Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
DOROHOI - Tinerii echipei de robotică „North East Dynamics” și-au prezentat creația în fața publicului - VIDEO&FOTOGALERIE
Dan MăzurașuData 24.05.2021 - 06:40:20
Educatie
Piața din fața Primăriei Dorohoi a fost ocupată, sâmbătă, 22 mai, de zeci de copii și tineri care au fost entuziasmați de performanțele robotului construit de echipa „North East Dynamics”, din cadrul Liceului „Regina Maria” Dorohoi.
DISTRIBUIE           

Prin această acțiune, tinerii din cadrul echipei „North East Dynamics” au dorit să-și prezinte rezultatul muncii lor, în fața publicului, înainte de a intra în copetiția regională a concursului internațional de robotică First Tech Challenge, care se va desfășura mâine, 25 mai.

Robotul a fost conceput și realizat în întregime de membrii echipei. În cadrul concursului, acesta trebuie să îndeplinească anumite sarcini în urma cărora juriul va acorda punctaje. (VEZI VIDEO la sfârșitul fotogaleriei)

Este o competiție internațională de robotică, plecată din SUA. În România, competiția se desfășoară de aproximativ cinci ani. Echipa Liceului „Regina Maria” participă de trei ani la acestă competiție. Această echipă este a treia generație de copii care se ocupă de robotică. În fiecare an există o tematică. Robotul trebuie să îndeplinească anumite sarcini, există punctaje, în urma cărora va fi desemnată echipa câștigătoare. Există două secțiuni, una de autonomie, în care robotul, după un program prestabilit, trebuie să îndeplinească anumite task-uri (sarcini, n.r.) și a doua secțiune, în care robotul este controlat de către un elev și trebuie să îndeplinească un anumit punctaj. Robotul, în întregime, este realizat de către ei, de elevii din echipă. Foarte multe piese sunt originale, nu se găseau pe piață și au trebuit să le realizeze de la zero. S-au descurcat, a declarat pentru Realitatea Dorohoiană, Bogdan Amarie, profesorul coordonator al grupului.

Alexandru Cozmiuc, unul dintre elevii implicați în realizarea proiectului este optimist și speră la câștigarea competiției.

„În cadrul proiectului m-am ocupat de partea mecanică și de proiectare a robotului. Proiectez mecanisme, design-ul robotului, testez mecanismele. Împreună cu sponsorul nostru principal, firma Symmetrica, construim piesele la CNC-uri (aparate industriale laser prin care se prelucrează aluminiul, n.r.), pentru a da o anumită rigididate robotului, un aspect plăcut, tocmai pentru a câștiga puncte în cadrul concursului, care au legătură cu designul. Marți avem etapa regională, care se va desfășura online, din cauza măsurilor legate de pandemie. La Regionalele de marți vrem să obținem un loc cât mai bun, primele 6 echipe din cele 30 din regiunea Moldovei urmând să se califice la etapa națională care, posibil va avea loc la București, sperăm să aibă loc la București, unde am vrea să obținem, vă dați seama, primul loc pe țară și să fim reprezentanții României. First Tech Challenge este cea mai mare competițiede robotică dintre liceele din întreaga lume. Se dorește inspirarea tinerilor pentru a se apuca de robotică, de a învăța lucruri noi, de a-i atrage spre această zonă, a declarat Alexandru Cozmiuc.

La rândul său Tiberiu Amarie, care a realizat programul prin care robotul duce la îndeplinire sarcinile, spune că i-a luat mai bine de o jumătate de an crearea soft-ului.

Eu m-am ocupat de cod, de tot ce ține practic de programarea robotului. Orientarea lui în spațiu, programarea senzorilor care să recunoască discurile, mișcarea. Crearea softului am început-o în luna septembrie a anului trecut și în urmă cu o lună am reușit să-l finalizez. Robotica este destul de greu de învățat. Mecanismmele pe care le-am introdus pe robot sunt relativ noi și a trebuit, practic, să iau totul de la zero. Sunt elev la matematică-informatică dar am învățat noul limbaj de programare, specific roboticii, de pe internet”, a spus la rândul său Tiberiu Amarie, pentru Realitatea Dorohoiană.

La evenimentul din fața primăriei a fost prezent și viceprimarul Dorohoiului, Cristian Dogaru, care a oferit suma de 2000 de lei, contribuție personală pentru proiect din partea lui și a primarului Dorin Alexandrescu.

 

Membrii grupului North East Dynamics:
Amarie Tiberiu - Programator
Alexandru Cozmiuc - Proiectant
Mirăuți Răzvan - Web developer
Stredie Adelina - PR
Ionel Andreea - PR
Onciuleanu Luciana - PR
Dragos Chirilă - 3D printing
Scripcariu Eduard - Mecanic
Chelaru Razvan - Programator
Iacinschi Sebastian - Mecanic
Șoltuzu Emi - programator

Foști membri:
Zaharia Georgian
Ștefan Darius
Asofronie Rareș
Vatamanu Alexandru
Elisei Șoltuzu

VEZI VIDEO la finalul fotogaleriei

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Elevi și cadre de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, voluntari în acțiunea de colectare a deșeurilor
Activitate preventivă în rândul elevilor, desfășurată de jandarmii botoșăneni
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII 24 - 30 SEPTEMBRIE
Atelierele de interpretare a textului CreativLit la Ipotești
420 de posturi vacante scoase la concurs, prin încadrare directă, la nivelul Poliției de Frontieră Române
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII
Mesajul Doinei Federovici, președintele CJ Botoșani, la începerea noului an școlar
Festivități de începere a noului an școlar de maxim o oră și jumătate și participanți numai cu măști, sunt impunerile stabilite de autorități
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
11.16 °C
Minim: 9.81 °C
Maxim: 22.96 °C
Cele mai citite
ALERTĂ! Frați minori din Pomârla dați dispăruți
2777
Zilele Municipiului Dorohoi 2021, sărbătoare în umbra pandemiei
953
Frații minori din Pomârla, dați dispăruți, au fost găsiți
855
Spitalul Municipal Dorohoi – Concurs pentru ocuparea unor posturi vacante
730
Rezultat excepțional pentru micii fotbaliști ai „ACS Juniorul Dorohoi”. Au câștigat trofeul turneului ”Cupa Academicienilor„ de la Năsăud, în fața echipelor din Ardeal - FOTO&VIDEO
711
Anunț - Vând apartament în Dorohoi!
590
Comunicat SVSU Dorohoi – Situația COVID-19 în municipiu - FOTO document
479
Sărbătoare la Mihăileni, odată cu întoarcearea acasă a lui Mugurel Semciuc. Interviu cu vicecampionul olimpic
397
420 de posturi vacante scoase la concurs, prin încadrare directă, la nivelul Poliției de Frontieră Române
354
Elevi și cadre de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, voluntari în acțiunea de colectare a deșeurilor
343
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunț - Vând apartament în Dorohoi!
Spitalul Municipal Dorohoi – Concurs pentru ocuparea unor posturi vacante
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Mesaj de condoleanțe – Consiliul Județean Botoșani
Primăria Dorohoi - ANUNȚ desfășurare Nunta de aur 2021
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord