Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Coaliția pentru Educație solicită acțiuni concrete pentru rezolvarea problemei școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte
Realitatea DorohoianăData 18.01.2020 - 21:35:15
Educatie
Foto generic
Organizațiile membre ale Coaliției pentru Educație fac apel la Executiv, Ministerul Educației și Cercetării și la autoritățile locale pentru ca, împreună, să rezolve de urgență problema școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte. Au trecut 9 luni de la fatidicul accident prin care un copil de 3 ani a murit într-o unitate de învățământ cu grup sanitar neconform și amplasat în exteriorul construcției unității de învățământ. Suntem la un pas de tragedia de a pierde alte vieți în fiecare zi. Timpul descinderilor mediatice și a proiectelor pe hârtie trebuie să ia sfârșit.
DISTRIBUIE           

Școlile și grădinițele cu WC-urile în curte TREBUIE să fie modernizate, fie închise, fie înlocuite cu construcții noi.Recenta descindere a d-nei ministru Monica Anisie din păcate nu reflectă o noutate nici pentru domnia sa, nici pentru organizațiile membre ale Coaliției și nici pentru cetățenii acestei țări. În mai 2019, Ministerului Educației și Cercetării anunța asumarea unui Program Național de instalare de grupuri sanitare ceea ce presupunea alocarea a 64,9 milioane de lei către 858 de scoli care au toaleta în curte, fără apă și canalizare. Ce s-a întâmplat cu acel program? Care au fost și sunt acțiunile Ministerului Educației și Cercetării cu privire la funcționarea și implementarea acelui program. Ne-a fost tuturor clar că descentralizarea și autoritățile locale nu reușesc să soluționeze aceste probleme, iar acest program era gândit tocmai pentru a rezolva mai rapid această problemă. Timpul descinderilor cu presa și a proiectelor pe hârtie trebuie să aibă un sfârșit. Așteptăm proiecte concrete și cu rezultate immediate, care să asigure, în primul rând, siguranța copiilor în școli și în al doilea rând condiții de minime igienă, Diana Certan, membră Consiliul Director al Coaliției pentru Educație.

Au trecut deja 9 luni de când o țară întreagă a fost afectată de moartea copilului de 3 ani și durerea părinților acestuia. Am avut speranța că instituțiile responsabile au înțelepciunea necesară să rezolve această problemă. Am spus-o și în aprilie 2019 și o repetăm și acum: Oricât de mult am fi pe terenși avem organizații care inclusiv au construit sau renovat infrastructură educațională -, realitatea este că ONG-urile nu își pot asuma această responsabilitate. Suntem în 2020, iar situația în care suntem este responsabilitatea directă a unui sistem slab gestionat și subfinanțat, și în nici un caz doar a unui cadru didactic și director.

Doar expunerea mediatică nu aduce soluții acestor comunități/școli, directori și profesori care sunt prinși la mijloc și care au nevoie de acțiuni concrete. De aceea, Federația Coaliția pentru Educație solicită public d-nei ministru Anisie să ofere informații cu privire la acțiunile concrete cu privire la soluționarea acestei probleme, care de altfel ar fi trebuit să fie una din prioritățile zero ale prezentului mandat, dat fiind că vorbim de punerea în pericol a dreptului la viață a copiilor. Aceste școli nu trebuie să funcționeze astfel și numai printr-un program național cu mecanisme clare și norme de implementare imediată această problemă poate fi soluționată având în vedere capacitatea slabă administrativă la nivel local.

În acest sens Coaliția pentru Educație face o solicitare publică și cere Ministerului Educației, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, furnizarea următoarelor informații:

  • Care este strategia, acțiunile concrete și calendarul d-nei ministru Monica Anisie cu privire la soluționarea problemei unităților școlare cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ?
  • Care este stadiul de implementare a Programului național de amenajarea și asigurare a toaletelor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat demarat de Ministerul Educației și cercetării în mai 2019? Câte, din cele 858 de școli prinse în program în 2019, dețin în acest moment grupuri sanitare corespunzătoare și funcționează conform normelor?
  • Care este numărul de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ în ianuarie 2020? Care este situația lor pe fiecare județ?
  • Ce demersuri concrete urmează a fi făcute pentru a moderniza și restul de 631 de școli (diferența dintre totalul școlilor neconforme 1489 și cele 858 deja finanțate) care nu au fost prinse în schema de finanțare lansată anul trecut?
  • Din ce fonduri se va face modernizarea și care sunt autoritățile implicate în soluționarea în totalitate a acestei situații?

 

Despre Federația Coaliția pentru Educație

Fondată în iunie 2015, Federația Coaliția pentru Educație reunește organizații neguvernamentale active în domeniu și își propune să coaguleze energii și resurse pentru a susține dezvoltarea școlii în care fiecare vrea și poate să își împlinească potențialul (www.coalitiaedu.ro).

 

Sursa: Comunicat de presă

Comentarii


Articole din aceeași categorie
VIDEO&FOTO - Eveniment cultural remarcabil găzduit de Casa Municipală de Cultură: "Din Dorohoi, lumea se cucerește ușor!" - Expoziție de pictură dedicată pictorului dorohoian Ion Murariu
FOTOGALERIE - Sfântul Ioan Iacob prăznuit la Seminarul Teologic Dorohoi
COMUNICAT: ÎPS Teofan va sluji la hramul de vară al Seminarului, anunţă Pr. Prof. Constantin Muha, directorul instituţiei de învăţământ dorohoiene
INVITAȚIE la hramul de vară al Seminarului Teologic “Sf. Ioan Iacob” Dorohoi
Patriarhul Teoctist comemorat în comuna natală
DOROHOI - Galeria de Artă „Minerva”, spaţiul virtual unde puteţi descoperi opere găzduite de Casa Municipală de Cultură - FOTOGALERIE
PS Calinic Botoșăneanul, noul Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani face recrutări. Alege să fii salvator!
Vremea în DOROHOI
Senin
20.91 °C
Minim: 16.88 °C
Maxim: 26.79 °C
Cele mai citite
Valentin Ostafi este candidatul Alianţei 2020 USR PLUS pentru funcţia de primar al Dorohoiului
2831
Comandantul pompierilor dorohoieni a acordat primul ajutor victimelor unui accident rutier
1678
FOTO - Dezinsecţie din avion, în această seară, în Dorohoi. Vezi cât a costat!!!
1147
Tânăra din Dorohoi dată dispărută a fost găsită
1005
Femeie ucisă cu toporul de către concubin, la Carasa, comuna Corlăteni
871
Comunicat Primăria Dorohoi - Continuă proasta gestionare a furnizării de apă de către NOVA APASERV Botoșani, în municipiul Dorohoi
858
Primarul Alexandrescu a semnat astăzi contractul de execuţie pentru construirea Grădiniţei nr. 5. Toate grădiniţele din Dorohoi sunt în prinse în programe de reabilitare, modernizare şi construcţie
523
Arma identificată în comuna Corlăteni, în urma unor percheziții
423
Taximetriştii din Dorohoi şi Botoşani şi trecerile la nivel cu calea ferată, în atenţia poliţiştilor. Au fost aplicate sancţiuni de peste 5800 de lei
344
Dorohoi, Botoşani, Flămânzi, dar și 13 comune din județ rămân mâine fără apă, din cauza unei avarii
308
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
ANUNŢ PRIMĂRIA DOROHOI – Licitaţie publică cu strigare pentru vânzarea unui teren
ANUNŢ - Firmă de construcţii din Dorohoi, angajăm inginer devizier
REVENIRE - Direcția Administrației Piețelor și Oborului: Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT)
Comunicat Primăria Dorohoi: Măsuri impuse în contextul răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 începând cu data de 1 august 2020
Direcția Administrației Piețelor și Oborului - Anunţ de participare la licitaţie pentru ÎNCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT )
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord