Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Băsescu: În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil. Apelul preşedintelui către Moscova şi Washington
Data 04.05.2014 - 18:10:37
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei, însă în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.
DISTRIBUIE           
Declaraţiile preşedintelui:

- România este un susţinător fără rezerve al integrităţii teritoriale a Ucrainei. Din păcate lucrurile se complică şi în momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica în Ucraina un început de război civil.

-
În mod categoric Guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea instituţiilor statului. În acelasi timp, numărul mare de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii.

- Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv. Credem că propunerea doamnei Ashton de a se forma urgent o comisie de anchetă este absolut necesară.

- Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington este unul care nu va duce nicărieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil. Propunerea pe care o fac în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să-şi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu incepe un dialog, riscul de război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple.

- Lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei. Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, dar România poate fi foarte puternic afectată de instabilitatea generată de un război civil în Ucraina.

- Aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului făcute cu lejeritate într-o campanie prezidenţială pe care o desfăşoară, dar care nu pot fi incluse în zona grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile. Una dintre afirmaţii a fost că ne paşte un război, ceea ce are un lucru bun, că se dă de lucru industriei de apărare. Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri: România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte către o astfel de întâmplare, către un astfel de risc. Niciun element de analiză nu acoperă afirmaţia pe care a făcut-o premierul, ieri, la Craiova.

- România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune, pentru că oricând NATO poate primi o misiune de menţinere a păcii în regiune printr-o hotărâre a Consiliului de Securitate.

- Cred că ceea ce ar trebui să îl preocupe pe premier pentru a ajuta Republica Moldova este să treacă de la vorbe la fapte. Dacă vrea să apere Republica Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.

- S-a exagerat cu concentrarea Guvernului pe campania electorală.

Întrebat la conferinţa de duminică dacă s-a făcut o analiză privind posibilitatea chemării rezerviştilor sub arme, şeful statului a precizat că aceasta s-a făcut la ultimul CSAT.

- Analiza s-a făcut încă din CSAT-ul trecut (...) Nu este un lucru excepţional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar în plus au fost şi nişte faze de reacţie ale NATO. Nu numai România a făcut acest lucru, ci toate statele membre NATO. Sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia. Nu ne punem problema rechemării, deocamdată avem evaluări. V-am spus, nu există un pericol ca un stat membru NATO să fie atacat. Dar evaluările se fac, şi confom legii române, şi conform procedurilor NATO.

Despre apariţia cu tricoul cu incripţia PMP:

- Am dreptul să mă îmbrac cum vreau. Voi vota Partidul Mişcarea Populară.
Comentarii


Articole din aceeași categorie
Autoturism căutat de autoritățile din Italia, depistat la graniță
Circulație în siguranță pe timp de iarnă – Recomandările polițiștilor rutieri!
Test PCR fals, descoperit la controlul de frontieră
Cetăţean depistat la frontieră cu test PCR fals, cercetat pentru fals material şi uz de fals
La plimbare cu un autovehicul fără drept de circulaţie în România
Muniție letală, ascunsă şi nedeclarată, descoperită la frontiera de est
A falsificat un test PCR, pentru a nu sta în carantină
Cetățean din R. Moldova căutat de autorităţi, reţinut la controlul de frontieră
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-1.72 °C
Minim: -3.4 °C
Maxim: 1.82 °C
Cele mai citite
40 de arbori de mici dimensiuni tăiați, de doi inconștienți, la Ibănești. Jandarmii le-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală
1767
UPDATE [email protected] - Sicriul cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani
1767
VIDEO&FOTO - Un ultim omagiu adus medicului Ovidiu Alexa de către colegii din Spitalul Municipal Dorohoi. Înmormântarea are loc astăzi la Cimitirul Pacea din Botoșani
1716
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
1347
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
701
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic pentru județul Botoșani, pentru următoarele două zile
500
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
399
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
380
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec
315
Incendiu la Vlăsinești, provocat de joaca unui copil cu focul - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări. Vezi despre ce posturi este vorba
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează consilier
Scrisoare de mulțumire din partea conducerii Spitalului Municipal Dorohoi adresată sponsorilor, colaboratorilor și pacienților
Mesaj de condoleanțe din partea Organizației Județene a PSD Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord