Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Doctor în istorie, profesor Gică Manole - 26 IUNIE 1940: ZIUA INFAMIEI
Realitatea DorohoianăData 26.06.2020 - 22:17:08
Educatie
Profesorul Gică Manole
Cauza directă a declanșării celui de-al doilea război mondial a constituit-o semnarea de către U.R.S.S. și Germania, la 23 august 1939, la Moscova, în biroul lui Stalin de la Kremlin, a pactului sovieto-nazist. Stalin și Hitler au convenit să împartă Europa de Est între ei, partea leului din pradă revenindu-i U.R.S.S.: teritorii din Finlanda, Țările Baltice, jumătate din Polonia, Basarabia și Nordul Bucovinei de la România. Tot prin acest pact, Hitler și Stalin au atacat Polonia în septembrie 1939, împărțind-o .
DISTRIBUIE           

Așa-zisul tratat de neagresiune dintre cei doi dictatori totalitari a fost în realitate un târg între doi bandiți fioroși care au dispus după bunul lor plac de soarta a șase națiuni europene, dar și a Lumii. Ziaristul american William Shirer, în cartea sa „Les Troisieme Reich: des origines a la chute”, l-a numit un „târg cinic”, iar istoricul Florin Constantiniu „actul de brigandaj al secolului”. Hitler și Stalin au împărțit între ei Europa de Est, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin anexarea la textul tratatului a unui Protocol Secret care cuprindea patru articole.
Articolul 3 din Protocolul Secret prevedea că U.R.S.S. va anexa de la România Basarabia, iar Germania și-a declarat o totală lipsă de interes „pentru acele teritorii”. Pe lângă Basarabia, U.R.S.S. a solicitat României și Nordul Bucovinei,depășind cadrul înțelegerii cu Hitler. Dacă Adolf Hitler nu se opunea lui Stalin cu vehemență, în iunie 1940 U.R.S.S. ocupa întreaga Bucovină.

De acest articol 3 al Protocolului Secret se va prevala U.R.S.S., pe 26 iunie 1940, când va adresa României un ultimatum de o brutalitate nemaiîntâlnită în istorie. Stalin a amenințat România cu războiul de agresiune în caz că nu cedează Basarabia și Nordul Bucovinei imperiului sovietic. Pe 27 iunie 1940, U.R.S.S. adresează un al doilea ultimatum României, somând-o imperativ ca în patru zile să pună la dispoziția U.R.S.S. cele două provincii românești.
Cele două ultimatumuri ale U.R.S.S. adresate României, din 26 - 27 iunie 1940, constituie acte de agresiune neprovocată, acte de război. Acum intră România în al doilea război mondial, în iunie 1940, ca victimă și nu cum susțin proștii și iudele, pe 22 iunie 1941 ca agresor.
Drept urmare, o imensă rușine națională a acoperit chipul României. Armata, dezonorată de o retragere fără luptă, provocată, umilită, dezarmată de trupele sovietice, n-a ripostat cu un singur foc de armă la toate batjocurile și ofensele aduse de sovietici. Uriașe avuții materiale au rămas pe loc, fiind capturate de inamic, iar populația românească lăsată la bunul plac al răzbunării alogenilor. Toate simbolurile statului român au fost batjocorite, zeci de mii de români bătuți, schingiuiți, uciși doar pentru vina de a fi români.
Răspunderea pentru Capitularea catastrofală României din vara anului 1940, responsabilitatea totală și legală aparține regelui Carol II care avea întreaga putere de decizie legală în statul român. Convocarea de către Carol II a Consiliului de Coroană, care să discute, chipurile, ce era de făcut în fața amenințării U.R.S.S., a fost un subterfugiu ieftin prin care Carol II urmărea să arunce responsabilitatea capitulării pe seama altora, cât și să-și ascundă lașitatea sa congenitală.
Așadar, pe 27 - 28 iunie 1940, România condusă de Carol II capitulează fără luptă în fața U.R.S.S., cedând Basarabia, Nordul Bucovinei și Herța. Catastrofa țării se va adânci în august - septembrie 1940, când Germania lui Hitler obligă România să cedeze Nord-Vestul Transilvaniei Ungariei și Sudul Dobrogei Bulgariei. Statul român pierde 100.000 de kilometri pătrați și 7.000.000 de locuitori, din care 6.000.000 erau etnici români.
La 80 de ani de la ultimatumul lui Stalin, ziua de 26 iunie 1940 este și va continua să rămână pentru poporul român „O ZI A INFAMIEI”.
Din acel an fatidic, cu excepția unui interval de timp de 3 ani, Basarabia, Nordul Bucovinei, Herța și Insula Șerpilor sunt înstrăinate. Iar faptul că, de câțiva ani buni, în Republica Moldova, stat creat de Stalin dintr-o parte a teritoriului Basarabiei, șef de stat este o slugă a Moscovei care, alături de așa-zise guverne democratice, duc o politică obedientă,de slugărnicie față de Rusia și de ură față de Patria istorică, dovedește că ZIUA INFAMIEI din 26 iunie 1940 s-a multiplicat la infinit devenind ZILELE INFAMIEI. Pentru poporul român, zilele de 26, 27 și 28 iunie 1940 reprezintă și vor reprezenta „Ora Zero a Nefericirii Noastre Istorice”.
Atâta timp cât nedreptatea istorică făcută poporului român și României în iunie 1940, de către U.R.S.S. și Stalin, va continua să persiste, Sufletul, Conștiința colectivă ale Națiunii Române vor fi mereu îndurerate, îndoliate.
P.S. Precizez că despre pactul Hitler - Stalin din 1939 sau pactul Molotov - Ribbentrop am scris cartea „Apocalipsa după Stalin”, publicată la Iași în 2015, iar despre Catastrofa României din vara anului 1940 am scris îndelung în cartea „Carol II, de la Dezertare la Genocid”, carte publicată la Editura Cartea Românească din Iași în 2019 .
Al vostru,

Gică Manole
26 Iunie 2020 

Sursa: facebook.com/gica.manole

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Școala de peisaj, artă și sunet la Casa George Enescu de la Mihăileni
Festivalul de folk de la Ipotești, ediția a XII-a. Vezi condițiile de înscriere
Bacalaureat 2021. Lista completă a notelor a fost afișată pe Edu.ro
Jandarmii fac recrutări
40 de locuri scoase la concurs pentru viitorii pompieri
Reușită remarcabilă a actorului și regizorului dorohoian Octavian Strunilă!
A treia ediție a Școlii de vară pentru tinerii cercetători filologi, la Memorialul Ipotești
Concert caritabil de „Ziua Tricolorului”, organizat la Amfiteatrul Cornișa din Botoșani
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Senin
21.95 °C
Minim: 14.04 °C
Maxim: 27.94 °C
Cele mai citite
COD ROȘU de inundații în județul Botoșani
835
Hramul Bisericii Dealu Mare pe 20 iulie. Vor fi aduse spre cinstire Moaștele Sfântului Nectarie și ale Sfinților Epictet și Astion
512
ATENȚIE! - Acțiuni de dezinsecție în Dorohoi
444
Apartament de la etajul trei în flăcări. Pompierii au reușit stingerea incendiului
343
Autoturism distrus de un incendiu
275
Dovadă de civism din partea unui bărbat fără adăpost
259
DOROHOI – În atenția conducerilor instituțiilor publice și operatorilor economici
239
Colete cu țigarete de contrabandă descoperite la frontiera cu Ucraina, de către polițiștii de frontieră dorohoieni. Au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare - FOTO& VIDEO
216
Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat
209
I-a împrumutat mașina și s-au ales amândoi cu dosare penale
205
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ANUNȚ – DAS Dorohoi angajează expert local rom
DAS Dorohoi – Anunț ANGAJARE!
Primăria Dorohoi – Direcția Administrației Piețelor și Oborului: Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Locuitorii din orașul Flămânzi și alte câteva localități au rămas astăzi fără apă la robinete din cauza unei avarii
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord