Facebook YouTubeRSS Trimite ştire Contact
PRIMA PAGINĂ ADMINISTRAŢIE INFRACŢIONAL CULTURĂ INTERVIURI ÎNVĂŢĂMÂNT LOCAL NAŢIONAL OPINII POLITIC SPORT CONTACT
Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, email: redactie@realitateadorohoiana.ro, telefon 0331.402.010

 

 

OPINII: Prima decizie majoră a preşedintelui Iohannis, prima greşeală majoră
19 Iulie 2015, 15:36:05
Preşedintele Klaus Iohannis judecă imparţialitatea cerută de Constituţie, în cazul domniei sale, suis–generis: tace şi, când te aştepţi mai puţin, îţi trage o palmă peste ochi. Într-adevăr, dl Iohannis este un altfel de preşedinte, aşa cum a promis.


Preşedintele Klaus Iohannis judecă imparţialitatea cerută de Constituţie, în cazul domniei sale, suis–generis: tace şi, când te aştepţi mai puţin, îţi trage o palmă peste ochi. Într-adevăr, dl Iohannis este un altfel de preşedinte, aşa cum a promis.

Preşedintele a întors în Parlament legea codului fiscal cu argumente mult cunoscute: nu există bani pentru acoperirea golului bugetar lăsat de reducerea TVA de la 24% la 19%.

A-l acuza pe preşedinte că, prin decizia domniei sale, face jocul ocultelor străine care doresc să menţină România în beznă - aşa cum zice premierul Victor Ponta – este în afara oricărei discuţii de bun simţ.

A-l aplauda pe preşedinte pentru grija faţă de bugetul ţării este, de asemenea, în afara oricărei discuţii de bun simţ.

Lega codului fiscal a fost votată de Parlament cu peste 99% din voturi – nici Ceauşescu nu era votat în epocă cu astfel de majoritate.

Nu este de comentat aici dacă cei 99% dintre parlamentari s-au înşelat sau nu.

Obiecţiile faţă de dimensiunea reducerilor fiscale le are Consiliul Fiscal de luni bune. Le are FMI şi Comisia Europeană de luni bune. Le are Banca Naţională în ultimele săptămâni. Nu le reiau, sunt arhicunoscute. Ceea ce înseamnă că, dacă atâţia oameni care se pricep spun: fii atent!, înseamnă că trebuie să fii atent.

Nu a avut Parlamentul cunoştinţă de aceste obiecţii? A avut. Si, totuşi, a votat codul fiscal cu 99% din voturi.
De ce?

Reducerea fiscală a fost o „decizie politică” (chiar dacă sună aşa aiurea), un risc asumat, prin urmare – oricât de puţină consideraţie avem noi faţă de Parlament. Votată fiind de întregul spectru politic, avea garanţia formală că va continua peste limitele de mandat ale guvernului actual.

Este adevărat, aşa cum îşi amintesc unii, că şi în 2008 Parlamentul s-a comportat fără discernământ şi a votat legi care au pus încă o piatră la temelia prăbuşirii din 2010. Este drept că trebuie să fim prudenţi, să avem raţiunea de a nu împărţi moşteniri pe care nu le avem. Dar unde a fost preşedintele în această vreme? Unde a fost Patriarhul politicii?

Luni de zile preşedintele a lipsit din această dezbatere. Există limite ale intervenţiei prezidenţiale în viaţa publică, dar nu într-atât încât să fie complet absent din ea.

Preşedintele României nu este preşedintele SUA care poate să-şi impună vetoul pe legile Congresului. Dar preşedintele României are o putere formidabilă şi fără asta.

Cuvântul greu al preşedintelui României stă în faptul că el decide agenda publică în bună măsură.
De zeci de ori preşedintele putea aduce în discuţie codul fiscal. De zeci de ori putea interveni indirect, lăudând, de pildă, performanţele bune ale economiei şi atrâgând, de cealaltă parte, atenţia că o coardă prea întinsă se rupe inevitabil.

Nu a făcut-o luni şi luni pentru, ca zilele trecute, la BNR, să susţină cu superioritate greu de justificat: "Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite”.

Cum să i te adresezi unui astfel de lider? Dl Iohannis sau dl Ramses al II-lea?

Reiau: unde a fost preşedintele câd dezbaterea era dacă este bună reducerea TVA, dacă nu cumva mai bună ar fi reducerea CAS sau amândouă laolaltă?

Nu ştim unde era. Dar ar fi fost bine să fi ştiut. Dacă ar fi transmis că este atent la o problemă ce ne priveşte pe toţi, probabil că discuţia ajungea în Parlament, ajungea la public şi nu rămânea în rapoartele lui Ionuţ Dumitru sau Radu Craciun pe care oricum nu le citeşte nimeni.

Rolul constituţional al preşedintelui este să provoace această dezbatere publică. Era greu pentru partidul şefului statului, un partid liberal, să se opună reducerilor de taxe, este împotriva doctrine. Dar argumentul insuficienţei resurselor era unul suficient şi solid pentru o dezbatere nepolitizată.

Citeşte articolul integral pe www.zf.ro

 
Vizualizari: 1017 Ţi-a plăcut? Distribuie pe

Comentariul tău
Nume:
Adresa de email:
Comentariu:

Articole recente

ÎN ATENŢIA SOLICITANŢILOR DE LOCUINŢE ANL
14 Ianuarie 2019, 21:43:01
Comisia de analiză, evaluare şi întocmire a listei de priorităţi pentru solicitările de locuinţe construite în regim ANL, numită prin HCL nr.7 în data de 04.07.2016, aduce la cunoştinţa tinerilor cu vârsta până în 35 de ani din Municipiul...
COMUNICAT PRIMĂRIA DOROHOI: S-A SEMNAT CONTRACTUL DE FINANȚARE PENTRU REABILITAREA ȘI MODERNIZAREA STRĂZII SF. IOAN ROMÂNUL
14 Ianuarie 2019, 21:31:14
Începutul anului 2019 vine cu vești bune pentru dorohoieni. Prezent la Ministerul Dezvoltării, primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu, a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea străzii Sfântul Ioan Românul....

 

 

 

Lansare de carte „Mihai Eminescu despre Basarabia și Bucovina”, autor Gică Manole.
14 Ianuarie 2019, 21:15:49
Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Bărbat prins băut la volan de către poliţiştii de frontieră dorohoieni
14 Ianuarie 2019, 21:08:04
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi au depistat, în trafic, un bărbat care conducea un autoturism, deşi era într-o stare avansată de ebrietate.

 

 

FESTIVALUL DE DATINI ȘI OBICEIURI DE IARNĂ, O CONTINUARE A TRADIȚIEI ȘI O BUCURIE PENTRU TOȚI DOROHOIENII
31 Decembrie 2018, 10:55:20
Ca în fiecare an, prin grija autorităților administrației publice locale, dorohoienii sunt așeptați luni, 31 decembrie 2018, începând cu ora 17,00, în Piața Primăriei municipiului Dorohoi, pentru a participa la unul dinttre cele mai frumoase...
PRIMĂRIA DOROHOI - ANUNŢ DEZBATERE PUBLICĂ
13 Decembrie 2018, 13:34:20
Reamintim cetățenilor că UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ MUNICIPIUL DOROHOI, reprezentată de PRIMAR, a inițiat procedura de consultare publică în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/ 2003 privind transparența decizițională...
Jandarmi recompensaţi cu prilejul Zilei Naţionale a României
29 Noiembrie 2018, 17:02:26
Plutonierul adjutant şef Marian Cojocariu, plutonierul adjutant Viorel Ursan şi plutonierul adjutant Mihaela Dănilă sunt cei trei subofiţeri jandarmi înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim cu ocazia Zilei Naţionale a României....
PREMIUL I pentru Ansamblul “MUGURELUL – MĂRGINEANCA” la Alba Iulia
29 Noiembrie 2018, 13:46:29
Înperioada 23-25 noiembrie 2018, în capitala Unirii, s-a desfășurat Festivalul Național de Folclor ”Ambasadorii Unirii”, ediția a XVIII-a, organizat de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Arhiepiscopia Ortodoxă...

Recomandări

Peste 10000 de participanţi la Săptămâna Culturii la Vorona - FOTO
13 Septembrie 2018, 17:44:36
Săptămâna Culturii la Vorona s-a încheiat în acest an cu o participare impresionantă din partea fiilor Voronei, a botoșănenilor veniți din tot...

Amendă de 500 de lei la priveghi
13 Septembrie 2018, 17:32:59
Deranjat de muzica dată la volum maxim în timpul unui priveghi ţinut la parterul unui imobil de pe strada Dimitrie Negreanu din municipiul Botoşani,...

ANUNŢ DE MULŢUMIRE
03 Septembrie 2018, 17:28:06
CIPRIAN DOHOTARIU mulţumeşte tuturor celor care i-au fost alături în clipele grele pricinuite de pierderea mamei, RODICA DOHOTARIU.

Actriţa Maia Morgenstern şi Teatrul Evreiesc de Stat, vin cu un spectacol la Dorohoi
03 Septembrie 2018, 12:38:04
Teatrul Evreiesc de Stat, instituție publică de cultură ce sărbătorește anul acesta 70 de ani de existență și continuator al primului teatru evreiesc...

 

Cele mai citite

                              

Cele mai comentate
Comentarii recente


PRIMA PAGINĂ ADMINISTRAŢIE INFRACŢIONAL CULTURĂ INTERVIURI ÎNVĂŢĂMÂNT LOCAL NAŢIONAL OPINII POLITIC SPORT CONTACT