Activitatea s-a derulat sub sloganul Zâmbet, joc și prietenie și a avut drept scop promovarea unei mai bune înțelegeri a autismului și a creșterii nivelului de informare a comunității școlare cu privire la nevoile speciale ale persoanelor cu autism și ale familiilor acestora.
Cu acest prilej, elevii clasei a VIII-a B de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Dersca împreună cu musafirii lor din Dorohoi, au realizat un poster din flori, iar pe petalele florilor au scris mesaje de încurajare și acceptare în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de această tulburare.
În continuarea activității, pe terenul de sport, elevii claselor V – VIII au format o inimă din baloane albastre cu care, la final, au împodobit ramurile unui copac din curtea școlii.
„Este foarte important să conștientizăm că multe persoane se află în postura de a avea o dizabilitate iar noi, ceilalți, ar trebui să fim mai atenți și să venim în sprijinul lor pentru a-i ajuta să depașească greutățile cu care se confruntă”, a afirmat Gabriela Apetria, directorul Școlii Profesionale Speciale „Ion Pillat” din Dorohoi.
„Vizita elevilor Școlii Profesionale Speciale „Ion Pillat” Dorohoi în unitatea noastră a constituit prilejul perfect pentru a le oferi elevilor noștri o activitate de informare și sensibilizare privind nevoile și barierele cu care se confruntă persoanele cu tulburări de spectru autist, o lecție despre înțelegere, susținere și acceptare. Aduc mulțumiri, pe această cale, inițiatoarei proiectului, doamnei profesor itinerant și de sprijin, Gherman Loredana Mihaela, doamnelor director ale Școlii Profesionale Speciale ,,Ion Pillat” Dorohoi, prof. Apetria Gabriela și prof. Chițac Iulia și colegilor din unitatea noastră care s-au implicat și au contribuit la reușita acestui eveniment!”, a afirmat la rândul său directorul Școlii „Nicolae Iorga”, profesorul Vasile Afusoaie.
„La această activitate atât copiii cât și noi părinții, ne-am simțit bine, încântați și fericiți. Am fost surprinsă că fetița mea a stat fără mine cu colegii și cu ceilalți elevi, a fost tot timpul veselă. Am fost primiți cu căldură de către copii și cadrele didactice, parcă ne cunoșteam de multă vreme. Când a ajuns acasă a povestit bucuroasă tăticului ce a făcut cu baloanele și cum s-a împrietenit cu elevii de la Dersca”, a povestit mama unei fetițe.














