Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Comunicat Tudor Sîrbu, candidat USR PLUS: Depolitizarea, primul pas pentru însănătoșirea spitalelor!
Realitatea DorohoianăData 23.11.2020 - 17:30:55
Politic
Tudor Sîrbu, candidat USR-PLUS Botoșani pentru Senatul României
Acum, mai mult ca niciodată este actuală discuția despre starea dezastruoasă în care se află sistemul medical românesc. Cel mai important factor care ne-a adus în starea actuală este implicarea continuă a politicului în administrarea spitalelor. Cu toate că acest proces durează de 30 de ani, în 2010, odată cu trecerea spitalelor în administrarea autorităților locale și județene dezastrul din spitale a ajuns la cote maxime. Nu este clar nici azi de ce ministrul sănătății de atunci Cseke Atilla a dorit descentralizarea sistemului de sănătate, probabil că erau copleșiți de administrarea unui sistem defect, pasând răspunderea autorităților locale.
DISTRIBUIE           

Efectul a fost unul DEZASTRUOS, consiliile nu au reușit să administreze mai bine spitalele, în schimb au reușit mai ușor să numească în funcțiile de conducere a spitalelor și a Casei Județene de Sănătate OAMENI de PARTID, doar pe principiul obedienței, fără nicio legătură cu competența. De ce ar fi OBEDIENT un manager sau un director? Pentru că ocupă funcția prin numire și astfel este extrem de vulnerabil, putând fi schimbat după dorința mai marilor județului. Abia după vreo doi ani, după ce își demonstrează loialitatea pentru partid, îi este permis să se instaleze printr-un ”examen” care desigur este organizat în așa fel să iasă cine trebuie.

 

Să nu uităm că din punctul de vedere al Consiliilor Județene, managerul perfect este acela care nu cere bani, dar dimpotrivă face economii. Puțini știu că există un bonus la sfârșit de an care se vehiculează a fi echivalentul a trei salarii, acordat managerilor cu rezultate economice "deosebite". Dar cum să faci economie într-un spital care funcționează la limita inferioară a finanțării? Răspunsul e simplu, faci economie la medicamente, căldură, mai subțiezi supa sau nu mai dai suplimentul alimentar, amâni achiziția de echipamente. Și uite așa se ajunge într- o situație dezastruoasă cu pacienți nemulțumiți de îngrijiri, și personal medical nemulțumit că nu are cu ce trata. De fapt și unii și ceilalți sunt prizonierii și victimele aceluiași fenomen: POLITICUL ARE NEVOIE DE BANI, și nu le pasă de starea spitalelor până nu ajung ei înșiși să fie pacienți.

 

Amintiți-vă din istoria recentă când reprezentanții unui guvern demisionar PSD erau în vizită la Spitalul Județean Botoșani și li se spunea că „avem de toate, nu mai avem nevoie de nimic”, dar cu toții știam că spitalul era aproape în regim de avarie. Acesta este exemplul tipic de obediență. Imixtiunea politicului în administrare are și alte efecte. Atât medicii, asistenții, cât și infirmierii s-au confruntat cu imposibilitatea de a obține un post chiar dacă conform organigramei ar mai fi fost nevoie de personal și deodată, neașteptat, aflăm că s-a scos un post la concurs dar se știe neoficial că este pentru cineva anume care, surpriză, are o cunoștință apropiată prin unul din partidele de la conducerea județului. În acest fel persoanele competente dar fără bani de dat și fără pile politice, nu reușesc să ajungă în sistem.

 

Pot să spun deschis aceste lucruri pentru că eu am intrat pe ușa din față în sistem, am dat examen de rezidențiat național și pentru că am fost printre primii din țară, am putut să îmi aleg și post de medic specialist.

 

Acestea sunt câteva dintre efectele nocive ale politizării sistemului sanitar, dar să vedem care ar fi soluția. O întrebare tot mai frecventă zilele acestea, ar trebui să revină spitalele în administrarea Ministerului Sănătății sau să rămână în continuare în administrarea consiliilor județene și locale? În primul rând nu există nici o garanție că Ministerul Sănătății nu va lăsa de izbeliște spitalele la fel cum a făcut și până în 2010. Pe de altă parte cel puțin teoretic conducătorii județelor ar trebui să știe punctual necesitățile instituțiilor medicale. Personal cred că soluția este undeva la mijloc. Dacă este să rămână spitalele în continuare în administrarea autorităților locale, DSP fiind reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu, ar trebui să își sporească activitatea, să se transforme dintr-un simplu observator într-un "watch dog", gata să sancționeze administrarea ineficientă a spitalelor. O altă condiție sine qua non, este ca managerii și directorii să fie APOLITICI.

 

Mult timp am crezut că managerul unui spital trebuie să fie obligatoriu un medic. În acest moment cred că cel mai potrivit ar fi un bun economist care să înțeleagă că nu administrează o fabrică ci administrează o instituție ce oferă servicii unor persoane care se află într-un moment greu din viața lor. Un astfel de manager ar trebui să aibă în dreapta sa, pe cel mai bun sfătuitor al său și anume directorul medical, care este obligatoriu unul dintre medicii instituției. Faptul că ar fi independent de oamenii politici i-ar da o libertate imensă, ar putea angaja personal competent, ar avea libertatea de a cere bani consiliilor pentru investiții și servicii de înaltă calitate. Când vom avea astfel de manageri? Atunci când clasa politică va înceta să mai vadă spitalele ca pe o sursă de venit pentru partid, sau acest lucru poate veni odată cu schimbarea clasei politice vechi cu oameni ce nu au fost contaminați de flagelul corupției.

 

În acest spirit vă invit la alegeri pe 6 decembrie cu îndemnul de a vota pentru O Românie fără Hoție! Votați Alianța USR PLUS!

 

Tudor Sîrbu – USRPLUS Botoșani

Candidat pentru Senatul României

 

Tudor Sîrbu are 37 de ani, este medic specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, căsătorit de 15 ani, și are un băiețel de nouă ani. Lucrează de 12 ani în sistemul sanitar și își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Județean Mavromati.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Alexandra Huțu, deputat PSD: „Politizare pe bandă rulantă la instituții strategice, fără niciun respect pentru viața și sănătatea oamenilor!”
Guvernul Dreptei a blocat accesul la educație pentru mii de elevi din Botoșani și a lăsat Consiliul Județean să se descurce cu zero lei pentru asigurarea transportului!
Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR se face că nu vede nevoile de investiții în județ!
Prefectul PNL aruncă în aer bugetele micilor comunități
Budăi: „Datorie cât jumătate din PIB! Fără creșteri de pensii și salarii, fără să apară vreo autostradă sau vreun spital!”
Conducerea națională a PSD, prezentă mâine la Botoșani
Alexandra Huțu, PSD: „Cum e posibil ca în România secolului 21, la Botoșani să avem oameni care efectiv mor cu zile, din cauza unei găuri în acoperișul unei unități medicale?”
PSD Botoșani: Senatorul Lucian Trufin anunță primele rezultate ale demersurilor sale referitoare la strategia teritoriului integrat ȚARA DE SUS
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Posibil Ploaie Ușoară
5.94 °C
Minim: 3.12 °C
Maxim: 12.64 °C
Cele mai citite
Una dintre minorele date dispărute, dintr-un centru de plasament din Dorohoi, a fost găsită
815
DOROHOI – Doru Octavian Dumitru în spectacol, mâine, la Cinematograful ”Melodia”. Biletele sunt aproape epuizate - VIDEO
490
Primăria Dorohoi - Anunţuri de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT)
409
Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR se face că nu vede nevoile de investiții în județ!
303
Prefectul PNL aruncă în aer bugetele micilor comunități
272
Incendiu stins după aproape trei ore
247
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
234
Recomandări ale Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi
213
Dorohoi - Anunț privind cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie în anii 2020 - 2021 locuitori ai Mun.Dorohoi, căsătorite în Dorohoi sau în alte localități
184
VIDEO - Țigări în valoare de peste 315.000 de lei, confiscate de către polițiștii de frontieră din Darabani, în urma obținerii unor informații. Polițiștii au folosit armamentul din dotare
178
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Direcția Administrației Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Primăria Dorohoi - Anunţuri de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT)
Primăria Dorohoi – Consultare publică pentru aprobarea unui PUZ
Primăria Dorohoi – S-a schimbat operatorul care colectează deșeurile din municipiu. Vezi numerele de telefon unde poți face reclamații
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord