Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
ANALIZĂ: Acordurile de asociere nu se aplică în mod direct Transnistriei şi Crimeei
Data 27.06.2014 - 06:52:55
Liderii UE au semnat vineri înainte de prânz un acord de asociere (AA) cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia care nu se aplică în mod direct teritoriilor disputate Transnistria, Crimeea, Osetia de Sud şi Abhazia, relatează AFP, care prezintă succint iniţiativa Uniunii şi consecinţele ei.
DISTRIBUIE           
Liderii UE au semnat vineri înainte de prânz un acord de asociere (AA) cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia care nu se aplică în mod direct teritoriilor disputate Transnistria, Crimeea, Osetia de Sud şi Abhazia, relatează AFP, care prezintă succint iniţiativa Uniunii şi consecinţele ei.

- De ce a luat UE această iniţiativă fără precedent?

Acordul de Asociere (AA) permite ancorarea acestor ţări la Uniune, fără să le ofere perspectiva de a adera la blocul european.

Catalogat drept "inovator şi ambiţios" de către Comisia Europeană, care l-a negociat începând din 2007, AA creează cadrul unei cooperări aprofundate, între altele în sectoarele energetic, al justiţiei, politicii externe, vizelor şi culturii. Ţările semnatare se angajează în primul rând să respecte statul de drept şi să lupte împotriva corupţiei.   Ambiţia UE este să creeze o zonă de liber-schimb în care să intoducă norme comune.

- Ce consecinţe economice se aşteaptă?

Cele trei ţări semnatare vor obţine un acces privilegiat pe Piaţa Internă a UE, "cea mai mare piaţă unică din lume", de 500 de milioane de consumatori. Exporturile ucrainene ar putea să crească cu peste un miliard de euro pe an, mai ales în domeniile textil, alimentar sau al oţelului, ceea ce va alimenta creşterea economică a ţării cu 1% potrivit unui studiu UE.

În schimb, Chişinăul, Tbilisi şi Kievul se angajează să efectueze reforme profunde, care s-ar putea dovedi dificile din punct de vedere social şi politic.

Pentru UE, beneficii comerciale sunt aşteptate să apară pe termen lung, însă în următorii ani iese în pierdere. Uniunea a promis un program de ajutorare vast - în valoare de 11 miliarde de euro numai pentru Ucraina.

Pe termen lung, UE "va fi nevoită să depună un efort susţinut pentru a-şi ajuta ţările (membre) să efectueze reforme dureroase - iar reforma principală va avea loc în sectorul energetic - cu scopul de a-şi face statele mai puţin vulnerabile la presiuni ruseşti", avertizează Judy Dempsey de la Institutul Carnegie Europe.

- Semnarea AA poate tensiona şi mai mult relaţiile cu Rusia?

La Bruxelles domneşte prudenţa, după ce experţii nu au prevăzut absolut deloc că AA, care urma să fie semnat iniţial la sfârşitul lui 2013, va declanşa grava criză ucraineană.

După şase luni, Rusia pare că a conştientizat faptul că nu putea să împiedice cei trei foşti sateliţi sovietici să semneze AA, după ce a încercat să exercite presiuni asupra lor interzicând importurile de vin moldovenesc sau ciocolata ucraineană Roshen.

Pe plan economic, Moscova a avertizat că va adopta "măsuri de protecţie" în cazul se va dovedi că acordul dăunează economiei ruse. Ea se teme de un aflux de produse din UE pe teritoriul rus, via Ucraina.

În pofida rezervelor pe care le are, Moscova a acceptat să înceapă negocieri cu Bruxellesul şi Kievul, începând de la 11 iulie, asupra condiţiilor aplicării AA. Până în prezent, UE "nu a putut să dovedească avantajele" pe care le-ar putea obţine Rusia, a subliniat Ministerul de Externe.

- Cele trei ţări vor fi libere să-şi continue relaţiile cu Rusia?

Da, sunt de părere experţi UE, care denunţă jumătăţile de adevăr spuse de Moscova pe această temă.

Însă, semnând AA, cele trei ţări nu se mai pot alătura proiectului Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) pe care încearcă să-l pună pe picioare Moscova cu vecinii ei. "Cele două sunt incompatibile", a declarat un oficial UE. Şi asta pentru că singurele două ţări care s-au alăturat UEE până în prezent - Belarusul şi Kazahstanul - nu sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

- AA se va aplica în teritorii disputate precum Crimeea?

Nu, nu se va aplica. La 23 iunie UE a interzis în mod oficial importurile de bunuri din Crimeea, a cărei anexare de către Rusia nu o recunoaşte. Numai produsele din Crimeea autorizate de către autorităţile de la Kiev vor fi acceptate pe teritoriul UE.

Societăţile din Transnistria, o regiune separatistă prorusă moldovenească, şi cele din Osetia de Sud şi Abhazia, regiuni separatiste proruse georgiene cărora Rusia le-a recunoscut independenţa, nu vor beneficia de avantajele comerciale legate de AA.

SursaMEDIAFAX
Comentarii


Articole din aceeași categorie
ACUM: Luptă disperată cu flăcările la marginea Botoșaniului. Case și depozite cu cherestea la un pas de dezastru. Flăcările s-au extins pe zece hectare - VIDEO&FOTOGALERIE
Minora din Botoșani, dată dipărută, a fost găsită
Minoră din municipiul Botoșani dispărută de la domiciliu. Polițiștii cer sprijinul cetățenilor pentru găsirea acesteia
Campionul botoșănean Iulian Rotariu a plecat spre Cercul Polar, pentru un nou ultramaraton
Tragedie: Femeie cu probleme locomotorii arsă de vie în incendiul care i-a mistuit casa - FOTO
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
CODUL GALBEN de vânt, pentru județul Botoșani, prelungit
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
-1.72 °C
Minim: -3.4 °C
Maxim: 1.82 °C
Cele mai citite
40 de arbori de mici dimensiuni tăiați, de doi inconștienți, la Ibănești. Jandarmii le-au întocmit acte de sesizare a organelor de urmărire penală
1767
UPDATE [email protected] - Sicriul cu trupul neînsuflețit al medicului Ovidiu Alexa a ajuns la Botoșani
1767
VIDEO&FOTO - Un ultim omagiu adus medicului Ovidiu Alexa de către colegii din Spitalul Municipal Dorohoi. Înmormântarea are loc astăzi la Cimitirul Pacea din Botoșani
1716
Administratorul public al municipiului Dorohoi va deveni subprefect al județului
1347
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
701
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic pentru județul Botoșani, pentru următoarele două zile
500
Familii din Grivița și Dumbrăvița la un pas să rămână fără case din cauza incendiilor!
399
Bucăți de tablă de pe acoperișuri luate de vânt. Pompierii au intevenit
380
Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: Anca Mizumschi și Matei Vișniec
315
Incendiu la Vlăsinești, provocat de joaca unui copil cu focul - FOTO
285
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Primăria Dorohoi - ANUNȚ DE LICITAȚIE VÂNZARE, doar domeniu privat
Spitalul Municipal Dorohoi face angajări. Vezi despre ce posturi este vorba
DOROHOI - Direcția de Asistență Socială angajează consilier
Scrisoare de mulțumire din partea conducerii Spitalului Municipal Dorohoi adresată sponsorilor, colaboratorilor și pacienților
Mesaj de condoleanțe din partea Organizației Județene a PSD Botoșani
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord