Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Conducerea primăriei Dorohoi intenţionează contractarea unui împrumut de 6 milioane de lei. "Banii vor fi destinaţi exclusiv investiţiilor", spune primarul Alexandrescu
Dan MăzurașuData 17.05.2020 - 00:30:13
Administratie
"Banii vor fi destinaţi exclusiv investiţiilor", spune primarul Dorin Alexandrescu
Conducerea primăriei Dorohoi intenţionează să contracteze un împrumut bancar, în valoare de 6.000.000 de lei, destinat finanţării lucrărilor de investiţii şi cofinanţării proiectelor cu fonduri europene.
DISTRIBUIE           

Propunerea executivului a fost aprobată în unanimitate de cei 16 consilieri locali, din totalul de 19, prezenţi la ultima şedinţă de Consiliu Local desfăşurată, pe data de 30 aprilie, în incinta Cinematografului Melodia. 

Vezi AICI Hotărârea de Consiliu Local

Primarul Dorin Alexandrescu a explicat consilierilor necesitatea contractării împrumutului şi destinaţia acestuia.

 

„Aţi văzut că peste tot, în discuţiile şi analizele pe care le face Guvernul României, referitoare la situaţia generală, în care ne aflăm şi noi în această pandemie, este încurajat ca administraţiile locale să facă rost de venituri proprii. Primăria Dorohoi are un grad de îndatorare, la această dată, 2020,  de 10 la sută, în condiţiile în care cel permis de lege este de 30 la sută şi acum în perioadă de criză se poate depăşi acest nivel.

De asemenea, având în vedere că începând din acest an şi până în anul 2025, terminăm cu trei împrumuturi, unul în valoare de 50 de miliarde de lei vechi, unul de 39 de miliarde de lei vechi şi unul de 45 de miliarde de lei vechi, nu am avut nicio incidenţă de plată în toţi anii de cînd am contractat aceste împrumuturi.

Mai este un împrumut care şi acesta va fi lichidat până în 2029, acesta fiind împrumutul „etern” care îl avem pe celebrul program „Samtid” (prin care s-au înlocuit anumite părţi din reţeaua de apă şi  canal, n.r.), care de fapt, nu-l plătim noi ci îl achită Nova Apaserv, prin redevenţa care ar trebui să ne-o plătească nouă, Dorohoiului, pentru reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare pe care o administrează în Dorohoi.

Dacă suprapunem tot ce v-am spus până acum, referitoare la împrumuturi şi gradul de îndatorare, cu noile grafice, cea mai mare incidenţă de plată ar fi de 18 la sută în anii 2023- 2024 după care scade, celelalte împrumuturi terminându-se.

Acest împrumut este necesar pentru asfaltări de drumuri, vedeţi ce s-a întâmplat în urma lucrărilor Consiliului Judeţean de înlocuire a reţelelor de apă şi canal, iar din resurse proprii provenite din impozite locale nu ne permitem să facem aceste lucrări de refacere a străzilor. Tot din împrumut, vor fi asiguraţi bani pentru cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, de reabilitare a blocului materno-infantil şi ambulatoriului Spitalului Municipal Dorohoi. Aceasta este destinaţia banilor din împrumut , doar pentru investiţii în municipiul Dorohoi”, a explicat primarul Alexandrescu consilierilor locali.

El a mai spus că nu ştie dacă împrumutul va fi operaţional până la sfârşitul acestui an însă speră ca măcar anul viitor să se poată rezolva problema. 

„Asta în condiţiile în care vom fi şi noi primiţi la masa celor care până acum au avut scor. Noi am încercat anul trecut dar fondul era deja angajat până în anul 2021. Acum s-a mai mărit plafonul ne-a mai dat o gură de oxigen. Sperăm să încăpem şi noi pe lângă ceilalţi”, a mai spus primarul Dorin Alexandrescu.

În această perioadă, angajaţii primăriei întocmesc documentaţia necesară demarării procedurilor de achiziţie, adică de selectare a băncii de la care se va face împrumutul. Ulterior, întreaga documentaţie va fi trimisă la Bucureşti, la Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale care va aviza sau nu, împrumutul solicitat de Primăria Dorohoi.    

„Având în vedere că noi avem un grad de îndatorare mic, comparativ cu alte Unităţi Administrativ Teritoriale, sperăm să primim aviz pozitiv, să fie resurse financiare şi pentru noi. Totul depinde de gradul de îndatorare la nivel naţional. Sperăm ca până la sfârşitul anului să rezolvăm problema împrumutului”, a declarat pentru Realitatea Dorohoiană primarul Dorin Alexandescu.

 

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
DOROHOI - Angajaţii primăriei, în frunte cu primarul Alexandrescu, se vor supune termoscanării la intrarea în instituţie
1 Iunie sărbătorit la Dorohoi în condiţii de pandemie
Primăria Dorohoi a impus firmei Ludwig Pfeiffer refacerea străzilor în anumite porţiuni - FOTO
ANUNŢ – A fost finalizată lista de priorităţi pentru locuinţele sociale în regim de închiriere
DOROHOI - Bazarul şi Oborul REDESCHISE. Cu respectarea anumitor CONDIŢII!
Prefectul judeţului reia audienţele, în condiţii speciale
Au început lucrările de calibrare şi asanare a pârâului Dorohoi
S-a redeschis activitatea la Paşapoarte. Vezi noile reguli
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
10.44 °C
Minim: 8.56 °C
Maxim: 13.82 °C
Cele mai citite
UMANITAR - O fetiță de 11 luni cere ajutorul oamenilor în lupta cu CANCERUL
2655
Incendiu la marginea Dorohoiului - FOTOGALERIE
1609
Autocar distrus într-un incendiu, la Pomârla
908
Petiţie online în sprijinul medicului Bogdan Anton, managerul Spitalului Municipal Dorohoi
883
Copiii din cluburile sportive pot reîncepe pregătirea fizică în grupuri de câte 3
825
Primăria Dorohoi a impus firmei Ludwig Pfeiffer refacerea străzilor în anumite porţiuni - FOTO
793
Conducerea primăriei Dorohoi intenţionează contractarea unui împrumut de 6 milioane de lei. "Banii vor fi destinaţi exclusiv investiţiilor", spune primarul Alexandrescu
643
Clubul ACS Juniorul Dorohoi, semnatar al unei petiţii, adresată Guvernului, pentru reluarea activităţilor cu copiii în aer liber
588
Dorohoienii pot circula fără declaraţie pe proprie răspundere pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului
573
Botoşăneancă infectată cu COVID-19 decedată
550
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PUBLIC
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 4
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 3
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 2
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 1
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord