Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
DOROHOI - Galeria de Artă „Minerva”, spaţiul virtual unde puteţi descoperi opere găzduite de Casa Municipală de Cultură - FOTOGALERIE
Realitatea DorohoianăData 26.07.2020 - 12:08:19
Educatie
Viaţa şi opera artistul dorohoian Marcel Olinescu sunt prezentate pe site-ul Casei Municipale de Cultură, în cadrul noului proiect intitulat Galeria de artă „Minerva”.
DISTRIBUIE           

Începând cu data de 24 iulie 2020 se va regăsi pe site-ul Casei Municipale de Cultură Dorohoi, https://casadeculturadorohoi.com/, expoziția de gravură a artistului dorohoian Marcel Olinescu, la secțiunea Galeria de Artă „Minerva”, https://casadeculturadorohoi.com/galerie-de-arta/ .

Galeria online de artă s-a născut din dorința de a promova și de a aduce în atenția iubitorilor de artă un nucleu central al operelor semnate de marii artiști aflați în patrimoniul Casei Municipale de Cultură. Pe site se găsesc atât o parte din gravurile semnate de Marcel Olinescu, https://casadeculturadorohoi.com/marcel-olinescu/, cât și albumul Meșterul Manole, în care veți descoperi fotocopiile operei olinesciene precum și transcrierea acestora, https://casadeculturadorohoi.com/mesterul-manole-marcel-olinescu/.

Gravorul, folcloristul, poetul, sculptorul și graficianul Marcel Olinescu s-a născut la Dorohoi, la 4 septembrie 1896. A absolvit școala primară în Dorohoi, și-a continuat studiile la Liceul „Anastasie Bașotă” din Pomârla (1907-1911) și Liceul „A.T.Laurian” din Botoșani (1911-1915). Urmează apoi „Școala de Belle Arte” din Iași, specializarea sculptură (1919-1921) și București (1921-1923). În anul 1921 primește premiul Academiei Române „Le Comte de Nouy” pentru cea mai frumoasă lucrare prezentată la Salonul de Arte Frumoase din Iași.

Marcel Olinescu reușește prin opera sa o transformare a sensurilor formei din arta folclorică românească. Opera sa artistică se manifestă ca o profundă introspecție filosofică și morală care își dorește să cuprindă tâlcurile cele mai adânci ale folclorului și mitologiei românești. Artistul se inspiră din xilogravurile populare din secolul al XVII-lea și le reașază într-un mod dinamic, modern în spațiul compozițional.

A fost profund pasionat de folclor și a realizat numeroase cercetări pe acest tărâm, folosind rezultatele din lectura cărților și colecțiilor de folclor, în elaborarea unei mitologii românești, ilustrată cu gravuri realizate de el însuși. Se regăsesc aici adevărate meditații filozofice asupra vieții și a morții, asupra omului și a naturii.

În patrimoniul Casei Municipale de Cultură se află de asemenea, albumul Meșterul Manole, donat în anul 1997. Această ediție unică, bibliofilă de lux, trilingvă, cu prezentare critică de Dan Grigorescu, apare prin grija editorului Elena Condrei, în ianuarie 1997, la propria editură, GEEA, în tiraj de 99 exemplare, inclusiv exemplarul princeps care cuprinde originalele executate de autor după matrițele proprii.

 Opera „întemeiază o semnificație profundă: aceea a zidirii. Moartea lui Manole și a meșterilor săi e jertfa supremă a vechii balade, pentru că ea, dovedesc imaginile desenate de Olinescu, aduce din nou pe lume haosul; un univers ce-și iese din matcă, în care soarele și planetele se prăbușesc într-un întuneric ca acela de dinainte de începuturi. Doar biserica rămâne întreagă, neclintită în această lume sfărâmată și pustiită. E biserica pe care au clădit-o jertfele, mai întâi aceea a Anei, apoi ale celor nouă meșteri mari – cu Manole, zece. Aceasta mi se pare înțelesul esențial al gravurilor lui Marcel Olinescu tălmăcind crezul unui artist ce a vorbit despre mitul zidirii ca despre supremul adevăr al vieții” (Dan Grigorescu).

Director Casa Municipală de Cultură Dorohoi

dr. Emanuela Chitic Ciurciun

 

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Mica Unire sărbătorită, la Dorohoi, în avans - VIDEO&FOTOGALERIE
„Unire-n cuget și-n simțiri”, concert online pus în scenă de „Rapsozii Botoșanilor”
Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Dorohoi – VIDEO &FOTOGALERIE
Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință”, filiala Botoșani, l-a omagiat pe Eminescu - VIDEO
Poetul național Mihai Eminescu, evocat în Parohia Cobâla, Protopopiatul Dorohoi
DOROHOI - Manifestări organizate de către Casa Municipală de Cultură cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Vezi programul complet al zilei de 15 ianuarie
”PUNE DOROHOIUL CULTURAL ÎN VALOARE PRINTR-O CREATIVĂ POSTARE!” - Concurs dedicat Zilei Naționale a Culturii, 15 ianuarie 2021
Prăjituri pentru domnul Eminescu – Acțiune a micilor reporteri ai ziarului Buzz din municipiul Botoșani
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
1.23 °C
Minim: -0.17 °C
Maxim: 7.88 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Se deschide Centrul comunitar de vaccinare. Este al doilea spațiu cu această destinație, după cel inaugurat în incinta Spitalului municipal
734
Mica Unire sărbătorită, la Dorohoi, în avans - VIDEO&FOTOGALERIE
430
Agresiune pe o stradă din Dorohoi, oprită de un jandarm trecut în rezervă
428
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
393
Dorohoienii de pe strada Grigore Ghica nu vor avea apă la robinete, mâine, 20 ianuarie, din cauza unei avarii
253
Doi tineri din Hudești reținuți pentru contrabandă
252
DOROHOI - Noul Centru comunitar de vaccinare inaugurat în prezența oficialităților - video&fotogalerie
246
PNL Botoșani respinge acuzațiile deputatului PSD Dan Șlincu
227
Comunicat CJ: Acord de principiu pentru deblocarea situației de la Nova Apaserv
221
Poetul național Mihai Eminescu, evocat în Parohia Cobâla, Protopopiatul Dorohoi
210
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord