Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Conducerea primăriei Dorohoi intenţionează contractarea unui împrumut de 6 milioane de lei. "Banii vor fi destinaţi exclusiv investiţiilor", spune primarul Alexandrescu
Dan MăzurașuData 17.05.2020 - 00:30:13
Administratie
"Banii vor fi destinaţi exclusiv investiţiilor", spune primarul Dorin Alexandrescu
Conducerea primăriei Dorohoi intenţionează să contracteze un împrumut bancar, în valoare de 6.000.000 de lei, destinat finanţării lucrărilor de investiţii şi cofinanţării proiectelor cu fonduri europene.
DISTRIBUIE           

Propunerea executivului a fost aprobată în unanimitate de cei 16 consilieri locali, din totalul de 19, prezenţi la ultima şedinţă de Consiliu Local desfăşurată, pe data de 30 aprilie, în incinta Cinematografului Melodia. 

Vezi AICI Hotărârea de Consiliu Local

Primarul Dorin Alexandrescu a explicat consilierilor necesitatea contractării împrumutului şi destinaţia acestuia.

 

„Aţi văzut că peste tot, în discuţiile şi analizele pe care le face Guvernul României, referitoare la situaţia generală, în care ne aflăm şi noi în această pandemie, este încurajat ca administraţiile locale să facă rost de venituri proprii. Primăria Dorohoi are un grad de îndatorare, la această dată, 2020,  de 10 la sută, în condiţiile în care cel permis de lege este de 30 la sută şi acum în perioadă de criză se poate depăşi acest nivel.

De asemenea, având în vedere că începând din acest an şi până în anul 2025, terminăm cu trei împrumuturi, unul în valoare de 50 de miliarde de lei vechi, unul de 39 de miliarde de lei vechi şi unul de 45 de miliarde de lei vechi, nu am avut nicio incidenţă de plată în toţi anii de cînd am contractat aceste împrumuturi.

Mai este un împrumut care şi acesta va fi lichidat până în 2029, acesta fiind împrumutul „etern” care îl avem pe celebrul program „Samtid” (prin care s-au înlocuit anumite părţi din reţeaua de apă şi  canal, n.r.), care de fapt, nu-l plătim noi ci îl achită Nova Apaserv, prin redevenţa care ar trebui să ne-o plătească nouă, Dorohoiului, pentru reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare pe care o administrează în Dorohoi.

Dacă suprapunem tot ce v-am spus până acum, referitoare la împrumuturi şi gradul de îndatorare, cu noile grafice, cea mai mare incidenţă de plată ar fi de 18 la sută în anii 2023- 2024 după care scade, celelalte împrumuturi terminându-se.

Acest împrumut este necesar pentru asfaltări de drumuri, vedeţi ce s-a întâmplat în urma lucrărilor Consiliului Judeţean de înlocuire a reţelelor de apă şi canal, iar din resurse proprii provenite din impozite locale nu ne permitem să facem aceste lucrări de refacere a străzilor. Tot din împrumut, vor fi asiguraţi bani pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, de reabilitare a blocului materno-infantil şi ambulatoriului Spitalului Municipal Dorohoi. Aceasta este destinaţia banilor din împrumut , doar pentru investiţii în municipiul Dorohoi”, a explicat primarul Alexandrescu consilierilor locali.

El a mai spus că nu ştie dacă împrumutul va fi operaţional până la sfârşitul acestui an însă speră ca măcar anul viitor să se poată rezolva problema. 

„Asta în condiţiile în care vom fi şi noi primiţi la masa celor care până acum au avut scor. Noi am încercat anul trecut dar fondul era deja angajat până în anul 2021. Acum s-a mai mărit plafonul ne-a mai dat o gură de oxigen. Sperăm să încăpem şi noi pe lângă ceilalţi”, a mai spus primarul Dorin Alexandrescu.

În această perioadă, angajaţii primăriei întocmesc documentaţia necesară demarării procedurilor de achiziţie, adică de selectare a băncii de la care se va face împrumutul. Ulterior, întreaga documentaţie va fi trimisă la Bucureşti, la Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale care va aviza sau nu, împrumutul solicitat de Primăria Dorohoi.    

„Având în vedere că noi avem un grad de îndatorare mic, comparativ cu alte Unităţi Administrativ Teritoriale, sperăm să primim aviz pozitiv, să fie resurse financiare şi pentru noi. Totul depinde de gradul de îndatorare la nivel naţional. Sperăm ca până la sfârşitul anului să rezolvăm problema împrumutului”, a declarat pentru Realitatea Dorohoiană primarul Dorin Alexandescu.

 

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
DAS Dorohoi anunţă CALENDARUL de desfăşurare a Programului naţional de protecţie socială ,,BANI DE LICEU”
Dorohoi – Punctul de lucru secundar al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a vehiculelor devine operaţional marţi, 22 septembrie
Începerea anului şcolar, fără festivităţi, fără politicieni
Au fost desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii birourilor electorale ale secţiilor de votare din judeţ
DOROHOI – Anunţ privind acordarea tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional (S.N.S.E.D)
Se redeschid locurile de joacă pentru copii, anunţă prefectul Dan Nechifor. Vezi ce condiţii trebuie îndeplinite
Unul dintre ultimele centre de plasament din judeţ se închide. Copiii cazaţi aici au fost transferaţi în sistemul de tip familial
Comunicat Primărie - Gimnaziul „Mihail Kogălniceanu”, școală pilot într-un proiect al Primăriei Dorohoi
Sondaj
Ați accepta să fiți vaccinat împotriva infecției cu COVID-19, în eventualitatea apariției unui vaccin?
Vremea în DOROHOI
Noros
11.17 °C
Minim: 10.53 °C
Maxim: 15.56 °C
Cele mai citite
Primarul Alexandrescu a câştigat un nou mandat cu 62 %. Vezi configuraţia noului Consiliu Local
3155
ACUM - Incendiu puternic la câţiva kilometri de Dorohoi - FOTOGALERIE
1379
Viceprimarul Lucian Topalagă, candidatul ALDE, la ieşirea de la urne: „Votul este cea mai importantă armă a democraţiei. Îi invit pe dorohoieni şi pe această cale, să iasă la vot”
1135
Dorin Alexandrescu, primar pentru încă patru ani. Deocamdată, edilul refuză să facă declaraţii
953
Doi copii din apartamentele DGASPC din Dorohoi internaţi cu Covid-19. Clasele în care învăţau, din cadrul Şcolii nr. 1, au fost închise
882
Scrisoare de mulţumire adresată dorohoienilor, de către primarul Dorin Alexandrescu, după câştigarea alegerilor
864
DOROHOI – Un membru al Biroului Electoral de Circumscripţie, din incinta Bibliotecii municipale, confirmat cu COVID-19
655
DOROHOI - Protest ANTIMASCĂ în faţa primăriei, organizat de un grup de mămici şi copiii acestora. Au cerut renunţarea la obligativitatea purtării măştii de protecţie, de către copii, în şcolile din municipiu
645
ALEGERI LOCALE 2020 – DOROHOI: Prezenţa la vot la ora 20.00
615
Primării câştigate de PSD
548
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi – Anunţ licitaţie pentru vânzarea unui teren
Direcţia Administraţiei Pieţelor şi Oborului - Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT )
ANUNŢ - DAS Dorohoi angajează asistent medical comunitar
ANUNŢ PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DOROHOI – privind delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare
Primăria Dorohoi – Anunţ LICITAŢIE PUBLICĂ pentru vânzarea unui teren
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord