Facebook YouTubeRSS Trimite ştire Contact
PRIMA PAGINĂ ADMINISTRAŢIE INFRACŢIONAL CULTURĂ INTERVIURI ÎNVĂŢĂMÂNT LOCAL NAŢIONAL OPINII POLITIC SPORT CONTACT
Adresa redacţiei: Str. Bulevardul Victoriei nr. 3-5, email: redactie@realitateadorohoiana.ro, telefon 0331.402.010

 

 

OPINII: Prima decizie majoră a preşedintelui Iohannis, prima greşeală majoră
19 Iulie 2015, 15:36:05
Preşedintele Klaus Iohannis judecă imparţialitatea cerută de Constituţie, în cazul domniei sale, suis–generis: tace şi, când te aştepţi mai puţin, îţi trage o palmă peste ochi. Într-adevăr, dl Iohannis este un altfel de preşedinte, aşa cum a promis.


Preşedintele Klaus Iohannis judecă imparţialitatea cerută de Constituţie, în cazul domniei sale, suis–generis: tace şi, când te aştepţi mai puţin, îţi trage o palmă peste ochi. Într-adevăr, dl Iohannis este un altfel de preşedinte, aşa cum a promis.

Preşedintele a întors în Parlament legea codului fiscal cu argumente mult cunoscute: nu există bani pentru acoperirea golului bugetar lăsat de reducerea TVA de la 24% la 19%.

A-l acuza pe preşedinte că, prin decizia domniei sale, face jocul ocultelor străine care doresc să menţină România în beznă - aşa cum zice premierul Victor Ponta – este în afara oricărei discuţii de bun simţ.

A-l aplauda pe preşedinte pentru grija faţă de bugetul ţării este, de asemenea, în afara oricărei discuţii de bun simţ.

Lega codului fiscal a fost votată de Parlament cu peste 99% din voturi – nici Ceauşescu nu era votat în epocă cu astfel de majoritate.

Nu este de comentat aici dacă cei 99% dintre parlamentari s-au înşelat sau nu.

Obiecţiile faţă de dimensiunea reducerilor fiscale le are Consiliul Fiscal de luni bune. Le are FMI şi Comisia Europeană de luni bune. Le are Banca Naţională în ultimele săptămâni. Nu le reiau, sunt arhicunoscute. Ceea ce înseamnă că, dacă atâţia oameni care se pricep spun: fii atent!, înseamnă că trebuie să fii atent.

Nu a avut Parlamentul cunoştinţă de aceste obiecţii? A avut. Si, totuşi, a votat codul fiscal cu 99% din voturi.
De ce?

Reducerea fiscală a fost o „decizie politică” (chiar dacă sună aşa aiurea), un risc asumat, prin urmare – oricât de puţină consideraţie avem noi faţă de Parlament. Votată fiind de întregul spectru politic, avea garanţia formală că va continua peste limitele de mandat ale guvernului actual.

Este adevărat, aşa cum îşi amintesc unii, că şi în 2008 Parlamentul s-a comportat fără discernământ şi a votat legi care au pus încă o piatră la temelia prăbuşirii din 2010. Este drept că trebuie să fim prudenţi, să avem raţiunea de a nu împărţi moşteniri pe care nu le avem. Dar unde a fost preşedintele în această vreme? Unde a fost Patriarhul politicii?

Luni de zile preşedintele a lipsit din această dezbatere. Există limite ale intervenţiei prezidenţiale în viaţa publică, dar nu într-atât încât să fie complet absent din ea.

Preşedintele României nu este preşedintele SUA care poate să-şi impună vetoul pe legile Congresului. Dar preşedintele României are o putere formidabilă şi fără asta.

Cuvântul greu al preşedintelui României stă în faptul că el decide agenda publică în bună măsură.
De zeci de ori preşedintele putea aduce în discuţie codul fiscal. De zeci de ori putea interveni indirect, lăudând, de pildă, performanţele bune ale economiei şi atrâgând, de cealaltă parte, atenţia că o coardă prea întinsă se rupe inevitabil.

Nu a făcut-o luni şi luni pentru, ca zilele trecute, la BNR, să susţină cu superioritate greu de justificat: "Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest cod fiscal ar revoluţiona finanţele României prin simpla reducere a unor impozite”.

Cum să i te adresezi unui astfel de lider? Dl Iohannis sau dl Ramses al II-lea?

Reiau: unde a fost preşedintele câd dezbaterea era dacă este bună reducerea TVA, dacă nu cumva mai bună ar fi reducerea CAS sau amândouă laolaltă?

Nu ştim unde era. Dar ar fi fost bine să fi ştiut. Dacă ar fi transmis că este atent la o problemă ce ne priveşte pe toţi, probabil că discuţia ajungea în Parlament, ajungea la public şi nu rămânea în rapoartele lui Ionuţ Dumitru sau Radu Craciun pe care oricum nu le citeşte nimeni.

Rolul constituţional al preşedintelui este să provoace această dezbatere publică. Era greu pentru partidul şefului statului, un partid liberal, să se opună reducerilor de taxe, este împotriva doctrine. Dar argumentul insuficienţei resurselor era unul suficient şi solid pentru o dezbatere nepolitizată.

Citeşte articolul integral pe www.zf.ro

 
Vizualizari: 1079 Ţi-a plăcut? Distribuie pe

Comentariul tău
Nume:
Adresa de email:
Comentariu:

Articole recente

DOROHOI – A încetat din viaţă Vasile Gherasim, fostul primar al municipiului
16 Iunie 2019, 08:02:39
Vasile Gherasim, fostul primar al municipiului Dorohoi, a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani.
2500 de botoșăneni instruiți în Caravana SMURD „Fii Pregătit!”
08 Iunie 2019, 09:54:41
Există situații limită în care câteva secunde pot schimba totul! Pentru astfel de momente, aproape 2500 de botoșăneni au dorit să se pregătească și au participat, în perioada 03 - 07 iunie, la cursurile organizate în Caravana SMURD \"Fii...

 

 

 

Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi, participantă la un important proiect folcloric
09 Mai 2019, 15:32:38
Joi, 9 mai 2019,începând cu ora 1800, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani, va avea loc Spectacolul „10 pentru folclor”, un proiect implementat în județul Suceava de Asociația „10 pentru folclor”Suceava...
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DOROHOI - ANUNŢ
26 Aprilie 2019, 23:31:07
Primarul Municipiului Dorohoi aduce la cunoştinţă publică, delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

 

 

Sfaturi de la pompieri pentru sărbători fără evenimente nedorite
26 Aprilie 2019, 23:21:41
Pompierii botoșăneni desfășoară permanent activități preventive în scopul reducerii și limitării evenimentelor nedorite și menținerii unui climat de securitate ridicat la nivelul comunității.
Jandarmii, alături de botoşăneni în noaptea de Înviere şi minivacanţa de 1 Mai
26 Aprilie 2019, 23:18:24
În noaptea de Înviere, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani vor fi alături de cetățeni pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, care ar putea tulbura liniştea specifică celei mai mari sărbători a Creştinătăţii....
Centru de dializă inaugurat astăzi la Dorohoi
12 Aprilie 2019, 13:53:44
B. Braun, unul dintre cei mai importanți furnizori de produse medicale la nivel mondial, a inaugurat astăzi cel de-al doilea centru de dializă din județul Botoșani, în municipiul Dorohoi, în urma unei investiții de 1.5 milioane de euro. Centrul...
ÎN ATENŢIA SOLICITANŢILOR DE LOCUINŢE ANL
14 Ianuarie 2019, 21:43:01
Comisia de analiză, evaluare şi întocmire a listei de priorităţi pentru solicitările de locuinţe construite în regim ANL, numită prin HCL nr.7 în data de 04.07.2016, aduce la cunoştinţa tinerilor cu vârsta până în 35 de ani din Municipiul...

Recomandări

Prefectul şi şefii IJSU şi IPJ au verificat starea drumurilor, în urma căderilor de zăpadă - FOTOGALERIE
21 Noiembrie 2018, 00:13:03
Luni seară, prefectul Dan Şlincu, şeful IJSU, col. Mihail- Cristian Amarandei şi şeful IPJ, cms.şef Viorel Şerbănoiu au verificat încă o dată...

Societate din Dorohoi angajează lucrători în construcţii, în condiţii foarte avantajoase, pentru şantier în Timişoara
25 Octombrie 2018, 19:59:34
S.C. Splendid SRL angajează pentru o perioadă de minim 3 ani, pentru Timişoara, dulgheri, zidari interioare, fierar betonist.

Campioanele de la Clubul Sportiv Botoşani s-au întors acasă, după Jocurile Olimpice de Tineret - FOTOGALERIE
25 Octombrie 2018, 19:47:24
Canotoarele Tabita Maftei şi Alina- Maria Baleţchi, câştigătoarele medaliei de bronz la proba de două rame în cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret,...

24 de incendii într-o săptămână
17 Octombrie 2018, 11:54:04
Într-o singură săptămână, pompierii botoșăneni au stins incendii cât într-o lună. Astfel, în perioada 08 – 14 octombrie, pe teritoriul județului...

 

Cele mai citite

                              

Cele mai comentate
Comentarii recente


PRIMA PAGINĂ ADMINISTRAŢIE INFRACŢIONAL CULTURĂ INTERVIURI ÎNVĂŢĂMÂNT LOCAL NAŢIONAL OPINII POLITIC SPORT CONTACT