Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
PNL e degeaba la Botoșani?! A pierdut prefectul pe scările autocarului, ALDE ia în plus și două instituții, PMP patru deconcentrate
Data 03.12.2019 - 19:02:32
Politic
Liberalii botoșăneni trăiesc momente umilitoare după ce au reușit pentru prima dată în istorie să învingă PSD-ul. Diferența foarte redusă la care au câștigat însă alegerile prezidențiale, al șaselea cel mai slab scor din țară pentru Klaus Iohannis în turul II, pare să le fi fost fatală.
DISTRIBUIE           

Revenirea asupra deciziei la Botoșani ar strica negocierile la nivel național


Și asta în primul rând în privința prefectului. Toate demersurile pe care o parte a liderilor PNL Botoșani le-au făcut pentru a schimba decizia conducerii centrale de a ceda către ALDE funcția de prim reprezentant al Guvernului în Botoșani, par să fi fost sortite eșecului.


Dacă prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan le-a promis mai mult de formă primarilor care amenință cu demisia că va mai discuta cu președintele Ludovic Orban, acesta le-ar fi transmis că hotărârea a fost luată și că nu mai poate reveni deoarece ar însemna să refacă negocierea cu ALDE și PMP pe toată țara, ceea ce ar încurca foarte mult lucrurile.


În plus, argumentul a fost tocmai rezultatul slab obținut la scrutinul din 24 noiembrie, premierul explicându-le că nu poate renunța la postul de prefect în județe cu scoruri mai bune.

Autocarul de protest blocat de-un telefon


După rezoluția semnată de peste 20 de primari, care amenințau că demisionează din PNL dacă Executivul nu numește un prefect sprijinit de liberali, aleșii locali, președintele Costel Șoptică și prim-vicepreședinții Gheorghe Sorescu și Cristian Roman ar fi încercat o nouă acțiune de forță. Ei au dorit ca în dimineață zilei de astăzi să plece la București cu un autocar, alături și de consilieri județeni, ca să blocheze desemnarea unui prefect susținut de ALDE.


Acțiunea ar fi eșuat după ce președintele Ligii Aleșilor Locali de la PNL Botoșani, primarul de Ștefănești, Florin Buțura, ar fi primit un telefon din capitală în care i s-ar fi prezentat o situație din care reieșea că indiferent de protestele din teritoriu, Ludovic Orban nu își va schimba decizia.

ALDE vine cu o funcționară de carieră


În aceste condiții, beneficiind și de ajutorul mai mult sau mai puțin oficial al mai multor lideri PNL proveniți din fostul PDL, ALDE pare să fi câștigat cursa pentru prefect.


Acesta ar putea fi numit chiar săptămâna aceasta. Și pentru a nu fi acuzați că politizează instituția, liberalo-democrații au pregătit o femeie funcționar public de carieră, cu vechime în domeniul juridic și care n-a fost implicată vreodată în politică.

Intră și partidul lui Băsescu în joc


Deși pare greu de crezut, funcția de prefect nu este singura pe care liberalii o pot pierde. În ”jurisdicția” ALDE ar intra și două posturi de directori, de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Județeană de Statistică, în sensul că Mirel Rogalschi și Valentin Popa ar fi deja liberalo-democrați.


Incredibil este că alte patru posturi de șefi la serviciile publice deconcentrate ar urma să revină, conform acelorași negocieri purtate la nivel central, Partidului Mișcarea Populară, a cărei conducere a fost preluată în preajma prezidențialelor de fostul liberal Corneliu Popescu.


Ba mai mult, PMP-ul ar face demersuri și pentru câștigarea funcției de subprefect, deși ar fi totuși greu de crezut că PNL-ul ar ceda ambele funcții de conducere din Prefectură în același județ.


Așadar, tocmai doi foști liberali cu state vechi, Florin Țurcanu de la ALDE și Corneliu Popescu de la PMP, ar fi responsabili de situația jenantă în care PNL-ul ajunge la Botoșani imediat după ce partidul a preluat guvernarea.

Plătesc scump dărâmarea lui Dăncilă și al doilea mandat al lui Iohannis


Toate aceste lucruri se întâmplă ca urmare a sacrificiilor pe care liberalii le-au făcut pentru a destitui Cabinetul Dăncilă, a învesti Guvernul Orban și a-l scoate președinte pe Klaus Iohannis.


Sprijinul de care au beneficiat în toate aceste acțiuni din partea USR, ALDE și PMP a fost obținut în urma unor negocieri extrem de dure. Și dacă Uniunea Salvați România și-ar fi dorit reprezentanți în structurile centrale, liberalo-democrați și popularii ar fi vrut funcții și la nivel local.


PNL-ul le-a cedat în județele în care procentajele pentru Klaus Iohannis au fost dintre cele mai reduse. A contat totodată și faptul că filiala PNL Botoșani nu a acționat la unison, nu toți liderii de aici fiind împotriva numirii unui prefect susținut de ALDE, unii depunând chiar eforturi pentru desemnarea reprezentantului ALDE.

Sursa: botosaneanul.ro

Comentarii


Articole din aceeași categorie
PNL Botoșani respinge acuzațiile deputatului PSD Dan Șlincu
Comunicat PNL Botoșani: 15 ianuarie 1850 - 15 ianuarie 2021, 171 de ani de eternitate eminesciană
Deputatul Grațiela Gavrilescu anunță înființarea Grupării parlamentare umaniste social-liberale
Dan Șlincu: „Guvernarea PNL-USR-UDMR, după ce a lăsat fără acces la educație zeci de mii de copii, a pus peste noapte politruci la conducerea unităților de învățământ”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR trebuie să plece de la guvernare pentru că a mințit românii! Uniunea Salvați-i pe Români de USR-PLUS!”
Comunicat PNL Botoșani: Vinovat de situația dezastruoasă de la Nova Apaserv este PSD Botoșani, în frunte cu cei care au condus în ultimii ani Consiliul Județean
Europarlamentarul umanist Maria Grapini condamnă “amestecul grosolan al politicului în Educație!”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR și PNL au pus la pământ sănătatea și asistența socială din prima lună de guvernare! Tăieri de venituri și zero finanțare pentru centrele de imunizare”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Noros
-0.63 °C
Minim: -1.78 °C
Maxim: 8.93 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Se deschide Centrul comunitar de vaccinare. Este al doilea spațiu cu această destinație, după cel inaugurat în incinta Spitalului municipal
738
Mica Unire sărbătorită, la Dorohoi, în avans - VIDEO&FOTOGALERIE
514
Agresiune pe o stradă din Dorohoi, oprită de un jandarm trecut în rezervă
444
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
401
Doi tineri din Hudești reținuți pentru contrabandă
259
VIDEO - Bărbat amendat drastic de către jandarmi după ce a aruncat pe câmp o mare cantitate de deșeuri menajere
257
Dorohoienii de pe strada Grigore Ghica nu vor avea apă la robinete, mâine, 20 ianuarie, din cauza unei avarii
255
DOROHOI - Noul Centru comunitar de vaccinare inaugurat în prezența oficialităților - video&fotogalerie
252
PNL Botoșani respinge acuzațiile deputatului PSD Dan Șlincu
235
Comunicat CJ: Acord de principiu pentru deblocarea situației de la Nova Apaserv
226
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord