Facebook YouTubeRSS Trimite ştire Contact
PRIMA PAGINĂ ADMINISTRAŢIE INFRACŢIONAL CULTURĂ INTERVIURI ÎNVĂŢĂMÂNT LOCAL NAŢIONAL OPINII POLITIC SPORT CONTACT
Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, email: redactie@realitateadorohoiana.ro, telefon 0331.402.010

 

 

OPINII - L-a călcat pe cap DNA? Sau TVA?
07 Iunie 2015, 14:53:21
Așadar, bomba explodează la final de sezon politic, cînd mare parte dintre lideri deja visează la vacanțele din Caraibe, Coasta de Azur, Madeira, Florida șamd. România se confruntă cu o posibilă cădere de guvern, cu o rearanjare a aritmeticii parlamentare, chiar cu o criză de proporții, funcție de cum vor evolua evenimentele. Care nu sunt neapărat o premieră, la noi. Atît doar că merită analizat, cît mai succint cu putință, dacă pe primul-ministru l-a călcat pe cap DNA ori TVA.


Așadar, bomba explodează la final de sezon politic, cînd mare parte dintre lideri deja visează la vacanțele din Caraibe, Coasta de Azur, Madeira, Florida șamd. România se confruntă cu o posibilă cădere de guvern, cu o rearanjare a aritmeticii parlamentare, chiar cu o criză de proporții, funcție de cum vor evolua evenimentele. Care nu sunt neapărat o premieră, la noi. Atît doar că merită analizat, cît mai succint cu putință, dacă pe primul-ministru l-a călcat pe cap DNA ori TVA.

Am scris și cu alte ocazii, scenariul care se prefigura după alegerile prezidențiale era următorul: PSD rămîne la guvernare pînă la alegeri, în condițiile în care PNL continuă să se confrunte cu tensiuni interne care trebuie nivelate cu tact și răbdare. Iohannis își prezervă popularitatea, prin intervenții rare, dar bine calculate. În paralel, raidurile DNA-SRI curăță scena politică de multe uscături și împing spre o polarizare a scenei politice, după alegeri urmînd să rămînă 2, maxim 3 partide. (Nu întîmplător, se vorbea recent chiar de o fuziune rapidă PSD-UNPR). Ponta simte că e protejat pînă atunci de atacurile justiției și îți permite chiar declarații teatrale, cum că ar demisiona imediat ce ar fi urmărit penal. În fine, PNL trebuie să-și păstreze avansul în sondaje în fața PSD, pentru a fi sigur că va cîștiga alegerile de anul viitor, ceea ca va însemna guvernare pe cont propriu. Un scenariu care convenea și Occidentului – existența a doar două mari partide e visul marilor cancelarii de ani și ani –, mai ales că americanii, în special, au o neîncredere cronică în partidele de stînga europene. Deci, în 2016 s-ar fi făcut rocada, cu PNL la putere și PSD în opoziție. Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, am fi avut un partid mai mare decît cel al stîngii.

Un plan OK, per ansamblu, cam pentru toată lumea, inclusiv România, în ansamblu.

Ca mai mereu, însă, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tîrg.
Esențial, pentru respectarea planului, era ca PNL, subliniem, să păstreze avansul în fața PSD. Un avans nenatural, e drept, oferit doar de victoria strălucită a lui Iohannis în alegeri.

O bună perioadă, lucrurile au mers.
Pînă cînd PSD a început să înțeleagă că are nevoie de măsuri cu efecte pozitive pe termen mediu și lung și să se ”miște” mai bine.

Poate cam prea bine!

Aici, credem noi, se află cheia scandalului din ultimele zile.

În ultimele 2-3 luni, evenimentele au evoluat altfel decît își doreau unii păpușari politici.
Să o luăm metodic.
Klaus Iohannis are propriile probleme de imagine. Departe de a demonstra pe viu ce înseamnă România lucrului bine făcut, președintele se arată incapabil măcar să-și constituie o echipă de consilieri. De la Cotroceni mai mult s-a plecat decît s-a venit, și nu fără scandal. Dezamăgirea produsă de ”salvatorul” nației crește vertiginos, în sondaje procentele de încredere scad. Îl ”bate” pînă și nevasta acolo…A ajuns să dea interviuri imaginare în presa externă. Singurele domenii unde punctează eficient sunt luxul și loisirul. ”Ghinion” pentru o nație deja sătulă de criză. Cel mai trist, președintele pare să nu aibă probleme cu PSD și al său lider, cînd fanii săi abia așteaptă să dea cu el de pămînt.

În PNL, tensiunile nu s-au calmat, ci, dimpotrivă, cresc de la o zi la alta și au răbufnit în public.
Mai rău, au apărut șușoteli despre o posibilă destrămare a alianței/fuziunii cu PDL, în maxim cîteva luni.
Crin Antonescu dă și el semne de reactivare, în ciuda declarațiilor de sens contrar.
Din partid, parlamentarii pleacă pe capete, mai ales în ajunul moțiunii de cenzură, cînd, de obicei, se petrece fenomenul invers. Două nume grele, Norica Nicolai și Renate Weber, sunt excluse fără a fi clar care le e vina, în condițiile în care sunt păstrați penali notorii.
Cîțiva parlamentari se implică, braț la braț cu Brătianu-Cartof, într-un așa-zis club pentru reformarea PNL, cu un manifest de inspirație clar rusească.

Cel mai grav, însă, PNL e atacat dinspre dreapta de PSD. Și încă tăios.

Noul cod fiscal e aplaudat de mediul de afaceri, reducerea TVA la alimente și dublarea alocațiilor, de populație.
Alte măsuri similare urmează să fie luate în lunile care urmează.
Incapabil de reacții politice bărbătești, mature, PNL dă impresia de partid haotic, în degringoladă, care mizează integral pe DNA pentru a-și face pîrtie către alegeri. În special cele locale, unde procurii au ”ras” sute de primari pesediști, la nivel național. (În Argeș, fief pesedist, peste 40 de primari au fost trimiși în judecată anul trecut, într-o singură zi).

Numai că – iarăși ghinion – DNA și SRI se confruntă cu probleme neașteptate. Scandalul Rarinca zguduie sistemul din temelii și amenință să ducă la căderea capului unui pion major: Livia Stanciu.
Asta, în condițiile în care albirea lui Iohannis în procesele de conflict de interese nici nu s-a încheiat, măcar. Nu mai vorbim de altele, Declarațiile halucinante ale generalului Dumbravă incendiază Justiția, magistrații cer măsuri contra acoperiților. Unele propuneri de modificare a codurilor penale amenință să lase binomul fără spectacolul cătușelor.

Revenind, PNL e în criză de leadership. Blaga are probleme penale în familie, Gorghiu se vîntură prin lume, pe model Iohannis, și-și consumă iubirea alături de viitorul ministru de Finanțe, Lucian Isar, cum bîrfește presa.

O mare lovitură e dată de PSD, culmea, în plan moral, prin adoptarea Rezoluției integrității, la ultimul Consiliu Național, care elimină penalii din partid încă din faze incipiente. Prima victimă a însuși nr.2, Liviu Dragnea, rămas fără toate funcțiile și scos din guvern.
”Replica” liberalilor e hilară: sunt amenințați cu excluderea, printr-o decizie a conducerii, membrii de partid care îi mai critică pe cei care vor să se înscrie în PNL(?!!). Ultima lor ședință de Consiliu Național se lasă cu huiduieli. În fine, pentru moțiunea de cenzură s-a ales cel mai stupid motiv cu putință, absența unei măsuri, votul prin corespondență, care e, de fapt, apanajul parlamentului și, oricum, nu e foarte populară și bine înțeleasă.

Intrarea în vigoare a reducerii TVA, pe 1 iunie, e picătura care umple paharul. Primele sondaje-fulger, prin metoda CATI, confirmă, din informațiile noastre, o revenire a PSD pe creștere. La PNL, de ceva vreme, trendul e invers.

Proiecțiile și analizele socio-politice sunt nemiloase. La cum se mișcă lucrurile, PNL intră în alegeri, anul viitor, mult în urma PSD.

Ce e de făcut?

Citiţi articolul complet AICI
Vizualizari: 703 Ţi-a plăcut? Distribuie pe

Comentariul tău
Nume:
Adresa de email:
Comentariu:

Articole recente

ÎN ATENŢIA SOLICITANŢILOR DE LOCUINŢE ANL
14 Ianuarie 2019, 21:43:01
Comisia de analiză, evaluare şi întocmire a listei de priorităţi pentru solicitările de locuinţe construite în regim ANL, numită prin HCL nr.7 în data de 04.07.2016, aduce la cunoştinţa tinerilor cu vârsta până în 35 de ani din Municipiul...
COMUNICAT PRIMĂRIA DOROHOI: S-A SEMNAT CONTRACTUL DE FINANȚARE PENTRU REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA STRĂZII SF. IOAN ROMÂNUL
14 Ianuarie 2019, 21:31:14
Începutul anului 2019 vine cu vești bune pentru dorohoieni. Prezent la Ministerul Dezvoltării, primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu, a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea străzii Sfântul Ioan Românul....

 

 

 

Lansare de carte „Mihai Eminescu despre Basarabia și Bucovina”, autor Gică Manole.
14 Ianuarie 2019, 21:15:49
Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Bărbat prins băut la volan de către poliţiştii de frontieră dorohoieni
14 Ianuarie 2019, 21:08:04
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au depistat, în trafic, un bărbat care conducea un autoturism, deşi era într-o stare avansată de ebrietate.

 

 

FESTIVALUL DE DATINI ȘI OBICEIURI DE IARNĂ, O CONTINUARE A TRADIȚIEI ȘI O BUCURIE PENTRU TOȚI DOROHOIENII
31 Decembrie 2018, 10:55:20
Ca în fiecare an, prin grija autorităților administrației publice locale, dorohoienii sunt așeptați luni, 31 decembrie 2018, începând cu ora 17,00, în Piața Primăriei municipiului Dorohoi, pentru a participa la unul dinttre cele mai frumoase...
PRIMĂRIA DOROHOI - ANUNŢ DEZBATERE PUBLICĂ
13 Decembrie 2018, 13:34:20
Reamintim cetățenilor că UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL DOROHOI, reprezentată de PRIMAR, a inițiat procedura de consultare publică în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/ 2003 privind transparența decizițională...
Jandarmi recompensaţi cu prilejul Zilei Naţionale a României
29 Noiembrie 2018, 17:02:26
Plutonierul adjutant şef Marian Cojocariu, plutonierul adjutant Viorel Ursan şi plutonierul adjutant Mihaela Dănilă sunt cei trei subofiţeri jandarmi înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim cu ocazia Zilei Naţionale a României....
PREMIUL I pentru Ansamblul “MUGURELUL – MĂRGINEANCA” la Alba Iulia
29 Noiembrie 2018, 13:46:29
Înperioada 23-25 noiembrie 2018, în capitala Unirii, s-a desfășurat Festivalul Național de Folclor ”Ambasadorii Unirii”, ediția a XVIII-a, organizat de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă...

Recomandări

Peste 10000 de participanţi la Săptămâna Culturii la Vorona - FOTO
13 Septembrie 2018, 17:44:36
Săptămâna Culturii la Vorona s-a încheiat în acest an cu o participare impresionantă din partea fiilor Voronei, a botoșănenilor veniți din tot...

Amendă de 500 de lei la priveghi
13 Septembrie 2018, 17:32:59
Deranjat de muzica dată la volum maxim în timpul unui priveghi ţinut la parterul unui imobil de pe strada Dimitrie Negreanu din municipiul Botoşani,...

ANUNŢ DE MULŢUMIRE
03 Septembrie 2018, 17:28:06
CIPRIAN DOHOTARIU mulţumeşte tuturor celor care i-au fost alături în clipele grele pricinuite de pierderea mamei, RODICA DOHOTARIU.

Actriţa Maia Morgenstern şi Teatrul Evreiesc de Stat, vin cu un spectacol la Dorohoi
03 Septembrie 2018, 12:38:04
Teatrul Evreiesc de Stat, instituție publică de cultură ce sărbătorește anul acesta 70 de ani de existență și continuator al primului teatru evreiesc...

 

Cele mai citite

                              

Cele mai comentate
Comentarii recente


PRIMA PAGINĂ ADMINISTRAŢIE INFRACŢIONAL CULTURĂ INTERVIURI ÎNVĂŢĂMÂNT LOCAL NAŢIONAL OPINII POLITIC SPORT CONTACT