Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Semnal de alarmă tras de PLUS Botoșani: copiii cu CES, o problemă majoră în învățământul de masă
Data 06.11.2019 - 09:13:59
Soarta copiilor cu CES din învățământul de masă nu este nici pe departe una normală. Mii de copii cu cerințe educaționale speciale sunt integrați în învățământul de masă din Botoșani, însă măsurile ce ar trebui să completeze acest pas sunt ca și inexistente. Specialiștii care să-i sprijine pe elevii atipici lipsesc sau sunt foarte puțini, profesorii de la clasă nu sunt informați și nici formați pentru a lucra cu acești copii, astfel încât au de suferit toate părțile implicate în actul didactic: copiii cu CES, elevii fără CES, profesorii și părinții.
DISTRIBUIE           

Situația reală a copiilor cu aceste tipologii de cerințe a fost analizată în cadrul primei dezbateri de politici publice a organizației județene a PLUS ce a avut loc duminică, 3 noiembrie, specialiști din diverse instituții explicând carențele sistemelor și propunând soluții. Au participat psihologi, logopezi, reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională, părinți, cadre didactice și reprezentanți sindicali.

200 de copii cu autism!

Starea de fapt în cifre arată că sunt câteva mii de copii cu CES integrați în învățământul de masă la momentul de față, însă modul în care se face incluziunea reală lasă mult de dorit. Cadrele didactice nu sunt informate asupra tipului de cerințe ale fiecărui copil, nu sunt formate și instruite pentru a ști cum să lucreze cu aceștia, astfel încât copiii să nu devină o povară pentru orele de curs, iar sarcinile educative să nu devină o povară imposibilă pentru copiii cu CES. Un exemplu relevant este cel al copiilor cu tulburări din spectrul autist, o explozie a numărului acestora fiind înregistrată la Botoșani, numărul acestora ajungând în momentul de față la 200, conform specialiștilor DGASPC. Micuții necesită adaptare individuală a terapiilor și a modalităților de lucru la clasă, sistemul didactic, părinții și mediul social fiind, de cele mai multe ori, nepregătit pentru a reacționa măcar acceptabil.

Modificarea legislației, care, spre exemplu, nu face diferență în examinarea copiilor cu CES la examenele naționale, angajarea personalului de specialitate care să sprijine profesorii, aplicarea procedurilor ce în școli există doar teoretic, formarea profesorilor, derularea unor campanii de informare a părinților privind diagnosticarea timpurie, variantele de terapie, școlarizare și sprijin sunt câteva dintre măsurile propuse.

Discuțiile au avut-o ca participantă și pe Daniela Carmen Paraschiv, reprezentanta a Consiliului Național Politici Publice al PLUS, cadru didactic în învățământul liceal bucureștean, care a împărtășit cu botoșănenii o serie de practici menite să faciliteze comunicarea celor implicați în gestionarea problematicii CES.

Documentul realizat în urma discuțiilor, incluzând problemele identificate și soluțiile propuse de specialiști, va fi înaintat autorităților județene și naționale din domeniul educației, în speranța că semnalele de alarmă și soluțiile propuse vor conta în viitoarele decizii din acest domeniu.

Comentarii


Articole din aceeași categorie
Comunicat PMP - Dorohoi, încremenit în trista istorie pesedistă
Comunicat - ALDE Botoșani susține menținerea subvențiilor în agricultură
Comunicat ALDE Botoşani - Irigațiile sunt colacul de salvare pentru agricultorii botoșăneni! - VIDEO
Comunicat ALDE Botoşani - Opriți nedreptatea de la Nova Apaserv Botoșani! Stopați supraîncărcarea facturilor la apă!
Comunicat ALDE Botoşani - Trezirea la realitate, dragi aleși locali! E timpul pentru a mai face mai mult pentru cetățenii cărora le-ați cerut votul!
Comunicat ALDE Botoşani - Opriti circul pe bani publici!
Comunicat ALDE Botoşani – „Terminați cu promisiunile și treceți la fapte”
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în vizită în judeţ - FOTOGALERIE
Vremea în DOROHOI
Posibil Burniță
10.87 °C
Minim: 8.85 °C
Maxim: 14.92 °C
Cele mai citite
Incendiu la marginea Dorohoiului - FOTOGALERIE
1829
Managerul Spitalului Municipal Dorohoi A DEMISIONAT în urma presiunilor
1543
Petiţie online în sprijinul medicului Bogdan Anton, managerul Spitalului Municipal Dorohoi
1304
Autocar distrus într-un incendiu, la Pomârla
1152
Simona Elena, poliţista de frontieră din Dorohoi, onorată de superiori pentru activitatea umanitară desfăşurată
804
SINCERE CONDOLEANŢE!
749
Dorohoienii pot circula fără declaraţie pe proprie răspundere pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului
677
Medicul Bogdan Anton, managerul spitalului dorohoian, răspunde şi el, punctual, acuzaţiilor făcute de şeful liberalilor botoşăneni
566
DOROHOI - Angajaţii primăriei, în frunte cu primarul Alexandrescu, se vor supune termoscanării la intrarea în instituţie
439
Replică a primarului Dorin Alexandrescu la declaraţia senatorului liberal Costel Şoptică, care a cerut demisia mangerului spitalului dorohoian. „Este doar o încercare de a impune și la Spitalul Dorohoi un alt manager, eventual un membru PNL”
408
Arhiva Video
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Grupul umoristic „Lunaticii”, remember la zece ani de la ultimul spectacol - VIDEO&FOTO
ARHIVA VIDEO REALITATEA DOROHOIANĂ – Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, recital incendiar la Dorohoi, în 2013
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Anunţ de participare la licitaţie pentru concesiune bunuri; PUBLIC
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 4
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 3
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 2
Anunţ de participare la licitaţie pentru INCHIRIERI terenuri (domeniul PRIVAT ) - 1
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord