Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Comerciant din Piaţa centrală din Dorohoi în război cu autorităţile locale. Ameninţă că va apela la justiţie
Dan MăzurașuData 24.07.2020 - 08:55:11
Local
Cătălin Rusu în război cu administraţia publică locală dorohoiană
Un comerciant din Piaţa centrală din Dorohoi a declarat război conducerii pieţii şi primarului municipiului după ce i-a fost respinsă cererea de a instala trei mese în faţa bistroului pe care îl administrează. Asta, după ce, iniţial, i se permise-se să monteze respectivele mese însă ulterior, măsura a fost revocată pe motiv că a blocat calea de acces către spaţiile comerciale din vecinătate.
DISTRIBUIE           

Comerciantul spune că-i va acţiona în instanţă pe cei responsabili, mai precis pe directorul Administraţiei Pieţelor şi Oborului, Sava Apăştinei şi pe primarul municipiului, Dorin Alexandrescu. Însă, până atunci, a scris un memoriu către Consiliul Local Dorohoi, în care explică situaţia în care se află şi cum s-a ajuns aici, memoriu prin care solicită ajutorul aleşilor locali dorohoieni.

De partea cealaltă, Sava Apăştinei, directorul Administraţiei Pieţelor şi Oborului, spune că nu i-a mai permis instalarea meselor din cauză că bloca calea de acces şi ca urmare, „mi-au sărit ceilalţi comercianţi în cap”. Nu în ultimul rând, Sava Apăştinei declară că în spatele acţiunilor comerciantului stă „cineva, probabil din cadrul autorităţii publice locale, care îi spune ce să facă”, fără a preciza însă la cine face referire.

Cătălin Rusu administrează un bistro situat pe una din laturile gangului din Piaţa centrală, spaţiu închiriat de la Administraţia Pieţelor şi Oborului Dorohoi. El spune că din cauza pandemiei, domeniul în care activează, cel de alimentaţie publică, a avut cel mai mult de suferit.  „Activitatea noastră în interiorul localului este practic interzisă cu o singură excepţie (dacă locaţia dispune de mese în exterior) ... şi după 3 luni şi jumătate în care am stat închişi cu desăvârşire … impuşi fiind de drama prin care trecem, am hotărât să ne reluăm activitatea de la 1 iulie şi să încercăm să oferim vânzarea la pachet ca şi alternativă la a sta cu mâinile în sân şi a aştepta ajutoare de la stat ...

În consecinţă am solicitat (şi prin cerere scrisă şi în mod verbal) d-nului director al pieţii şi d-nului primar al municipiului, acceptul administraţiei locale de a amplasa (în mod provizoriu, doar pentru această perioadă a pandemiei), 3 mese în faţa intrării în localul nostru ptr. a oferi clienţilor noştri şi un loc minim şi decent de a se aşeza în mod civilizat şi a consuma produsele noastre în loc să stea pe bordurile şi treptele pieţii ca într-o ţară din lumea a treia ... Prima discuţie am avut-o cu domnul director al pieţii care a ezitat din capul locului să rezolve problema (i s-a părut extrem de complicată), ba chiar m-a acuzat în faţa subordonaţilor că întreaga locaţie pe care o administrez e construită pe baza unor HCL-uri ilegale, că ştie el o grămadă de detalii incriminatorii, etc... Rog pe această cale ca acest domn să argumenteze în faţa dumneavoastră (a consilierilor locali, n.r.) aceste acuzatii, pe care mi le-a făcut public ptr. că sunt calomnioase, grave şi inacceptabile. În concluzie, faptele deja au luat o turnură complicată, mi-a întors spatele şi m-a trimis la domnul primar al municipiului. În urma mai multor încercări de a-l găsi … am ajuns în final să vorbesc şi cu dânsul ... mi-a înţeles relativ uşor problema ... l-a chemat şi pe administratorul pieţii şi în biroul domnului primar unde eram toti trei, am primit acordul verbal al dânşilor de a folosi provizoriu, această cale de circulaţie, ba chiar şi recomandarea explicită a domnului primar de a separa primul rând de tarabe, de aceste 3 mese ale noastre, cu o prelată sau gărduţ ptr. a delimita perimetrul şi a oferi o intimitate civilizată şi de asemenea distanţarea socială aşa cum legea de fapt o şi impune”, se arată în memoriul scris de Cătălin Rusu către consilierii locali.

Cătălin Rusu îşi continuă povestea arătând că, pe baza acordului verbal făcut de primarul Dorin Alexandrescu şi şeful pieţii, pe data de 2 iulie a instalat cele trei mese, a mutat taraba din faţă cu 35 de centimetri şi a montat un gard din prelată înalt de un metru.

"Dar nu mică mi-a fost surpriza în ziua următoare, vineri 3 iulie, să găsesc mesele răsturnate, scaunele demontate, prelata smulsă şi făcute toate grămadă în faţa uşii .... din ordinul directorui pietii şi cu acceptul domnului primar (bănuiesc), care cu o zi în urmă mi-au dat împreună acordul ptr. a face acest amplasament provizoriu. În fața acestei surprize eu personal, am rămas profund răvăşit şi aproape am ajuns la criză de nervi, şocat fiind de întorsătura situaţiei”, mai relatează Cătălin Rusu în memoriu.

Deşi a încercat să discute cu şeful pieţii şi primarul municipiului, să afle ce i-a determinat să-şi schimbe poziţia în doar cîteva ore, Cătălin Rusu spune că i-a fost imposibil, “...au fugit literalmente din faţa mea sau mai bine spus mi-au întors spatele în mod faptic şi situația a degenerat în acest conflict aproape personal şi direct”.

Cătălin Rusu se simte cu atât mai nedreptăţit cu cât alţi comercianţi din piaţa Dorohoi depăşesc limita tarabelor şi cei din conducerea pieţii nu au nicio reacţie.

Mai mult, pe data de 26 iunie, în Consiliul Local Dorohoi a fost votată o hotărâre prin care s-a aprobat darea în folosinţă gratuită a unor suprafeţe de teren de maximum şase metri pătraţi pentru amplasarea de mobilier mic (mese, scaune) în apropierrea unităţilor de alimentaţie publică pentru perioada 1 iulie – 15 septembrie. Hotărârea a fost dată tocmai pentru a veni în sprijinul comercianţilor din domeniul alimentaţiei publice, loviţi grav de pandemie.

“Dar pe cine intereseaza asta ?? Nicidecum pe domnul Administrator al pieţii care calcă în picioare totul: hotărâri, acord verbal, bun simţ şi guvernează ca într-o republică bananieră cu bâta, cu forţa şi doar după bunul lui plac. E O RUŞINE . Am aproape 50 de ani dar niciodată nu am ajuns să fiu discriminat cu o asemenea ură, aproape să fiu linşat în propria mea ţară şi de proprii mei concetăţeni care de la înălţimea unor funcţii îşi permit să-şi batjocorească semenii. În străinătate am trăit aproape trei ani fără documente de identitate, doar cu un număr de străin şi ...aşa ...intram în primărie, eram ascultat, îndrumat, depuneam o cerere şi am primit de fiecare dată conform legilor, toate drepturile mele. Când am îndeplinit condiţiile, am fost onoraţi chiar şi cu naţionalitatea spaniolă la toată familia … deci am ajuns să fim consideraţi EGALI ÎN DREPTURI ŞI ÎNDATORIRI. Nu mă simt în Mun. Dorohoi că am revenit ACASĂ ... şi v-am expus pe larg, argumentat … de ce .... mă opresc aici .....”, a mai scris Cătălin Rusu în memoriu.

Dacă principalele acuzaţii ale acestuia se îndreaptă împotriva directorului Administraţiei Pieţelor şi Oborului, nici primarul Dorin Alexandrescu nu scapă de reproşurile şi acuzaţiile acestuia. Cătălin Rusu spune că este hotărât să-l dea în judecată pe primar.  Eu mă simt abuzat în ţara mea de persoane care ar trebui să fie în slujba noastră, care ar trebui să ne ajute, nu să ne încurce şi să ne pună beţe în roate. Îl voi acţiona în judecată pe primar pentru că nu a aplicat hotărârea de Consiliu Local şi m-a ţinut cu firma închisă. HCL prevede că se dă 6 mp pentru terasă, pe perioada pandemiei....Mie nu a vrut să-mi respecte hotărârea. Acum mă trimite să fac un al proiect de Consiliu Local. De ce, este deja o HCL. O lună de zile am pierdut. Vreau să-i cer despăgubiri pentru perioada în care mi s-a încălcat dreptul de a avea câteva mese afară. Voi contacta un avocat specializat pe aceste probleme”, a mai declarat Cătălin Rusu.

Contactat de Realitatea Dorohoiană, Sava Apăştinei, directorul Administraţiei Pieţelor şi Oborului a avut o reacţie pe care o redăm integral:

„În primul rând, el a vrut să ocupe o cale de acces care duce spre celelate magazine din apropiere. I s-a dat aceptul ca să pună două mese aşa cum au pus şi alţii. Dar el a venit seara şi a ocupat tot spaţiul, a pus o prelată, a împins tarabele din vecinătate. Nu era problema că a împins tarabele cu 35 de centimetri. A doua zi, când am văzut ce a făcut, calea de acces către celelalte magazine fiind blocată, i-am luat mesele şi i le-am aşezat frumos acolo. Nu i-am demontat, mese, scaune aşa cum acuză. Ulterior a venit cu scandal... Propriu zis el este ajutat... de cineva, probabil din cadrul autorităţii publice locale, care îi spune ce să facă. Nu spun de către cine,  nici nu mă interesează. A făcut o hârtie prin care mă face în toate felurile, mă jigneşte, spune că am incapacitate de organizare, mai multe aspecte jignitoare. Eu am făcut un punct de vedere pentru Consiliul Local. Eu nu pot să fiu de acord să închid calea de acces. Mi-au sărit în cap ceilalţi comercianţi, că a fost blocată calea de acces. Eu am acceptat două mese, să iasă un pic pentru clienţi. Dar pentru el nu a fost suficient. Aduce tot felul de acuze, legate de rromii din faţa localului, că se fumează pe acolo şi altele. El vrea mai mult. Dar eu ştiu un lucru. Eu trebuie să respect un regulament, aprobat în CL, care spune că poate să beneficieze de trei metri pătraţi, (şase metri pătraţi conform HCL NR. 132 din 25.06.2020, n.r.) în afara fiecărui spaţiu. I-am acceptat asta, i-am zis, pune două mese acolo. Dar pentru el nu este suficient, el vrea mai mult. Mai mult, în adresa către CL el spune că a plătit zeci de mii de euro pentru îmbunătăţirea spaţiului. În realitate, el în 2017 avea datorii mari la noi, suma exactă nu o ştiu, în jur de 45000 de lei. Printr-o hotărâre de CL i s-a aprobat să facă nişte investiţii în spaţiul comercial şi i s-a compensat cu chiria, fapt acuzat acum de Curtea de Conturi. Când s-au făcut aceste lucruri eu nu eram aici.

Eu nu am nimic cu el ca persoană, cu toate că el mi-a adus toate jignirile. Eu refuz să îi răspund în acelaşi fel”.

Acum Cătălin Rusu aşteaptă să participe la şedinţa ordinară de Consiliu Local care se va desfăşura pe data de 30 iulie, unde îşi va susţine cauza în faţa consilierilor. „În concluzie la toata aceasta plângere aici expusă în detaliu ptr. a ilustra cu obiectivitate situaţia pe care în mod dramatic o trăim, vă solicităm dumneavoastră, Consiliului Local al Mun. Dorohoi, să îndreptaţi acest abuz. Dorim rezolvarea situaţiei de formă definitivă ptr. totdeauna, nu gratis cum folosesc alţii, noi suntem dispuşi să plătim arenda, chirie … şi ptr. aceasta solicităm acordul d-voastră de a ne concesiona aceşti metri de teren situat în faţa localului nostru = mărul discordiei .. (de la intrare şi până la primii stâlpi ai acoperişului ... (2,5 metri în faţa şi 4 metri lăţimea fațadei = circa 10 metri pătraţi) ptr. a putea dispune de o intrare delimitată, intimă , curată, aşa cum în toată lumea civilizată există (adică fiecare local de alimentaţie publică) /restaurant/bar etc. dispune şi de câţiva metri pătraţi în fața intrării ptr. a oferi clienților o primire şi un confort pe măsură”.

 

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Dorohoienii de pe strada Grigore Ghica nu vor avea apă la robinete, mâine, 20 ianuarie, din cauza unei avarii
Locuințe salvate de pompieri
Locuință distrusă la Mileanca de jarul căzut din sobă - VIDEO
Recomandările pompierilor pentru zilele geroase care urmează
Adăpost de păsări aprins de un scurtcircuit. 6000 de pui au murit în incendiu
Acțiuni ale polițiștilor privind prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS COV 2
La un pas de dezastru. Nu aprindeți focul cu benzină!
Protestele din această săptămână, ale sindicaliștilor botoșăneni, supravegheate de jandarmi
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-4.73 °C
Minim: -8.69 °C
Maxim: -0.49 °C
Cele mai citite
DOROHOI – Fără apă la robinete, mâine, în cartierul Plevna, în urma unei avarii
2017
Viceprimarul Dorohoiului în carantină!
761
Dorohoian de 90 de ani găsit mort în propria casă
565
DOROHOI – Se deschide Centrul comunitar de vaccinare. Este al doilea spațiu cu această destinație, după cel inaugurat în incinta Spitalului municipal
434
Tragedie la Dorohoi - Femeie de 70 de ani decedată în această seară, cel mai probabil asfixiată. Pompierii au intrat în apartament prin balcon
430
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
303
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
302
ACS Juniorul Dorohoi face ÎNSCRIERI
242
Bărbat arestat pentru 30 de zile, pentru viol
217
Dorohoienii de pe strada Grigore Ghica nu vor avea apă la robinete, mâine, 20 ianuarie, din cauza unei avarii
212
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
DAS Dorohoi - ANUNŢ privind acordarea tichetelor sociale
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări
Anunț Primăria Dorohoi – LICITAȚIE cu strigare pentru vânzarea unor terenuri
Anunț - ANGAJĂRI la Spitalul municipal Dorohoi
Administrația Piețelor și Oborului Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI spații/terenuri (domeniul PRIVAT)
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord