Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Comunicat de presă: Senatorul PSD Doina Federovici susţine necesitatea semnării şi ratificării Convenţiei Consiliului Europei pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor
Data 11.04.2013 - 17:05:41
La initiaţiva europarlamentarilor din grupul socialiştilor europeni, la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European s-a desfăşurat în data de 10 aprilie 2013, conferinţa “Combaterea violentei asupra femeilor. Această conferinţă, având ca scop stimularea eforturile politice pentru prevenirea, combaterea şi reducerea violenţei ce afectează atât de multe femei în ţările Uniunii Europene, dar şi în întreaga lume.
DISTRIBUIE           

In prima parte a Conferintei au sustinut teme care vin in sprijinul Conventiei: chestorul Parlamentului European Lidia Joanna Geringer Oedenberg, coordonatorul deputatilor socialisti din Comisia pentru drepturile femeilor din Parlamentul European - BrittaThomsen, presedinta fundatiei Salvati copiii - Gabriela Alexandrescu, presedinta fundatiei italiene - Casa femeilor maltratate - Marisa Guarneri, presedinta OFSD - Rovana Plumb, europarlamentarul Corina Cretu.

In cea de-a doua parte a conferintei discutiile s-au axat pe identificarea solutiilor si actiunilor care trebuie intreprinse in perioada urmatoare pentru ca aceasta conventie sa fie semnata si ratificata de statele europene.

Au avut alocutiuni in sustinerea acestui demers directorul general pentru drepturile omului, doamna Joana Nells din Parlamentul European, europarlamentare, consultantul politic al Confederatiei lobiului european pentru femei - Pierrette Pape, directorul directiei generale a Comisiei Europene - Aurel Ciobanu Dordea.

Senatorul Doina Federovici sustine ca ratificarea acestei Conventii este decisiva pentru ca textul ei statueaza, pentru prima data in istorie, faptul ca violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică nu sunt probleme private, dimpotrivă, si ca agresorul va primi o pedeapsă mai severă dacă victima este soţia sa, partenera de viaţă sau membru al familiei. Iar statele trebuie sa aiba obligatia sa protejeze femeile impotriva tuturor formelor de violenta, sa previna, dar si sa urmareasca in justitie faptele savarsite, astfel incat sa elimine din viata societatii violenta impotriva femeilor si violenta domestica.

De aceea, Conventia introduce o serie de infractiuni noi, precum mutilarea genitală a femeilor, căsătoria forţată, hărţuirea, avortul forţat sau sterilizarea forţată. Asadar, legislaţia UE va trebui sa includa ca infractiuni si fapte neincriminate până în prezent. Studiile de specialitate demonstreaza ca marea majoritate a victimelor hartuielilor si violentelor sexuale, ale violurilor si abuzurilor fizice si psihologice sunt femeile. In fiecare an, violenta pe criterii de gen ucide la fel de multe femei ca si cancerul. E un record sinistru si o comparatie care vorbeste de la sine despre amploarea acestui flagel iar efectele psihologice ale tratamentelor inumane se rasfrang nu numai asupra femeilor, ci si asupra martorilor, care nu de putine ori sunt chiar copiii celor afectate de violenta. Repercusiunile asupra acestora sunt adesea de ordin fizic, dar si de natura psihologica si afecteaza dezvoltarea si sanatatea copiilor.

Senatorul Doina Federovici declară că “trebuie sa milităm pentru semnarea si ratificarea Conventiei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice. In primul rand, in UE trebuie sa transmitem un semnal ferm ca actuala stare de fapt nu mai poate continua si ca se impun masuri concrete de contracarare a discriminarii pe criterii de gen. Stim bine care este situatia din societati cu puternice reminiscente traditionale, asa cum este cea romaneasca, iar situatia e caracteristica multora din noile state membre, dar si celor din zona mediteraneeana. E un misoginism evident, pe care trebuie sa-l combatem deschis, pentru ca blocheaza sansele femeilor la afirmare in societate, la initiativa economica, la dezvoltare personala, la obtinerea unor drepturi firesti intr-o lume civilizata si democratica. Nu putem fi egali doar pe hartie, trebuie sa devenim si in viata de fiecare zi. Nu e corect sa muncim 14 luni pentru a castiga la fel cat un barbat intr-un an si nu e just sa existe decalaje intre ratele somajului intre femei si barbati sau in privinta reprezentarii in viata politica, in sfera deciziilor economice sau la nivel administrativ. E un cumul de factori care impiedica promovarea coerenta si concreta a drepturilor femeilor in societate. E un context care favorizeaza acest apogeu al discriminarii - violenta de gen. Si trebuie sa actionam impotriva tuturor acestor elemente care perpetueaza vulnerabilitatea femeilor.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Comunicat PNL Botoșani: 15 ianuarie 1850 - 15 ianuarie 2021, 171 de ani de eternitate eminesciană
Deputatul Grațiela Gavrilescu anunță înființarea Grupării parlamentare umaniste social-liberale
Dan Șlincu: „Guvernarea PNL-USR-UDMR, după ce a lăsat fără acces la educație zeci de mii de copii, a pus peste noapte politruci la conducerea unităților de învățământ”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR trebuie să plece de la guvernare pentru că a mințit românii! Uniunea Salvați-i pe Români de USR-PLUS!”
Comunicat PNL Botoșani: Vinovat de situația dezastruoasă de la Nova Apaserv este PSD Botoșani, în frunte cu cei care au condus în ultimii ani Consiliul Județean
Europarlamentarul umanist Maria Grapini condamnă “amestecul grosolan al politicului în Educație!”
Comunicat Marius Budăi, PSD: „USR și PNL au pus la pământ sănătatea și asistența socială din prima lună de guvernare! Tăieri de venituri și zero finanțare pentru centrele de imunizare”
Comunicat - Dan Șlincu, deputat PSD: „Guvernarea PNL trebuie să aloce fonduri pentru asfaltarea DN 29A Dorohoi-Suceava”
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-6.63 °C
Minim: -10.31 °C
Maxim: -6.03 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
1921
Protest fără precedent al polițiștilor botoșăneni. Acuzații grave la adresa șefilor
1799
ANUNȚ – Spitalul municipal Dorohoi efectuează investigații medicale pentru determinarea COVID-19
1045
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
779
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
651
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
460
DOROHOI – Patru cazuri noi de infectare. Vezi rata de incidență
408
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
396
Tragedie la Văculești. Bărbat strivit de propria mașină
318
Apel către populația care se încadrează în etapa a II-a a vaccinării anti-Covid
259
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord