Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
COMUNICAT PNL: Cum a reuşit PSD să distrugă fabrica de vaccinuri a României, renumitul Institut Cantacuzino
Realitatea DorohoianăData 30.10.2020 - 18:26:12
Politic
Certificatul de naştere al Institutului Cantacuzino a fost semnat în 1921 de savantul Ion Cantacuzino care înfiinţa Institutul de Seruri şi Vaccinuri Bucureşti. Timp de şapte decenii, până în 1989, Insitutul Canatacuzino s-a remarcat pe plan mondial producând zeci de vaccinuri cu care s-au imunizat zeci de generaţii.
DISTRIBUIE           

De la unul dintre cele mai bune institute de cercetare din Europa, Cantacuzino a intrat într-o cădere liberă ajutat de guvernările PSD care nu au mai finanţat instituţia lăsând-o să se stingă. Declinul Institutului Cantacuzino a început din anii ’90. Sub guvernele PSD, institutul a renunţat rând pe rând la producerea unor vaccinuri tradiţionale, care au fost înlocuite de produse străine. Au fost perioade în care nu a mai produs vaccinuri, iar până acum nu s-a găsit o soluţie pentru revitalizarea Institutului. 

În 2014, Institutul a fost zguduit de un scandal fără precedent după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Cantacuzino. Premierul PSD de la momentul respectiv, Victor Ponta, a trimis Corpul de Control al Guvernului pentru a investiga problemele apărute la Cantacuzino. Tot atunci, şi experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spus că nu există un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani. Tot în 2014 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală pentru neglijenţă în serviciu şi efectuarea unui studiu clinic fără respectarea normelor de bună practică. La scurt timp după izbucnirea crizei la Cantacuzino, ministrul PSD Eugen Nicolaescu anunţa încetarea celui de-al doilea mandat în fruntea Ministerului Sănătăţii, urmând a fi înlocuit de Nicolae Bănicioiu, tot PSD. Bănicioiu a decis trecerea Institutului Cantacuzino în administrarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice,  aceasta fiind prima modificare administrativă adusă Institutului în 93 de ani. 

Practic, 2013 a fost ultimul an în care Institutul Cantacuzino a mai produs vaccinuri. Asta, deşi au fost alocaţi bani pentru reluarea producţiei. Din acest moment, Guvernarea PSD a făcut ca România să fie dependentă de vaccinurile de import, deşi avea propriul producător de seruri. În 2014 nu mai erau bani nici măcar de salarii. 

Iată ce declara în luna octombrie 2017, pentru Digi24, actualul candidat PSD la Camera Deputaţilor, Alexandru Rafila: „Dincolo de orice lucruri sentimentale, tradiţii, nume istorice o instituţie nu poate să funcţioneze fără personal pregătit calificat în domeniile de responsabilitate ale instituţiei respective şi aici dicutăm despre Institutul Cantacuzino. În momentul de faţă vreau să vă spun că (...) numărul specialiştilor, oameni care într-adevăr pot să facă cercetare, pot să facă referinţă, adică laboratoarele de sănătate publică şi respectiv producţie este relativ mic. Şi lucru acesta s-a întâmplat datorită lipsei unei politici de resurse umane care practic nu a fost susţinută sau sustenabilă în ultimii 12 ani, pe de o parte, şi pe de altă parte s-a ajuns în situaţia în care demedicalizarea acestui institut este evidentă deoarece la începutul anuilor '90 aveau circa 150 de medici angajaţi, iar acum, probabil, că numărul lor este în jur de zece sau chiar mai puţin de 10”.

Toate aceste lucruri de care vorbeşte candidatul social democrat Alexandru Rafila s-au petrecut tocmai în Guvernările PSD.

De pe urma declinului Cantacuzino au avut de câştigat marile companii producătoare de vaccin şi distributorii de medicamente. Într-un singur an, perioadă în care Institutul Cantacuzino nu a produs vaccin gripal, privaţii au încasat de la stat în jur de 14 milioane de euro.

De pildă, o fiolă de ser antitetanos costa 2 lei dacă era produsă Cantacuzino şi de 20 de ori mai mult dacă e adusă din import, un vaccin antigripal 8 lei la Cantacuzino şi 33 de lei din import, iar un vaccin antirabic era 4 lei la Cantacuzino şi 45 lei din import. 

 

Institutul Cantacuzino îşi reîncepe producţia sub guvernarea PNL 

 

Abia în  decembrie 2017 după ce fost pasat din nou la Ministerul Sănătăţii, ca ultimă soluţie, Institutul Cantacuzino trece în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, instituţia fiind considerată strategică pentru România şi cu regim de unitate militară. Din păcate nu s-a întâmplat nimic bun până la preluarea guvernării de către PNL.  S-a reuşit  deblocarea posturilor, astfel făcându-se posibilă angajarea a o sută de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști sau ingineri. Primele rezultate nu au întârziat să apară aşa că anul acesta, pe 22 august Institutul Cantacuzino a anunţat că  a reușit, într-un timp foarte scurt, să realizeze un lot experimental pentru un nou produs imunomodulator. Este vorba despre OROSTIM-HV, un supliment alimentar cu proprietăți biostimulatoare și antioxidante. În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului urmând să fie pus pe piață la sfârșitul acestui an - începutul anului următor. Acesta se va putea administra în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate, persoanelor de vârsta a treia, în stări cu imunitate scăzută. Specialiștii speră că Orostim-hv să ajute astfel și la limitarea transmiterii Sars-Cov2 odată cu creșterea imunității.

 

Departamentul de Comunicare al PNL Botoșani

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Comunicat PNL Botoșani: 15 ianuarie 1850 - 15 ianuarie 2021, 171 de ani de eternitate eminesciană
Deputatul Grațiela Gavrilescu anunță înființarea Grupării parlamentare umaniste social-liberale
Dan Șlincu: „Guvernarea PNL-USR-UDMR, după ce a lăsat fără acces la educație zeci de mii de copii, a pus peste noapte politruci la conducerea unităților de învățământ”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR trebuie să plece de la guvernare pentru că a mințit românii! Uniunea Salvați-i pe Români de USR-PLUS!”
Comunicat PNL Botoșani: Vinovat de situația dezastruoasă de la Nova Apaserv este PSD Botoșani, în frunte cu cei care au condus în ultimii ani Consiliul Județean
Europarlamentarul umanist Maria Grapini condamnă “amestecul grosolan al politicului în Educație!”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR și PNL au pus la pământ sănătatea și asistența socială din prima lună de guvernare! Tăieri de venituri și zero finanțare pentru centrele de imunizare”
Comunicat - Dan Șlincu, deputat PSD: „Guvernarea PNL trebuie să aloce fonduri pentru asfaltarea DN 29A Dorohoi-Suceava”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-7.93 °C
Minim: -10.31 °C
Maxim: -6 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
1919
Protest fără precedent al polițiștilor botoșăneni. Acuzații grave la adresa șefilor
1799
ANUNȚ – Spitalul municipal Dorohoi efectuează investigații medicale pentru determinarea COVID-19
1045
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
779
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
651
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
454
DOROHOI – Patru cazuri noi de infectare. Vezi rata de incidență
405
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
396
Tragedie la Văculești. Bărbat strivit de propria mașină
318
Apel către populația care se încadrează în etapa a II-a a vaccinării anti-Covid
259
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord