Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Diplomat rus expulzat din România. Ar fi agent GRU și desfășura activități de spionaj
Realitatea DorohoianăData 27.04.2021 - 02:17:47
National
Alexey Grishaev, diplomat rus expulzat din România pentru spionaj. Ar avea apartenență la GRU (Serviciu de informații al Armatei Federației Ruse, n.r.) - Sursa foto: mediafax.ro
Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, declarat luni persona non grata pe teritoriul României, desfășura ”activități de spionaj”. Grishaev ar fi agent GRU (serviciu secret al Armatei Federației Ruse).
DISTRIBUIE           

Acesta ar fi încercat să obțină informații din domeniul militar, despre activitatea forțelor NATO și despre interesele aliaților europeni și americani ai României. Cetățeanul rus ar fi încercat să aibă acces la anumite persoane care să îl ajute să obțină astfel de informații, dar fără succes, potrivit surselor guvernamentale ale postului de televiziun Digi24. Cetățeanul rus urmează să fie expulzat. 

Autoritățile române au anunțat luni declararea persona non grata pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Activitățile și acțiunile lui contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, anunță MAE.


Analistul de politică externă Iulian Chifu este și el de părere că unul dintre principalele motive ale expulzării oficialului rus este spionajul, explicând pașii pe care îi urmează fiecare ambasadă pentru a dovedi astfel de acuzații.

„Noi putem să prezumăm, dar este o speculație, că este vorba de o activitate de spionaj, o activitate care nu se înscrie în cadrul activității pe care atașatul militar adjunct al ambasadei Federației Ruse ar trebui să o desfășoare pe teritoriul României.

Pe de altă parte, am înregistrat și un anumit tip de poziții contondente ale ambasadorul Kuzmin în ultimele zile ca reacție la trilaterala de la București la pozițiile României în raport cu masarea trupelor ruse la frontiera Ucrainei și în Marea Neagra. Probabil că e un semnal faptul că a apărut public, e un semnal de solidaritatea față de celelalte state, plecând de la Cehia, Slovacia, Polonia, Țările Baltice, Bulgaria, Italia care au expulzat din diferite motive, inclusiv pentru spionajul membrilor ambasadelor respective.

De obicei identifici, monitorizezi, ceea ce face orice stat, și vezi care sunt persoanele din ambasadă care se ocupă cu altceva decât cu ce ar trebui, și aici sunt diferite formule. Unele se comunică pe canale diplomatice, o alta este să o dai publicității sau să îl declari non-grata, sau să îl capturezi cu imagini și să faci scandalul de rigoare cu această ocazie. Sunt variante multiple, unele publice, altele mai puțin publice.

Când ajungi în spațiul public înseamnă că avut nenumărate alte cazuri pe care le-ai rezolvat în alte forme și că de data asta ești exasperat și marchezi și un moment asumat politic.

Sunt variante multiple de acțiune și acestea țin de strategiile fiecărui stat și de moment. În momentul de față probabil că s-au acumulat suficient de multe lucruri și probabil că partea română a ajuns la concluzia că într-un asemenea caz e bine să mai dai și un mesaj public, care ține și de solidaritate cu celelalte state din Europa Centrală și de Este și marchează și momentul de tensiune al NATO-UE cu Federația Rusă”, conchide Iulian Chifu, citat de psnews.ro.

 

România amintește Rusiei că orice amenințare la adresa ei e o amenințare la adresa NATO

Orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO, afirma ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată "într-un fel de aventură militară concepută de ”capetele fierbinți” din sediul NATO".

”Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO", a afirmat Bogdan Aurescu.

"Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute. Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte", a subliniat şeful diplomaţiei române.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Fals procurat cu 250 de lei, descoperit la controlul de frontieră
Urmărită de autoritățile austriece pentru furturi, depistată la graniță
447 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
Senatorii au respins proiectul de lege prin care certificatul verde devine obligatoriu pentru angajații din România
Depresia pune stăpânire pe oameni. Cum să nu înnebunim? - Explicațiile psihologului
Noi excepții privind accesul cu certificatul verde adoptate de Guvern
Noile restricții intră în vigoare în această noapte la ora 24.00. Mască obligatorie, nunți și botezuri interzise, circulație interzisă după ora 22.00, cu excepția vaccinaților. Vezi noile restricții
Braconier prins de polițiștii de frontieră
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Senin
5.74 °C
Minim: 2.88 °C
Maxim: 17.3 °C
Cele mai citite
DOROHOI - Încă un pas spre dezvoltarea durabilă: a fost semnat contractul de execuție pentru eficientizarea energetică a Spitalului Municipal din Dorohoi
1649
DSP Botoșani - Precizări legate de Certificatul Verde
1438
DOROHOI – Comunicat SVSU: Rata de incidență a infectărilor a depășit șase la mie
888
Senatorii au respins proiectul de lege prin care certificatul verde devine obligatoriu pentru angajații din România
682
Căutat de autoritățile din Germania pentru furt, depistat la controlul de frontieră
582
ALERTĂ! Minore din Dorohoi date dispărute
574
Noile restricții intră în vigoare în această noapte la ora 24.00. Mască obligatorie, nunți și botezuri interzise, circulație interzisă după ora 22.00, cu excepția vaccinaților. Vezi noile restricții
528
ANUNȚ – Primăria Dorohoi vinde prin licitație publică un AUTOVEHICUL SPECIAL N3 - AUTOCOMPACTOARE TRANSPORT DEȘEURI
484
DOROHOI – ANUNŢ privind acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie
265
Tragediile provocate de jarul căzut din sobă pot fi prevenite!
260
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi – Anunţ dezbatere publică
ANUNȚ – Primăria Dorohoi vinde prin licitație publică un AUTOVEHICUL SPECIAL N3 - AUTOCOMPACTOARE TRANSPORT DEȘEURI
ANUNȚ - Primăria Dorohoi vinde prin licitație publică un AUTOVEHICUL SPECIAL N 2- AUTOGUNOIERĂ AVIA D 120
DOROHOI - DEZBATERE PUBLICĂ: HOTĂRÂRE privind aprobarea taxelor şi tarifelor ce se vor încasa de către Direcţia Administrația Pieţelor şi Oborului din municipiul Dorohoi începând cu data de 1 ianuarie 2022
PRIMĂRIA DOROHOI - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord