au voie să se se apropie unii de alții şi nici să comunice direct sau indirect între ei, pe nicio cale.

Unul dintre judecători a făcut cerere de abținere

Decizia Curții de Apel privind eliberarea celor opt polițiști a venit după ce instanța a hotărât, luni, pe 7 iunie a.c., amânarea pronunțării. Nu a fost întâmplător pentru că unul dintre magistrații care a făcut parte din completul de judecată a formulat o cerere de abținere. Este vorba de judecătorul Ovidiu Biciușcă, care este originar din Săveni. Care au fost motivele acestei cereri, este greu de spus întrucât ele nu sunt publice. Cert este că potrivit Codului de procedură penală, motivele pot fi relațiile de rudenie sau atunci când judecătorul şi-a exprimat anterior părerea cu privire la soluţie în cauza pe care a fost desemnat să o judece. În schimb, mai există o prevedere generală, „atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa”, iar aici ar putea fi vorba de faptul că provine din același județ cu inculpații. Cert este că cererea sa a fost analizată în ședință de Consiliu și a fost respinsă ca „nefondată”, iar magistratul a rămas să facă parte din completul de judecată.

Citește articolul integral pe Monitorul de Botoșani

Comentarii


Articole din aceeași categorie
DOROHOI - Expoziția temporară „Columbofilia – tradiție și pasiune”, ediția a XVI-a
Invitație la donare de sânge, de Ziua municipiului Dorohoi
Festival Național de Folclor în memoria lui Ioan Cobâlă
Tânăr reținut pentru viol și violare de domiciliu
Prins cu viteză peste limita legală, la Cucorăni
2.727 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani în perioada ianuarie-august 2022
Tânăr din Copălău, aflat sub influența alcoolului, a produs un accident rutier fără victime
Bărbat din Șendriceni cercetat de către polițiști pentru că a refuzat recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
9.03 °C
Minim: 8.4 °C
Maxim: 21.68 °C
Cele mai citite
Zilele Municipiului Dorohoi, la 615 ani de la prima atestare documentară. Concerte, expoziții și CARLA’S DREAMS în recital. Vezi programul complet!
1674
Primarul Alexandrescu a semnat la București contractul de finanțare pentru construirea unei creșe în Dorohoi
489
Două persoane spitalizate în această seară în urma unui accident rutier - FOTO
459
EXERCIȚIU: Intervenție la un accident rutier cu 14 victime - FOTOGALERIE
420
O nouă investiție la Dorohoi. Primarul Alexandrescu a semnat contractul de execuție a lucrărilor de modernizare a Grădiniței nr. 8
409
Bărbat din Broscăuți prins conducând fără a deține permis de conducere
334
Prins cu viteză peste limita legală, la Cucorăni
318
Tânăr spitalizat după ce s-a răsturnat cu mașina!
277
VIDEO&FOTO - Tânăr din Botoșani, în vârstă de 23 de ani, reținut pentru viol și tâlhărie calificată
271
Armă deținută ilegal, ridicată de către polițiști
258
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ÎNCHIRIEZ ÎN DOROHOI
Primăria Dorohoi - Anunț privind scutirea majorărilor de întârziere la plata impozitelor și taxelor locale
Primăria Dorohoi – Anunț licitație publică
DOROHOI - Anunț privind acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță!
DAS Dorohoi - Anunț privind acordarea suplimentului de energie cu lemne, combustibili solizi şi/sau petrolieri
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord