Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Părintele Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților a trecut la cele veșnice
Realitatea DorohoianăData 20.05.2020 - 04:04:21
National
Părintele Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților a trecut la cele veșnice
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a trecut la cele veșnice astăzi, 20 mai 2020, la ora 00:50, în urma unui al doilea atac de cord. Înaltpreasfinția Sa se afla internat din data de 20 aprilie la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, din cauza infectării cu noul coronavirus.
DISTRIBUIE           

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a trecut la cele veșnice astăzi, 20 mai 2020, la ora 00:50, în urma unui al doilea atac de cord. Înaltpreasfinția Sa se afla internat din data de 20 aprilie la Spitalul „Matei Balş” din Bucureşti, din cauza infectării cu noul coronavirus.

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în 25 august 1929 în localitatea Greabănu, județul Buzău, la botez primind numele Vasile. A urmat cursurile medii ale liceului din Râmnicu Sărat; între 1948 şi 1951 a studiat la Semi­narul monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, pri­mind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit întru ierodiacon.

În anul şco­lar 1951-1952, a fost numit profesor pen­tru ciclul al ll-lea în cadrul Şcolilor mănăs­tireşti de la Neamţ şi Secu, apoi pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1953). Între 1953 şi 1957 a urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde a obţinut licenţa cu lucra­rea „Personalitatea Fericitului Augustin oglindită în confesiunile sale”. A fost hirotonit întru ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 - 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universita­tea din Köln. Bun slujitor şi gospodar, a fost numit iconom şi apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957-1961). În continuare, a împlinit diferite ascultări: preot duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Mănăstirea Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăs­tirea Putna (1964-1974). Între timp a fost hirotesit protosinghel (1966) şi arhiman­drit (1975). Între 1974 şi 1978 a fost stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava.

De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia laşilor. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Sucevea­nul şi hirotonit la 24 iunie 1982. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, pe 24 ianuarie 1991, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi instalat la Suceava pe 3 martie 1991. Pe lângă fructuoasa activitate misionar-pastorală şi administrativ gospodărească a publicat şi diverse studii, îndeosebi cu privire la iconogra­fia bisericească, dar şi articole, cronici, recenzii în „Mitropolia Moldovei şi Sucevei” sau „Candela” (de la Suceava), făcând totodată parte din delegaţii care au reprezentat Biserica noastră în străinătate.

Sursa: doxologia.ro

 „Dacă este să spun ce am iubit mai mult, este că am iubit să fiu ascultător și să fac lucrul, cum se spune, ca pentru Dumnezeu”

Într-un interviu acordat recent postului de radio Trinitas, în cadrul emisiunii „Viața Cetății”, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit despre raportarea Părintelui Arhiepiscop Pimen la criza medicală cauzată de infecția cu noul coronavirus: „Înaltpreasfințitul Pimen a fost foarte receptiv; a fost un model de ascultare. El a primit cu foarte multă înțelegere recomandările organelor abilitate. (...) Să-l fi văzut pe bătrânul ierarh cum avea mască pe față: mască albă pe o barbă albă și cu mănuși pe mâini. Așa și-a desfășurat activitatea în ultimele săptămâni din luna martie, când încă se mai putea merge la Centrul eparhial. Ne-a îndemnat la prudență și la respectarea măsurilor pe toți, pe noi din echipa de la Centrul Eparhial, pe preoți și pe credincioși. Și în spital fiind, a dat dovadă de aceeași ascultare, care îi era firească după atâția ani de viețuire monahală și episcopală”.

„Dacă este să spun ce am iubit mai mult, este că am iubit să fiu ascultător și să fac lucrul, cum se spune, ca pentru Dumnezeu”, a spus chiar Arhiepiscopul Pimen în interviul oferit pentru Basilica.ro la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Filantropia, preocupare constantă a Părintelui Arhiepiscop Pimen

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a achiziționat la începutul lunii aprilie două echipamente pentru testare Covid-19, în valoare de 100.000 de euro, pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. „A fost un gest firesc pe care Înaltpreasfințitul Părinte Pimen l-a făcut - și l-a făcut cu toată dăruirea - atunci când s-a alocat o sumă consistentă pentru achiziționarea acelor aparate”, a spus în cadrul aceleiași emisiuni radiofonice PS Părinte Damaschin Dorneanul. „A fost implicat cu toată inima. Aceasta l-a caracterizat pe Înaltpreasfințitul Pimen dintotdeauna. Activitățile social-filantropice au fost una din preocupările sale constante, prin ridicarea căminelor de bătrâni, a centrelor pentru copii etc. Nu doar în situații de criză sau de pandemie, Înaltpreasfințitul s-a ocupat de cei nevoiași, ci dintotdeauna. În majoritatea cuvântărilor, a predicilor, a pastoralelor Înaltpreasfinției Sale, apărea îndemnul de a veni în sprijinul, cum zice el, ‹fraților prea mici ai lui Hristos›”.

„După ce a fost nevoit să se interneze, noi am continuat în duhul și animați de către dorința și preocuparea Înaltpreasfinției Sale”, a mărturisit Episcopul vicar Damaschin. Amintim faptul că în ultima perioadă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a reușit colectarea a încă 100.000 de euro, destinați tot achiziționării de echipamente medicale pentru Spitalul Județean de Urgență. (Sursa: Basilica.ro)

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Ministrul Muncii cere oferte de muncă pentru cetăţenii din Sri Lanka, plecaţi din Botoşani
Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri - Sfatul psihologului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră IMPROBABIL un al doilea val de coronavirus
Coronavirus România - Situaţia la zi. 11630 de cazuri, din 18283 confirmate, declarate vindecate şi externate. La Botoşani 715 cazuri confirmate
Coronavirus România - Situaţia la zi
Parlamentul a modificat Hotărârea de Guvern privind starea de alertă
Coronavirus România - Situaţia la zi. 685 de cazuri confirmate la Botoşani
Coronavirus România - Creşte numărul persoanelor declarate vindecate
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
11.57 °C
Minim: 8.57 °C
Maxim: 13.82 °C
Cele mai citite
UMANITAR - O fetiță de 11 luni cere ajutorul oamenilor în lupta cu CANCERUL
2661
Incendiu la marginea Dorohoiului - FOTOGALERIE
1614
Autocar distrus într-un incendiu, la Pomârla
908
Petiţie online în sprijinul medicului Bogdan Anton, managerul Spitalului Municipal Dorohoi
897
Copiii din cluburile sportive pot reîncepe pregătirea fizică în grupuri de câte 3
827
Primăria Dorohoi a impus firmei Ludwig Pfeiffer refacerea străzilor în anumite porţiuni - FOTO
803
Conducerea primăriei Dorohoi intenţionează contractarea unui împrumut de 6 milioane de lei. "Banii vor fi destinaţi exclusiv investiţiilor", spune primarul Alexandrescu
643
Clubul ACS Juniorul Dorohoi, semnatar al unei petiţii, adresată Guvernului, pentru reluarea activităţilor cu copiii în aer liber
589
Dorohoienii pot circula fără declaraţie pe proprie răspundere pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului
575
Botoşăneancă infectată cu COVID-19 decedată
556
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PUBLIC
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 4
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 3
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 2
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 1
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord