Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Guvernul transmite că documentul referitor la interzicerea deplasărilor este un DRAFT. Arafat a criticat „iresponsabilitatea persoanei care a făcut public acest proiect”
Realitatea DorohoianăData 20.03.2020 - 15:49:25
National
Raed Arafat: "Populaţia a fost indusă în eroare" Sursa foto: antena3.ro
Grupul de Comunicare Strategică transmite că documentul care circulă în mediul online cu privire la interzicerea deplasărilor în afara domiciliului este doar un draft. Deşi documentul este unul real, este departe de a se lua o asemenea decizie, neexistând nici măcar o propunere formală în acest sens.
DISTRIBUIE           

"Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări:

1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.

2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.

4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.

5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).

6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.

7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani."

 

Documentul la care se face referire şi care a fost dezminţit este următorul:

Scenariu de lucru: izolarea la domiciliu ar putea deveni obligatorie

Grupului de suport tehnico - științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României propune izolarea obligatorie pentru toți românii.

Conform propunerii, toți românii vor înceta activitatea, cu excepția celor care au probleme medicale grave sau a celor care presetează o muncă ce nu poate fi stopată. La muncă se va merge, însă, doar cu documente doveditoare și cu ordin de serviciu.

În schimb, românii vor putea ieși din case pentru a-și face cumpărăturile de strictă necesitate sau pentru a-și plimba animalele de companie.

Iată care sunt excepțiile izolării la domiciliu:

Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:

a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

 

Raed Arafat precizează, într-un mesaj postat pe Facebook, că România nu se află în situația altor țări cu un număr foarte mare de cazuri de coronavirus, iar masurile propuse până acum de către autoritățile române sunt cu caracter preventiv, care să limiteze răspandirea coronavirus.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență face astfel referire la documentul publicat în presă şi în care sunt enumerate măsuri suplimentare de izolare pentru populaţie.

”Referitor la documentul care a fost publicat pe whatsapp, si in diferite medii online si de mass media, in care se prevad masuri suplimentare de izolare. Acest document este unul destinat analizei grupului de lucru tehnico-stiintific din cadrul Comitetului National pentru Situatii Speciale (CNSSU) de Urgenta. Grupul are membri din mai multe domenii dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic si de boli infectioase. Decizia finala asupra masurile se ia la nivelul CNSSU in urma prezentarii discutilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri sa fie luate, amanate sau respinse. Oricum, Romania nu se afla in situatia altor tari cu un numar foarte mare de cazuri pana in acest moment, iar masurile pe care le propunem sunt masuri care au in continuare caracter preventiv si care sa limiteze raspandirea cat mai mult posibil asa cum este recomandat si de catre mai multe organizatii internationale”, a scris Raed Arafat.

”Cert este ca si in domeniul stiintific-medical exista mai multe pareri care trebuie luate in considerare cand facem astfel de analize. Deciziile nu pot apartine unei singure persoane si trebuie discutate si puse pe masa specialistilor chiar daca la final se iau decizii care nu sunt aprobate in unanimitate”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat a criticat „iresponsabilitatea persoanei care a facut acest public acest proiect”, inducand populatia „în eroare și panică fără rost”.

”De aceea, rog populatia sa nu ia in considerare nimic din ce se publica in spatiul public pana nu este adoptat si explicat de autoritati. Proiectul raspandit recent este doar un proiect care nu este adoptat si care cu siguranta poate suferi încă multe modificari. Din pacate iresponsabilitatea persoanei care a facut acest proiect public cand acesta este inca pe masa discutiilor este una evidenta, inducand populatia in eroare și panică fara rost si impiedicand un proces de consultare sa fie finalizat corect si in liniste. Pe de alta parte chiar daca acest proiect este adoptat in urmatoarea perioada, total sau partial, vor fi luate toate masurile necesare pentru a sprijini populatia in perioada aplicarii prevederilor”a mai scris Raed Arafat.

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
A fost înregistrat al 47-lea deces
Un medic din Botoşani infectat cu coronavirus. La nivel naţional sunt 285 de cadre medicale infectate
Au fost înregistrate încă trei decese. Numărul total a ajuns la 46
Permisiuni lărgite pentru persoanele peste 65 de ani, stipulate în noua Ordonanţă Militară.
Măsuri dure împotriva celor care nu respectă izolarea. Vor fi băgaţi în carantină forţat şi vor suporta cheltuielile
10 tehnici de liniște si sănătate interioară, pe durata fricii de Coronavirus
Au fost PLAFONATE prețurile tuturor utilităților şi a carburanţilor!
18 persoane decedate în doar două zile. Numărul total al deceselor, asociate coronavirusului, au ajuns în România la 43
Vremea în DOROHOI
Noros
5 °C
Minim: 1.62 °C
Maxim: 10.29 °C
Cele mai citite
PRIMARUL DORIN ALEXANDRESCU - APEL UMANITAR
4461
Familie din Văculeşti, diagnosticată cu noul coronavirus
4210
De mâine, toate internările în spitale se SUSPENDĂ. Vor fi externaţi pacienţii care nu reprezintă urgenţe
4149
ATENŢIE - Spitalul Municipal din Dorohoi va fi transformat în unitate COVID
3521
Tânără confirmată cu coronavirus la Botoşani. A trecut şi pe la Spitalul Dorohoi
3145
Bazarul din Dorohoi închis timp de o săptămână - VIDEO
2303
Apel al viceprimarului Lucian Topalagă: “Să ne luptăm cu pandemia nu cu românii noștri!”
1208
S-A SEMNAT CONTRACTUL PRIVIND EXTINDEREA SI MODERNIZAREA GRADINIȚEI NR. 7, MUNICIPIUL DOROHOI
768
FOTO - Ajutor din partea DAS Dorohoi pentru persoanele vârstnice, de peste 65 de ani şi a celor aflate în autoizolare
516
Demersuri ale primăriei Dorohoi pentru identificarea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani
471
Arhiva Video
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
AJOFM Botoşani - Relaţiile cu publicul se vor desfășura ÎN MOD OBLIGATORIU doar prin e-mail şi telefon
FOTO - Ajutor din partea DAS Dorohoi pentru persoanele vârstnice, de peste 65 de ani şi a celor aflate în autoizolare
DOROHOI: Primarul Alexandrescu a semnat contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de gaz în Satu Nou
Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale pentru gradiniţă aferente lunii Februarie 2020
DOROHOI - În atenţia solicitanţilor de locuinţe de serviciu. Vezi criteriile şi punctajele
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord