Tabăra a debutat luni, la prânz, cu un cuvânt de bun venit și cu primele sesiuni de cunoaștere, în următoarele zile tinerii fiind invitați să ia parte la Sfânta Liturghie, conferințe tematice, parada steagurilor, activități sportive, un pelerinaj și mult așteptatul foc de tabără însoțit de un spectacol în care participanții și-au putut valorifica talentele.
Prima Liturghie oficiată a fost săvârșită de Preasfintițul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, alături de un sobor de preoți, la final, ierarhul rostind tinerilor un cuvânt de învățătură care a avut ca temă „Grija față de bolnavi - o chemare pentru fiecare tănâr”. Ulterior, Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, a susținut o conferință despre adicții și a răspuns întrebărilor tinerilor, iar după amiază, participanții taberei au avut bucuria de a-l asculta pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în cadrul conferinței cu tema taberei.
Tema din acest an, „Patima - căutarea infinitului în lucruri finite", le-a permis tinerilor ca în cele patru zile de tabără să își răspundă la cele mai profunde frământări și să conștientizeze efectele patimilor asupra vieții lor. Bucuria din ediția aniversară a fost augmentată de spectacolul oferit de Fetele de la Botoșani care a dinamizat Poiana Prieteniei și a generat sentimente de voie bună și de prietenie.
Anul acesta, la sesiunile de moderare, au participat câțiva preoți din Protopopaitul Dorohoi, onorantă fiind prezența Părintelui Protopop Apetrei Ionuț-Ștefan, alături de pr. Foca Mihai Claudiu, Responsabil al activităților cu tinerii din Protopopiat, pr. Budacă Teodor Cătălin, pr. Țigănescu Mihai Sliviu și pr. Curelariu Justinian Teofan. Părintele Onofrei Marius a fost implicat în organizarea taberei, fiind responsabil cu activitățile sportive, iar Părintele Ionuț Cojocaru a coordonat echipa media.
Ca în fiecare an, tinerii din Protopiatul Dorohoi au luat parte la povestea din „Poiana Prieteniei", iar la spectacolul de talente s-au remarcat prin două momente deosebite, unul oferit de Ator Dorohoi, în colaborare cu Ator Dumbrăvița, iar celălalt oferit de Muraru Elena Lavinia, elevă a Seminarul Teologic Liceal ,,Sf. Ioan Iacob”, din Dorohoi.
Fără îndoială, Tabăra Nemțișor e asociată cu un loc care le-a devenit tinerilor a doua casă, lucru ce reiese și din gândurile participanților.
„Experiența Nemțișor este una total diferită de viața cotidiană a unui tânăr creștin. Cele patru zile în care ne-am unit sufletele împreună cu toți participanții, voluntarii și părinții moderatori au fost de neuitat. Subiectul abordat, patima, mi-a sporit atenția. Am învățat lucruri noi si am abordat noi modalități de a combate patimile zilelor noastre. Pe lângă acestea, am vizitat și locuri noi, am vizionat un spectacol unic, în care tinerii participanți și-au arărat talentele, am ascultat cu urechile ciulite toate alarmele, am cântat la focul de tabără și am făcut multe alte lucruri pe care le voi ține strâns în cutia cu amintiri a sufletului meu." (Lupu Ioana, clasa a-X-a)
„Nemțișor este o tabără care unește suflete și care ne apropie de Hristos, fiind participant pentru a patra oara, aceasta este concluzia cu care am rămas de fiecare data când am părăsit Poiana Prieteniei. Am adunat amintiri de neuitat și am întâlnit oameni care cunosc adevaratele valori ale bisericii, învățând că Dumnezeu este îndrumătorul nostru, Cel care a legat cele mai de preț prietenii în cele 4 zile." (Budacă Maria, clasa a-IX-a)
„Tabără Nemțișor este ca o casă pentru mine; când aud de Nemțișor, îmi aduc aminte de toate amintirile pe care le am acolo și de toate persoanele dragi mie pe care le-am cunoscut în acel loc minunat. Mă bucur ca am avut ocazia să particip la ediția aniversară a unei tabere speciale pentru mine. Îmi place la Nemțișor pentru ca îmi ies din zona mea de confort, e o experiență aparte, o experiență de vis!" (Amarine Denis, clasa a-XI-a)
Tabăra Nemțișor este și va rămâne un loc în care credința se împletește cu prietenia și iubirea, un loc în care tânărul creștin își găsește adevăratele valori evadând din monotonia cotidiană.
(Abouriței Laura - membru ATOR Dorohoi)