Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
DOROHOI - Premieră în învățământul din municipiu. Burse școlare acordate de către o fundație din America - VIDEO
Dan MăzurașuData 22.06.2024 - 10:47:31
Educatie
Georgel Șlincu (stânga) și Paulin Martinuc
Premieră în învățământul Dorohoian. O fundație patronată de familia unui om de afaceri din Texas, Statele Unite ale Americii, originară din zona Dorohoiului, acordă burse pentru patru elevi din Colegiului „Grigore Ghica” și pentru câte un absolvent care urmează cursuri universitare, în fiecare an, care au rezultate bune la învățătură dar nu au posibilități materiale.
DISTRIBUIE           

Anunțul de lansare a programului de burse private - „Bursa de excelență Paulin Martinuc” a fost făcut vineri dimineață, în cadrul festivității de sfârșit de an de la Colegiul Ghica, de către Georgel Șlincu, directorul unității de învățământ. Potrivit acestuia, Fundația „Paulin&Lidia Martinuc Foundation” va acorda patru burse, în valoare de 1500 de dolari pe an, pentru câte un elev din fiecare an de învățământ care are rezultate bune la învățătură dar nu are posibilități materiale. De asemenea, un absolvent al Colegiului Ghica, care continuă studiile la facultate, va beneficia de o bursă în valoare de 2500 de dolari pe an.

Georgel Șlincu, directorul unității școlare spune că selecția beneficiarilor bursei se face în baza unui regulament, prezentat Consiliului de Administrație a Colegiului, criteriile de acordare fiind performațele școlare dar și componenta socială.

„Ne cunoșteam mai demult (cu Paulin Martinuc, n.r.) și ideea acordării burselor a fost a dumnealui. Am făcut un regulament pe care l-am prezentat Consiliului de administrație al colegiului. Criteriile de selecție a elevilor care vor beneficia de bursă sunt, în primul rând performanța școlară dar și o componentă socială. Sunt copii care vor să învețe dar au posibilități materiale limitate”, a declarat Georgel Șlincu, directorul Colegiului Ghica.

La festivitatea de sfârșit de an, când a fost anunțată acordarea acestor burse, au fost prezenți și Paulin și Lidia Martinuc, însoțiți de un nepot. În cuvântul său, Paulin Martinuc a povestit auditoriului câteva din momentele care i-au jalonat destinul și i-a îndemnat pe elevi să nu-și abandoneze visele. El a dat o adevărată lecție de viață tinerilor prezenți, îndemnându-i ca pe tot parcursul vieții să se încreadă în puterea lui Dumnezeu.

Paul Martinuc are 74 de ani, este născut în satul Corjăuți, comuna Hilișeu Horia și a plecat clandestin din țară în anul 1979, când avea 29 de ani. Ajuns în America, în statul Texas, a reușit să creeze o afacere profitabilă, în domeniul construcțiilor de mașini și utilaje și ulterior a creat funndația „Paulin&Lidia Martinuc Foundation”, implicată în prezent în mai multe acte de caritate, inclusiv în municipiul Botoșani.

Am plecat din țară în 1979. Aveam 29 de ani, eram căsătorit și cu doi copii. Am trecut granița clandestin. Îmi lipsea libertatea plus că eram anchetat de securitate și urma să am probleme. În America, în Texas, am avut succes, am făcut destui bani, avem pentru toată familia, pentru copii și pentru nepoți. După revoluție am venit de multe ori în România, am adus bani, am ajutat oameni, dar nu vreau să mă laud cu aceste lucruri. Dar am avut în gând să fac ceva pentru educație. Și cum m-am întâlnit cu domnul director Șlincu, în timpul discuțiilor i-am zis că eu, de vreo zece ani mă gândeam să ajut niște copii săraci dar buni la învățătură, pe care să-i ajut să se ridice în viață. De aici a plecat totul și mă bucur că l-am găsit pe domnul director Șlincu. Am început această colaborare care cred că va continua și după ce eu voi pleca la cele veșnice”, a declarat Paulin Martinuc pentru Realitatea Dorohoiană.

El a fost omagiat, la dineul care a urmat festivităților de sfârșit de an, de către primarul Dorin Alexandrescu, deputatul Dan Șlincu și Bogdan Suruciuc, inspectorul școlar general al IȘJ, în prezența viceprimarului Cristian Dogaru și a cadrelor didactice de la Colegiul Ghica.

 

Urmăriţi ştirile RealitateaDorohoiana.ro si pe Google News

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Jandarmii botoșăneni, demonstrație în fața tinerilor români din diaspora, din cadrul Taberei ARC - VIDEO&FOTOGALERIE
Prima ediție a Scolii de Vară „Maica Domnului – ocrotitoarea copiilor” organizată de Protopopiatul Dorohoi
Expoziția de pictură și sculptură „Expresii plastice în formă și culoare”
DOROHOI - Pompierii alături de preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit „Albă ca Zăpada” Dorohoi, la „Grădinița de vară în domeniul situațiilor de urgență” - FOTOGALERIE
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ANDREI DOBOȘ – ALEXANDRU COSMESCU
1.053 DE POSTURI ÎN POLIȚIA ROMÂNĂ, SCOASE LA CONCURS
Pelerinaj pedestru la Hramul Mănăstirii Gorovei
Trofee și premii câștigate de elevi ai Cercului de Muzică folk-muzică ușoară, a Clubului Copiilor Dorohoi, la Festivalul - Concurs Internațional de muzică ușoară „Ursulețul de aur” de la Baia Mare - FOTO
Sondaj
Cele mai citite
Mesaj de condoleanțe la decesul lui Cristi Săcălianu
4738
Dan Șlincu la decesul lui Cristi Săcălianu: „Dumnezeu să te odihnească în pace, prieten drag!”
1930
DOROHOI – În atenția conducerilor instituțiilor publice și operatorilor economici
1408
ATENȚIE! Este posibilă limitarea furnizării apei, în aceste zile, în Dorohoi, Broscăuți, Șendriceni, Brăești și Leorda
1116
Cod galben de ceață, până la ora 08:00, în câteva localități din județ!
1059
Incendiu la Broscăuți. Au ars vegetația uscată de pe aproximativ 100 de metri pătrați, mai mulți salcâmi și o cantitate însemnată de resturi vegetale
361
Mașină incendiată noaptea trecută!
320
Motociclistă spitalizată în urma unui accident rutier petrecut într-un sens giratoriu din Dorohoi
300
Comunicat de presă - „Verde pentru viitor” nr. 663/H/13.06.2024
294
Județul botoșani topit de căldură în următoarele trei zile. COD ROȘU de caniculă sâmbătă și duminică, temperaturi de peste 40 de grade Celsius!
275
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
PRIMĂRIA DOROHOI - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Comunicat de presă - „Verde pentru viitor” nr. 663/H/13.06.2024
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PUBLIC)
(P) Vând motocoasă, preț 3300 lei negociabil
Post de îngrijitor scos la concurs la Jandarmeria Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord