Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: [email protected], Telefon: 0331.402.010
Șezătorile Iei, marca OFSD Botoșani, au ajuns la a IV-a ediție - FOTOGALERIE
Realitatea DorohoianăData 24.06.2021 - 11:58:39
Politic
Istoria unui neam, scrisă în pânzele unei cămăși. Pornind de la acest gând, Organizaţia Femeilor Social Democrate din Botoșani a organizat și în acest an Șezătorile Iei, eveniment care, cu determinare și datorie față de frumosul neamului românesc, a ajuns la cea de-a IV-a ediție.
DISTRIBUIE           

Ca în fiecare an, de Sânziene, sărbătorim și Ziua Iei, zi care subliniază importanța păstrării tradițiilor, zi în care ne conectăm cu obiceiurile strămoșești, zi în care ne încărcăm cu bucuria și mândria de a purta Ia, un simbol al portului autentic românesc.

Iar doamnele social – democrate au pregătit și în acest an un eveniment special, dedicat Iei - unică în lume.

Astfel, participanții la șezătoare s-au bucurat să descopere unele din cele mai frumoase exponate din cadrul Muzeului Etnografic „Nicolae Costea”, de la Școala George Hazgan din comuna Vârfu Câmpului, un muzeu local ale cărui baze au fost puse în anul 1972. Piesa de rezistență o reprezintă de departe o Ie românească, țesută cu dăruire și talent în urmă cu peste 100 de ani.

Privind acest exponat, am putea spune că ne-am întors în timp, cu trăirile, bucuriile și chiar și tristețile strămoșilor noștri”, a mărturisit una dintre participantele social-democrate.

Aceeași școală găzduiește și o grădiniță minunată, a cărei inimă este, am putea spune, preoteasa și educatoarea Adela Budeanu. Această bijuterie, unde se formează viitoarele generații, unde copiii sunt învățați să respecte valorile românești, a fost admirată de toții participanții Șezătorii.

O astfel de zi, cu o asemenea încărcătură emoțională, nu ar fi fost la fel de frumoasă dacă nu ar fi avut parte și de binecuvântarea preotului care slujește la Biserica Sf. Dumitru din Vârfu Câmpului, Dumitru Budeanu.

Pentru noi, Ia nu este doar un obiect vestimentar ci este legătura cu tradițiile și cu istoria noastră. Această Ie ne face unici în toată lumea. Păstrăm cu sfințenie această zi și ne dedicăm toate eforturile pentru a duce mai departe Șezătorile și de a le transforma, de la an la an, în evenimente tot mai spectaculoase. Anul acesta am alea sa pictăm cea mai mare iei croită la noi în județ, pe care am dăruit-o muzeului local pentru a aminti tuturor vizitatorilor că Ia trebuie să dăinuie etern. Mulțumim doamnei primar Maria Huțu, vicepreședinte al OFSD Botoșani, pentru că a sprijinit acest eveniment plin de bucurie și emoție ”, au declarat femeile social-democrate.

O asemenea zi nu se putea încheia altfel decât cu o șezătoare într-un cadru pur autentic, la Fântâna lui Neica din Pădurea Vârfu Câmpului. Social-democratele botoșănene au dăruit primarului comunei Vârfu Câmpului o carte de onoare și stilouri gravate special pentru Ziua Iei, pentru ca pe paginile albe se aștearnă povești și amintiri ale celor care vizitează așezarea primitoare dintre codru și apele râului Siret.

Sursa: Comunicat de presă

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Prefectul Dan Nechifor: este o zi frumoasă pentru România! Noul președinte al liberalilor va confirma speranțele unei altfel de politici!
Premierul Florin Cîțu este noul președinte al PNL
FOTO - Femeile social democrate sunt alături de preșcolarii din mediul rural
Dan Șlincu: „Profesorii și angajații din învățământ au fost permanent umiliți de guvernanții Dreptei, fiind printre categoriile profesionale cel mai prost plătite!”
Deputat Costel Șoptică, PNL: „ Este una dintre cele mai bune măsuri pe care le-am luat”, referindu-se la adoptarea Legii consumatorului vulnerabil
Lucian Trufin: „Școala și drepturile elevilor botoșăneni tăiate de pe lista de priorități a PNL”
Deputatul Dan Șlicu, mesaj la începerea noului an școlar
ALDE Botoșani - Mistreții distrug munca agricultorilor botoșăneni și nimeni nu ia măsuri pentru a stopa acest lucru!
Sondaj
Vă veți vaccina anti COVID-19, în cadrul campaniei inițiată de Guvernul României?
Vremea în DOROHOI
Parțial Noros
10.06 °C
Minim: 9.76 °C
Maxim: 22.2 °C
Cele mai citite
ALERTĂ! Frați minori din Pomârla dați dispăruți
2777
Zilele Municipiului Dorohoi 2021, sărbătoare în umbra pandemiei
953
Frații minori din Pomârla, dați dispăruți, au fost găsiți
850
Spitalul Municipal Dorohoi – Concurs pentru ocuparea unor posturi vacante
728
Rezultat excepțional pentru micii fotbaliști ai „ACS Juniorul Dorohoi”. Au câștigat trofeul turneului ”Cupa Academicienilor„ de la Năsăud, în fața echipelor din Ardeal - FOTO&VIDEO
710
Anunț - Vând apartament în Dorohoi!
588
Comunicat SVSU Dorohoi – Situația COVID-19 în municipiu - FOTO document
479
Sărbătoare la Mihăileni, odată cu întoarcearea acasă a lui Mugurel Semciuc. Interviu cu vicecampionul olimpic
390
420 de posturi vacante scoase la concurs, prin încadrare directă, la nivelul Poliției de Frontieră Române
354
Elevi și cadre de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut și Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, voluntari în acțiunea de colectare a deșeurilor
308
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunț - Vând apartament în Dorohoi!
Spitalul Municipal Dorohoi – Concurs pentru ocuparea unor posturi vacante
Primăria Dorohoi - Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PRIVAT
Mesaj de condoleanțe – Consiliul Județean Botoșani
Primăria Dorohoi - ANUNȚ desfășurare Nunta de aur 2021
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord