Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Liceul Tehnologic “Alexandru Vlăhuță” Șendriceni, la centenar - FOTOGALERIE
Data 15.10.2019 - 17:27:23
În ziua de vineri 11 octombrie 2019 la Liceul Tehnologic “Alexandru Vlăhuță” Șendriceni, județul Botoșani a avu loc aniversarea a 100 de ani de la înființarea acestei școli. Inițiativa a aparținut directorului școlii-profesor Dumitru Viorel Dohotaru și primarului comunei Șendriceni, domnul Marin Dohotaru.
DISTRIBUIE              

Au fost invitați printr-o scrisoare și nu numai, toți absolvenții acestei școli centenare. Pe scările de la intrare în clădirea Liceului s-a instalat tribuna și microfoanele necesare și tot în fața clădirii au fost așezate zeci și zeci de scaune pentru invitați-foștii elevi ai Școlii normale, dar și actuali elevi ai Liceului agricol.

Am ajuns la fosta noastră Școală normală la orele 10 când a început programul cu slujba de sfințire a două busturi drept recunoștință pentru fostul director, profesorul emerit C.N. Iancu, cel care a fost director și profesor peste un sfert de veac și pentru scriitorul Alexandru Vlăhuță, patronul spiritual al liceului. Slujba duhovnicească a săvârșit-o un sobor de preoți în frunte cu preotul comunei Șendriceni- părintele Marius Onofrei.

Clădirea școlii , înaltă și frumoasă, cu un mare panou pe care erau scrise datele evenimentului, înconjurată de arbori falnici începând din fața clădirii și până la Biserica școlii de lângă lac, cu teren de sport și cu vestita cișmea de la baza dealului la intrarea în curtea școlii, toate neschimbate timp de 100 de ani ne-au încântat!

Așa a început acest eveniment cultural desebit de încărcat cu exprimări istorice, cu multe și adânci emoții și cu un nesfârșțit val de comunicări între semenii cu acceași școală și meserie de-o viață.

După dezvelirea acestor mărturii materiale ale istoriei acestei școli vestite în toată Țara, bustul lui N.C.Iancu și bustul lui Alexandru Vlăhuță, directorul Liceului Tehnologic ”Alexandru Vlăhuță” a preluat și coordonat, alături de primarul comunei, programul acestei manifestări cultural-spirituale de mare însemnătate. După cuvântul prezentat de către domnul Dumitru-Viorel Dohotaru, au urmat la cuvânt primarul Marin Dohotaru și inspectorul general adjunct al Inspectoratului școlar Botoșani,

Un moment deosebit a fost acela când a fost anunțat și ajutat să ajungă la tribuna manifestării profesorul de pedagogie-istorie Constantin Mârț, de 95 de ani - singurul profesor care mai este în viață și care a urcat zilnic la catedra Școlii normale pentru foștii săi elevi care sunt acum la peste 80 de ani. A vorbit mai greu, cu pauze mari, cu vorbe alese și cu o stare de emoții fără limite. L-am avut profesor și când în holul școlii un coleg mi-a spus: ”Uite, acesta este profesorul Mârț”, surprins de imagine, am avut timp doar să-mi spun în gând cât de puternică este trecerea timpului!

Cuvântul foștilor elevi a aparținut domnilor profesori pensionari: Mihai Bejinariu din Câmpulung Moldonenesc, prof. univ. dr. D. Tudose din București, prof. univ. dr. Ciubotariu din Iași, prof. Gheorghe Burac din Botoșani. Profesorul Gheorghe Grigoraș din Dorohoi, căruia i-am fost șef de meditație la Șendriceni, a prezentat monografia școlii “Școala normală/pedagogică de la Șendriceni-Dorohoi(1919-2019), File de monografie” al cărei coautor este împreună cu Marius Onofrei. Volumul cu 997 de pagini cuprinde foarte multe date,fapte și oameni legați prin activitatea lor de această școală centenară. Fiecare cuvânt din această voluminoasă carte monografică, fiecare imagine și fiecare tabel, anexă ori document îmi provoacă stări lăuntrice greu de stăpânit și de explicat! Și în cuvântul unor colegi, și în volumul File de monografie am fost evocați cei trei frați –Mihai, Petru și Luca Bejinariu, fii de țărani din comuna Zamostea care au reușit la admitere și la examenul de absolvire la această vestită școală de învățători din nordul Moldovei, dar și în cariera lor didactică. Din sudul Bucovinei au mai absolvit această școală: prof. Isopescu Heracles-Frătăuții Noi, înv. Cotelban Dumitru-Izvoarele Sucevei, înv. Bărbuță Iustin-Mușenița, prof. Bâtă Vasile, Țicaliuc Ion-Rădăuți, prof. Popescu Victor-Straja, prof. Filip Traian –Vicovu de Jos, prof.Cost Iosif-Siret ș.a.

Am participat la tot felul de întâlniri de promoție la 10, 20,30,…50 de ani de la absolvire la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” și Colegiul Tehnic Rădăuți, dar niciodată nu am fost cuprins de atâta emoție, bucurie, tristețe, interogație sau blocaj în comunicare precum am trăit cele câteva ore la Școala normală de la Șendriceni! O asemenea manifestare culturală, documentară și plină de învățăminte practice ar avea implicații și urmări deosebite dacă ar avea loc la început de carieră! A urmat un program artistic deosebit de adecvat acestei manifestări de evocări și un bufet suedez, cum s-a spus aici de către organizatori ,unde nu se mai terminau discuțiile și nu mai întrai la rând pentru a afla ceva de interes personal ori de interes public.

De neuitat va rămâne pentru toți cei prezenți la această aniversare centenară de la Școala normală Șendriceni programul manifestării care a însemnat cunoaștere, comunicare și comuniune.

(Petru Bejinariu)

Galerie foto realizată cu sprijinul prof. Velea Alexandru Roşca

Comentarii


Articole din aceeași categorie
A fost desemnat câştigătorul Premiului Naţional de poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia
Eminescu sărbătorit la Dorohoi - 15 Ianuarie - ,,Eminescu este chipul infinitului din noi’’
Publicație sportivă relansată la Botoșani
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII
Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni, LicArt
FOTOGALERIE - Concert de colinde, organizat de Seminarul Teologic Dorohoi
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII
CINEMA MELODIA - FILMELE SĂPTĂMÂNII
Vremea în DOROHOI
Noros
-3.36 °C
Minim: -3.79 °C
Maxim: 1.02 °C
Cele mai citite
CONTED Dorohoi trece pe profit
1220
Comemorarea unui an de la trecerea la cele veșnice a domnului Ghiorghi Rotaru, administrator al S.C. Nordic Romar SRL și ctitor principal al bisericii Dealu Mare
630
DOROHOI - Copil accidentat pe trecerea de pietoni
273
COMUNICAT Lucian Trufin: “După 2 ani de tergiversări și contestații Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii ce asigură despăgubirea fermierilor”
177
DOROHOI – Pachete cu produse de igienă personală distribuite prin Direcţia de Asistenţă Socială
157
Accident sângeros la Stăuceni, din cauza ceţii
152
Cum sabotăm fericirea nostră și a celor din jur? Opinia psihologului Andra Tănăsescu
151
Jandarmul de onoare al județului Botoșani în anul 2019
151
Accident rutier la Leorda din cauza unei neacordări de prioritate
147
Peste 1000 de locuri de muncă, puse la dispoziţie de AJOFM, în această săptămână
146
Arhiva Video
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Mesaj de condoleanţe, din partea PSD Botoşani, adresat deputatului Răzvan Rotaru la decesul tatălui
Peste 350 de locuri de muncă oferite de AJOFM Botoşani, la început de an
Nu mai există drumuri judeţene blocate, anunţă Consiliul Judeţean
PRIMĂRIA DOROHOI – ANUNŢ LICITAŢIE
DOROHOI - Semnare contracte subvenție, finanțate în cadrul Concursului de planuri de afaceri Business Start Dorohoi 2019
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord