Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, Email: redactie@realitateadorohoiana.ro, Telefon: 0331.402.010
Gigi Becali invitat la Dorohoi, de un preot
Data 09.12.2019 - 04:58:52
Local
Un cunoscut preot dorohoian i-a adresat invitaţia să vină în municipiul nostru omului de afaceri Gigi Becali. Invitaţia nu a fost total dezinteresată, preotul dorind de la acesta un ajutor financiar pentru ridicarea unei biserici în curtea spitalului din Dorohoi, în prezent, aici funcţionând doar o capelă.
DISTRIBUIE              

Totul s-a întâmplat la mijlocul acestui an, pe Muntele Athos, la schitul românesc Prodromu, unde după o discuţie de mai bine de jumătate de oră, omul de afaceri şi-a arătat disponibilitatea de a vizita zona noastră.

Preotul Teodor Ciurariu, căci despre el este vorba, este de ani de zile un obişnuit al Muntelui Sfânt, el însoţind în multe rânduri pelerinii care doresc să ajungă acolo. Părintele Ciurariu povesteşte că s-a întâlnit cu Gigi Becali şi anul trecut însă abia anul acesta şi-a luat inima-n dinţi şi i-a spus rugămintea.

„M-am întâlnit cu el la Muntele Atos, când am fost în pelerinaj. Am stat de vorbă vreo jumătate de oră. Asta s-a întâmplat de Hramul Icoanei a Maicii Domnului, pe 25 iulie. El vine în fiecare an la acest hram, el fiind sponsor, de fapt ctitor a o parte din mănăstirile de acolo, el este primit oricând cu braţele deschise. M-am întâlnit şi anul trecut şi anul ăsta, când am stat mai mult de vorbă cu el. I-am propus să vină să facă o sponsorizare pentru construirea unei biserici în curtea spitalului Dorohoi. Problema este că, el mi-a zis că nu mai dă bani la biserici din cauză că au fost situaţii când a descoperit că banii nu au fost folosiţi în scopul pentru care i-a dat. Ideea era ca să vină el să vadă, concret, despre ce este vorba la Dorohoi şi pe urmă, dacă reuşesc cumva să-l conving, să-i obţin măcar promisiunea de sponsorizare pentru biserică. El mi-a spus că nu a fost niciodată în zona noastră, a Botoşaniului şi ar vrea să vină”, spune părintele Teodor Ciuariu.

"I-am dat anafură şi el mi-a pupat mîna, într-un gest de smerenie"

Părintele Ciurariu a povestit despre conjunctura în care a ajuns să-l cunoască pe Gigi Becali. Astfel, preotul povesteşte cum, la finalul unei slujbe, Gigi Becali a fost primul care a venit să primească anafura şi într-un gest de creştinească umilinţă, i-a sărutat mâna.

„Mi s-a părut un om deosebit, un bun creştin, un băiat fain. Eu am slujit în noaptea dinainte de hram, în biserica de pe Muntele Atos, la schitul Prodromu şi călugării m-au rânduit ca dimineaţa, la 6.30 – 7.00, să împart eu anafura. Becali a venit primul din toţi cei prezenţi în biserică. Am observat că ceilalţi pelerini prezenţi în biserică îl acceptau ca un lider. Îi spuneau, hai domu Gigi, hai domnu Gigi şi l-au băgat în faţă. Cum spuneam, a venit primul, i-am dat anafură şi el mi-a pupat mîna, într-un gest de smerenie. Mi-a plăcut ca om”, a mai spus preotul Teodor Ciurariu.

Părintele Ciurariu este preot paroh în satul Cobâla, comuna Şendriceni şi preot la Capela din cadrul Spitalului Dorohoi, cu hramul Sf. Nectarie Taumaturgul. Însă unul din visurile părintelui este să construiască o biserică în curtea spitalului. Din păcate, această dorinţă nu a putut fi realizată din cauza lipsei banilor.

Capela din incinta Spitalului municipal Dorohoi a fost înfiinţată cu acordul autorităţilor locale şi centrale având binecuvantarea P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În anul 2009, capela a fost vizitată de I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oferit şi Sf. Antimis. Această vizită a avut loc în data de 3 iunie 2009, I.P.S. Mitropolit fiind însoţit de un ales sobor de preoţi.

Între 2009 şi 2015, cu mari dificultăţi financiare, această capelă a fost pictată. Aici se oficiază frecvent slujbe pentru bolnavii internaţi în spital, familiile acestora, cât şi pentru personalul medical ce deserveşte această instituţie.

Tot în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi, începând din 2016 se afla un paraclis cu hramul Buna Vestire în secţia Obstetrică-Ginecologie. Aici se oficiază slujbe de urgenţă pentru pacienţii internaţi şi, uneori, la solicitarea familiior sau a personalului medical, botezuri de necesitate.

Toate aceste spaţii de rugăciune au fost realizate prin contribuţia personalului medical, cât şi a unor sponsori din Dorohoi. În curtea spitalului, este aprobată de către Primărie, o suprafaţă de teren pe care se intentionează să se construiască un paraclis mai mare.

(Dan MĂZURAŞU)

Comentarii


Articole din aceeași categorie
CONTED Dorohoi trece pe profit
Accident sângeros la Stăuceni, din cauza ceţii
ATENŢIE!!! COD GALBEN de ceaţă pentru judeţul Botoşani
Locuință distrusă de un jar căzut din sobă
Proiectile găsite într-o fântână de pe raza orașului Flămânzi
Peste 1000 de locuri de muncă, puse la dispoziţie de AJOFM, în această săptămână
Comemorarea unui an de la trecerea la cele veșnice a domnului Ghiorghi Rotaru, administrator al S.C. Nordic Romar SRL și ctitor principal al bisericii Dealu Mare
Jandarmul de onoare al județului Botoșani în anul 2019
Vremea în DOROHOI
Predominant Noros
-2.03 °C
Minim: -4.1 °C
Maxim: -0.29 °C
Cele mai citite
CONTED Dorohoi trece pe profit
1208
Comemorarea unui an de la trecerea la cele veșnice a domnului Ghiorghi Rotaru, administrator al S.C. Nordic Romar SRL și ctitor principal al bisericii Dealu Mare
625
DOROHOI - Copil accidentat pe trecerea de pietoni
270
COMUNICAT Lucian Trufin: “După 2 ani de tergiversări și contestații Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii ce asigură despăgubirea fermierilor”
175
DOROHOI – Pachete cu produse de igienă personală distribuite prin Direcţia de Asistenţă Socială
154
Accident sângeros la Stăuceni, din cauza ceţii
151
Cum sabotăm fericirea nostră și a celor din jur? Opinia psihologului Andra Tănăsescu
151
Jandarmul de onoare al județului Botoșani în anul 2019
150
Accident rutier la Leorda din cauza unei neacordări de prioritate
143
Peste 1000 de locuri de muncă, puse la dispoziţie de AJOFM, în această săptămână
143
Arhiva Video
COMUNICAT & VIDEO - „Oamenii ALDE Botoşani sunt cei care fac diferenţa”
Vezi toată arhiva video
Anunţuri
Mesaj de condoleanţe, din partea PSD Botoşani, adresat deputatului Răzvan Rotaru la decesul tatălui
Peste 350 de locuri de muncă oferite de AJOFM Botoşani, la început de an
Nu mai există drumuri judeţene blocate, anunţă Consiliul Judeţean
PRIMĂRIA DOROHOI – ANUNŢ LICITAŢIE
DOROHOI - Semnare contracte subvenție, finanțate în cadrul Concursului de planuri de afaceri Business Start Dorohoi 2019
Acest site foloseste cookie-uri pentru o mai buna functionare. Conform reglementarilor si indrumarilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie instiintat in aceasta privinta si trebuie sa isi dea acordul privind aceasta instiintare.


Sunt de acord